Bohuslav Svoboda se pomátl?

3. 10. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Asi už nemá mnoho smyslu vyjadřovat se k osudu pražské ODS, která před rokem postavila do svého čela jako lákadlo na voliče Bohuslava Svobodu, aby ho pak nechala osamoceného jako kůl v plotě, když chtěl udělat pořádek v Dopravním podniku s pomocí ředitele Liche a advokáta Lásky.

Tehdy měl pan Svoboda odejít z politiky a veřejně přiznat, že udělal ODS užitečného idiota (stejně jako pan Tůma TOP09, neboť TOP09 tehdy stála -- s výjimkou Tůmy -- jako jeden muž po boku ODS). Vyhnul by se tak nejspíše i trestnímu stíhání.

Od té doby se ale Svoboda zablokoval v pozici, že on spasil ODS, on spasil Prahu a že je trestně stíhán zcela nesmyslně -- dokonce poslední rozhovor mezi ním a Martinem Veselovským nese šokující název: "Je správné, že kandiduji jako obžalovaný". Tomu se říká opravdu posun naší země k západním standardům. Nemluvě o tom, že Svobodova ODS si chce v roce 2014 hrát v Česku na Thatcherovou a Reagana (tohle přesazení obou těchto pravicových ikon do českého prostředí už ovšem udělal Václav Klaus a vyšla mu z toho volná ruka pánů Koženého, Krejčíře, Mrázka a spol.). V minulých letech jsem měl trochu naději, že posedlost ODS britskou Konzervativní stranou znamená pokus o konzervativní politiku 21. století, ale zjevně jsem se mýlil. Co taky čekat od strany, jejíž předseda a premiér v jedné osobě utahoval opasky národu, aby mohl přeplácet z veřejných peněz svou milenku?

Nicméně vraťme se ještě k psychologii pana Svobody. Podle něj by jeho případné odsouzení znamenalo, že lidé, kteří chtějí změnit poměry k lepšímu, nemají chodit do politiky, a že naše děti mají emigrovat. Člověk má pocit, že proces s Miladou Horákovou nebyl takovou národní tragédií jako proces s Bohuslavem Svobodou -- Svobodova slova jsou skoro jako výzva k pobělohorskému exilu. Je to krutý pohled na mentální úpadek člověka, který se dříve zdál celkem příčetný. Proč proboha neodejde z politiky? Selhal na celé čáře v případu Dopravního podniku a odejít měl už tehdy, okamžitě.

Ne že bych to panu Svobodovi přál, ale pokud by skončil ve vězení, verze nové, očištěné ODS 2018 by mohla mít heslo: "Je správné, že kandiduji jako odsouzený". Jistě by se takových kvalitních kandidátů s vizí volné ruky našlo v českých věznicích více. Škoda jen, že ODS už v té době nebude nejspíše existovat.

0
Vytisknout
15401

Diskuse

Obsah vydání | 7. 10. 2014