Desatero komunální politiky pro zastupitele

6. 10. 2014 / Ilona Švihlíková

čas čtení 2 minuty

1) Neslibujte nemožnosti. Občanská aktivita je u nás sice stále nízká, ale představa, že si nikdo nevzpomene na "páté metro", dvě nové školy, neuskutečněný obchvat města atd. je dosti mimo realitu.

2) Začněte s čistým stolem. Jasně občanům (opakovaně a různými způsoby) sdělujte, jaký je finanční stav obce, kdo vlastní a spravuje majetek. Přestože Vám to může připadat jako banalita, většina občanů o tom zatím nemá ani ponětí. Přehledný začátek usnadní Vaše další kroky.

3) Pokuste se co možná nejvíce majetku získat pod kontrolu obce, pokuste se ukončit nevýhodné smlouvy a především na ně upozorňujte, spolu s vyčíslením nákladů, které privatizace obecního majetku vyvolaly. (typicky smlouvy s Veolia) apod.

4) Zaveďte přinejmenším rozklikávací rozpočet, chcete-li si uchovat alespoň elementární legitimitu. Pro větší transparentnost se doporučuje v maximální verzi participativní rozpočet spolu se systémem Open Data. Nejenže to občané ocení, ale předejdete i útokům "kverulantů" apod.

5) Dotahujte akce do konce a mějte vždy rozmyšleno, co přijde po kroku A. Včas vyhodnocujte ankety, pokud je provádíte, a seznamujte občany s výsledky, s tím, co se udělalo, kdy, co se dělat bude, kdy. Můžete mít výsledky, ale občané je musejí průběžně vidět.

6) Choďte mezi lidi a naslouchejte jim. Nečekejte, že přijdou za Vámi v úředních hodinách. Bavte se s nimi na zastávce, v hospodě, v čekárně u lékaře. Pokud se bojíte lidí a jejich reakcí na Vás, nemáte v politice co dělat. Toto provozujte celé čtyři roky, nejen v rámci volební kampaně.

7) Rozdáváním balonků, buřtů a angažováním populárních zpěváků o sobě říkáte, že program je vedlejší, a že hlavní je více či méně slaboduchá zábava. Opravdu si chcete takovou image vytvořit?

8) Zveřejňujte vše, co je možné. Zápisy, i natáčení z jednání zastupitelstva apod. - tím předejte zbytečným útokům ze strany opozice, kverulujících občanů apod.

9) Nečekejte od občanů vyřešení všech problémů. Jejich zapojení a otevřené projednávání ale může obrousit hroty konfliktů, které jsou jinak všude (i latentně) přítomny. Spolupráce s experty (např. v rámci participativní architektury) pomáhá předcházet sporům či dokonce žalobám. Veřejná setkávání ale nejsou místem pro Vaši exhibici.

10) Ve Vaší obci/městě, máte lidi, jaké tam máte. Platí, že pracujete s tím, co je. Koneckonců svůj mandát máte právě od nich.

0
Vytisknout
12164

Diskuse

Obsah vydání | 9. 10. 2014