V pondělí probíhaly tvrdé boje o syrské město Kobani

7. 10. 2014

čas čtení 2 minuty

Bojovníci z Islámského státu (Isis) prováděli v pondělí za pomoci tanků a dělostřelectva ostrý útok na Kobani, obklíčené a strategicky významné syrské město na hranici s Tureckem. V ulicích města probíhají kruté boje s jeho kurdskými obránci.

Několik hodin poté, co na předměstí Kobani byly vztyčeny dvě vlajky Islámského státu pronikli jeho bojovníci skrze kurdské frontové linite do samotného města, konstatují místní aktivistické koordinační výbory a britská Syrská observatoř pro lidská práva.

"Bojují uvnitř města. Stovky civilistů uprchly," řekl ředitel Observatoře Rami Abdurrahman. "Islámský stát ovládá tři čtvrtě na východním okraji Kobani. Snaží se do města proniknout i z jihozápadu." V úterý dopoledne podle zpráv z turecké strany hranice boje poněkud polevily.

Od začátku své ofenzívy v polovině září ovládl Islámský stát postupně mnoho kurdských vesnic a zaměřil se na svůj hlavní cíl: město Kobani. Z města uprchlo 160 000 Syřanů. Kurdské jednotky zadržují ofenzívu Islámského státu jen s obtížemi, přestože jim pomáhá americké bombardování.

Syrští Kurdové patřili zatím k nejefektivnějším bojovníkům proti Isis a dosud se jim dařilo nevpustit extremisty do kurdské enklávy v severovýchodní Sýrii, zatímco Isis porazil ozbrojené síly Sýrie i Iráku.

V posledních týdnech však Kurdové bojují proti velmi dobře vyzbrojeným extremistům jen s obtížemi. Isis byla posílena těžkými zbraněmi, ukořistěnými ze syrských a iráckých vojenských základen.

Turecký ministr obrany Ismet Yilmaz uvedl, že NATO vypracovalo strategii na obranu Turecka, v případě útoku přes syrské hranice.

V pondělí zaujalo nejméně 14 tureckých tanků obranná postavení na kopci na turecké straně hranice nedaleko obklíčeného města Kobani. Jeden dělostřelecký granát z bojů u Kobani zasáhl dům a obchod s potravinami v Turecku, ale nikdo nebyl zraněn.

Syrští Kurdové lobbují za větší podporu od mezinárodního společenství v jejich boji proti extremistům z Isis. Američany vedená koalice sice provedla několik leteckých úderů proti postavením Islámského státu kolem Kobani, avšak to jejich ofenzívu nezastavilo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7523

Diskuse

Obsah vydání | 8. 10. 2014