"Západní strategie boje proti islamistům nefunguje"

6. 10. 2014

čas čtení 2 minuty

Američany vedené nálety v severní Sýrii nedokázaly přerušit postup "Islámského státu" na klíčové město při turecké hranici, což vyvolává otázky ohledně západní strategie uplatňované proti džihádistům.

Po téměř dvou týdnech od chvíle, co Pentagon rozšířil nálety z Iráku do Sýrie ve snaze napadnout extrémisty v jejich pouštních základnách, kurdští bojovníci tvrdí, že bombardování má jen malý vliv na ofenzívní činnost "Islámského státu".

Jeho bojovníci jsou na okraji města Kobani, kde Kurdové obklíčení ze tří stran vedou akci zadního voje. Islamistů je příliš mnoho na to, aby je zastavily útoky amerických letounů.

Kurdové hlásí, že se protivník takticky adaptoval a minimalizuje dopad náletů. "Pokaždé když se letoun přiblíží, opustí své pozice v otevřeném terénu, rozptýlí se a ukryjí. Co opravdu potřebujeme je pozemní podpora. Potřebujeme těžké zbraně a munici, abychom je odrazili a porazili," říká kurdský velitel v Kobani Idris Nassan.

Zatímco se ukazuje, že letecká válka nefunguje, ve Washingtonu jestřábi tlačí na další eskalaci válek v Iráku a Sýrii, což je krok, který Obama opakovaně vyloučil.

Podobně jako američtí jestřábové argumentuje ale i bývalý náčelník britského generálního štábu sir David Richards. "To není protiteroristická operace. Toto je konvenční protivník, protože má obrněná vozidla, tanky, dělostřelectvo... je dost bohatý, drží území a bude bojovat. Takže se na to musíte dívat jako na konvenční vojenské tažení."

Útok "Islámského státu" na Kobani vyvolal útěk více než 160 000 civilistů do Turecka, což výrazně zvýšilo napětí mezi Tureckem a Kurdy. Kurdští poslanci a zástupci kurdských skupin se dostavili na hranici, aby dali najevo solidaritu se syrskými Kurdy a vytvořili "lidský řetěz" kolem vesnic na hranici Kobani. Turecká vláda tvrdí, že nebude nečinně přihlížet pádu Kobani.

Turecká média však informují, že bezpečnostní představitelé v Ankaře vyzývají kurdské jednotky v Kobani, aby vstoupily do řad Svobodné syrské armády a otevřeně se tak postavily proti syrskému režimu prezidenta Bašára Asada, který během občanské války de facto toleruje kurdskou samosprávu na severu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8264

Diskuse

Obsah vydání | 8. 10. 2014