Jak Západ neví, která bije, a chová se hloupě a arogantně

7. 10. 2014

čas čtení 3 minuty

V diskusi na Pražském festivalu spisovatelů, jsem řekl něco, co se údajně nelíbilo pracovníku amerického velvyslanectví v Praze : že Česko i Maroko mají tentýž problém, protože jsou součástí periferie, a jako takové země jsou pouhými příjemci jednostranného proudu informací a mocenských rozhodnutí z anglosaského Západu. Činitelé na anglosaském Západě přitom neznají jiné jazyky, než je jejich rodná angličtina, nemají ani ponětí o místních kulturách v jiných zemích a činí o těchto zemích tak chybná rozhodnutí, která přirozeně působí nenávist. Měli bychom ten jednosměrný informační a mocenský proud, přicházející ze Západu, narušovat naším vlastním, a snad to i do určité míry děláme, ale moc efektivní to není, protože se bombarduje pořád, píše Jan Čulík.

Uplynulo jen pár desítek hodin a tady máte výmluvný příklad, který to dokazuje.

Britský občan Moazzam Begg, který byl léta bez soudu vězněn v americkém táboře v zálivu Guantanámo, uvedl, že měl před svým nedávným zatčením a nespravedlivým vězněním v britské věznici Belmarsh rozhovory s britským ministerstvem zahraničí, jemuž nabídl, že je schopen zajistit propuštění britského humanitárního pracovníka Alana Henninga, uneseného v Sýrii.

Begg byl v minulých měsících nespravedlivě vězněn v Británii, kde byl obviněn z terorismu, kvůli několika cestám do Sýrie. Begg však tyto cesty podnikl s vědomím britské rozvědky MI5 a při svých cestách do Sýrii tam prosazoval názory britské vlády. Rozvědka MI5 však britskou prokuraturu o těchto skutečnostech informovala až těsně na poslední chvíli, takže Begg byl z vězení propuštěn až po mnoho měsících. Vzhledem k tomu, že byl předtím neprávem vězněn v Guantánamo, nové věznění v Británii mu činilo značné psychické problémy.

Begg nyní informoval média, že britskému ministerstvu zahraničí opakovaně nabídl, že má možnost v důsledku svých konexí na Blízkém východě a své znalosti spisovné i hovorové arabštiny vyjednat Henningovo propuštění, především tím, že bude lobbovat u některých arabských organizací, které mají kontakty na Islámský stát. Britské ministerstvo zahraničí však jeho opakované nabídky nevyužilo. Henningově rodině přikázalo, ať nic na veřejnosti ve prospěch Alana Henninga nedělá, ať neorganizuje žádnou veřejnou kampaň za jeho propuštění, ale samo neučinilo také nic.

Mozzam Begg se vyjádřil, že britské ministerstvo zahraničí bohužel nemá vůbec žádné vazby ani kulturní znalosti v oblasti Sýrie či širšího Blízkého východu. On sám mohl pomoci, protože je v oblasti dobře znám v důsledku toho, že ho věznili Američané, a byl v silné pozici extremisty přesvědčit o potřebě Henningova propuštění. Britské ministerstvo zahraničí jeho nabídky nevyužilo a Henning byl popraven.

Moazzam Begg bude britskou vládu za nespravedlivé věznění po dobu několika měsíců žalovat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
17327

Diskuse

Obsah vydání | 9. 10. 2014