Středozemní moře jako moře smrti

9. 10. 2014

čas čtení 7 minut

Představte si to množství zdrojů, které by bylo určeno na vyšetřování, kdyby bylo ve Středozemním moři úmyslně usmrceno pět set bělošských Evropanů. Je to daleko více lidí, než kolik jich zahynulo při sestřelení malajského letadla nad Ukrajinou o dva měsíce předtím.

Hromadné umírání na hranicích EU bude vzrůstat, pokud nezměníme nespravedlivý systém, který selhal, míní v deníku Guardian Seumas Milne.

Středozemní moře se stalo evropským mořem smrti. Více než 3000 lidí už letos zahynulo ve snaze uniknout válce a chudobě v Africe a na Blízkém východě a dostat se do kontinentální pevnosti na severu. Je to více než čtyřnásobek mrtvých z roku 2013 a tvoří to tři čtvrtiny počtu mrtvých imigrantů z celého světa.

Jak se z novináře stane prokorupční aktivista

9. 10. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Zdá se mi zcela srozumitelné, když se občané organizují v určitých skupinách na obranu veřejného zájmu, tedy na obranu zájmů těch slabých, např. pacientů, zaměstnanců, dětí, zvířat, spotřebitelů, občanů před politiky atd. Překvapilo by mne ovšem, kdyby někdo založil takové uskupení na obranu politiků před občany. Takovýto druh aktivismu by jistě byl podivný. A o to podivnější je situace, že jeho základní ideovou bázi zformuloval novinář, konkrétně Petr Honzejk v rozhovoru s Martinem Veselovským ZDE.

PŘEČETLI JSME:

Ondřej Mrázek: Vyčistit a vyhnat aneb české volby 2014

9. 10. 2014

čas čtení < 1 minuta

Agresivita, nenávist a vulgarita -- to jsou hlavní rysy předvolební kampaně před víkendovými senátními a komunálními volbami v České republice. Rasismus, xenofobie a netolerance již nejsou výstřelkem tradičně extremistických nebo malých a obskurních stran a hnutí. Na nejnižší pudy, populismus a podněcování nenávisti ke všem, kdo mají odlišný původ, barvu pleti, vyznání, životní styl a názory na život již neútočí jen zakuklení rasisté a extremisté, ale podlehly jim i zavedené strany jako ODS, TOP 09 nebo sociální demokracie. Tradičním obětním beránkem jsou čeští Romové, k nimž ale v roli viníků a strašáků přibyli i Židé, muslimové, Rusové, nezaměstnaní, sexuální a názorové menšiny, nebo dokonce cyklisté.

Kompletní článek ZDE

Britský regulační orgán tvrdě dohlíží na poskytovatele krátkodobých půjček

9. 10. 2014

čas čtení 2 minuty

Britská Competition and Markets Authority, tedy Úřad pro konkurenci a trhy, požaduje, aby firmy, které poskytují občanům krátkodobé půjčky "do výplaty", povinně zveřejňovaly své poplatky. Zároveň bude muset být možné, aby zákazníci srovnávali jejich nabídku na centrálním webu.

Úřad konstatoval, že zákazníci poskytovatelů krátkodobých půjček nemají k dispozici jasné informace o nákladech na půjčky. Budou od nynějška povinováni uvádět tyto informace na veřejném serveru, kde budou služby všech poskytovatelů půjček srovnávány. Podle britského Úřadu pro konkurenci a trhy to zvýší konkurenci a umožní to novým půjčovatelům nabídnout nižší ceny.

Proč ve Vídni neumravňují cyklisty?

9. 10. 2014

čas čtení < 1 minuta

Cyklistická doprava má v civilizovaných městech přirozeně, z mnoha dobrých důvodů daleko větší přednost než doprava automobilová, která do měst nepatří. Jak se o tom přesvědčujeme denodenně v centru Prahy: po celém nábřeží na Starém Městě pražském stojí dlouhé hodiny nehybné kolony automobilů, jimiž se jen s obtížemi prodírají tramvaje. Míra znečištění ovzduší a prachu, které tyto automobily ve městě působí je neuvěřitelná. Ještě neuvěřitelnější jsou pitomci, kteří v těch automobilech sedí a čekají - drtivou většinou vždy jen jeden člověk na automobil. Při příjezdu do Prahy ze zahraničí člověk v těchto dnech okamžitě vnímá, jak nedýchatelný je tam vzduch. Dopravní politika města Prahy je ve věci automobilů naprosto idiotská a ničivá, poznamenává Jan Čulík.

URÁŽKA

Invalidu panu Posoldovi přiznal stát sociální pomoc 800 Kč měsíčně, pečovatelka ho stojí 12 000

9. 10. 2014

čas čtení 1 minuta

Dostal jsem rozhodnutí od ministryně MPSV s rozhodnutím, že posouzení mé žádosti o příspěvek na péči porušilo zákon č.108/2006Sb a celá věc byla nesprávně posouzena, a tak byla vrácena zpět na referát odvolání a správní agendy Zlínský kraj, píše Jan Posolda. Tento subjekt ovšem nerespektoval rozhodnutí ministryně a znovu celou věc posoudil nesprávně, i když mě přiznal právo na I.stupeň závislosti. Ale zase mě posudková lékařka MUDr. Francová nepozvala k posudkové komisi a zároveň nerespektovala znalecký posudek od MUDr.Záhumencké. Nevím tedy kam se mám ještě obrátit, když podřízený neposlechne svého nadřízeného.

Částka 800 Kč je v současné době nepřiměřeně nízká, jen za čtyři hod. práce sociální opatrovnice vyjde částka měsíčně na 12 000 Kč a občan, který je odkázán na pomoc druhých osob tuto pomoc potřebuje celý den. Na doporučení lékařů se snažím chodit co nejvíc, prý se to rozchodí, ale proto potřebuji, aby na mě někdo dával pozor. Zrovna předevčírem jsem upadl a museli mně pomáhat na nohy. Nemohu se někam pustit bez pomoci, protože nevím, kdy mě zradí levý kotník. A když ani snaha státu nepřinese žádný výsledek, tak kam se má postižený občan obrátit. As, i jak¨se říká v našem kraji:do Vizovic na lampárnu. Děkuji za Vaši pomoc.

Globální reakce na ebolu je "zoufalým selháním", konstatoval šéf Světové banky

9. 10. 2014

čas čtení 1 minuta

Jim Kim požaduje vytvoření fondu ve výši 20 miliard dolarů a argumentuje, že jsme "zoufale selhali", protože případy eboly ve Španělsku a v USA vyvolávají obavy ze světové pandemie.

V západní Africe ebola dosud usmrtila více než 3800 lidí. Přicházejí signály, že jsou západní vlády nuceny vzít riziko globální pandemie v úvahu daleko vážněji než dosud. Kim zdůraznil, že chce, aby západní vlády podpořily vytvoření nového fondu ve výši 20 miliard dolarů, který by byl schopen okamžitě reagovat na nové krize.

Jak nebezpečná je ebola?

9. 10. 2014

čas čtení 2 minuty

Ebola je vážná, často smrtelná nemoc. Virus se přenáší na lidi od zvířat a pak se šíří mezi lidmi přímým stykem s nakaženou osobou. Virus eboly byl poprvé objeven v Demokratické republice Kongo (tehdy zvané Zaire) v roce 1976 a vyskytuje se v různých afrických zemích. Od jeho objevu docházelo k periodickým epidemiím, ale současná epidemie v západní Africe, která začala v Guinei v březnu 2014, je dosud největší a nejvražednější.

O útlaku novinářů v Rusku

9. 10. 2014

čas čtení 3 minuty

V Rusku nyní vládnou lidé, kteří udělali kariéru v KGB prostřednictvím brutálního útlaku svobodného projevu a myšlenek, píše na stránkách Radia Svoboda Julia Berezovskaja, ředitelka v Rusku zakázaného serveru Grani.ru. Jsou nyní těžce zataženi do ukrajinské války a jejich činy jsou stále bezostyšnější a krutější.

Dnes jsou za kritiku Kremlu, za podporu Ukrajiny, za používání symbolů, které režim nemá rád, lidé biti, zabíjení, odvážení policejnímí antony, odsuzováni k administrativnímu zatýkání a za "trestné" činy. Jsme svědky brutálního útlaku novinářů, blokování internetových stránek, pokusů plně kontrolovat sociální média.

Jak Boris Stomachin "kritizoval Putinovu imperiální politiku"

9. 10. 2014

čas čtení 3 minuty

V článku "O útlaku novinářů v Rusku" píše Julia Berezovská, že "Novinář Boris Stomachin vykonává už druhý vězeňský trest v pracovním táboře za články, zveřejněné na internetu, v nichž kritizoval to, co charakterizoval jako Putinovu imperiální politiku. Byl shledán vinným z podpory terorismu."

Myslím že stojí za to podívat se na osobu Stomachina blíže, pro posouzení, zda byl odsouzen právem či nikoliv, míní Jan Pěkník.

Velké změny v polské politice

9. 10. 2014 / Tomasz Oryński

čas čtení 4 minuty

I když Donald Tusk tvrdil, že o žádné funkce v Evropské unii nemá zájem, protože má stále ještě mnoho práce jako polský ministerský předseda, když bylo oznámeno, že se má stát novým prezidentem Rady Evropy, nikdo v Polsku nebyl překvapen. Oči všech se obrátily na jeho náměstkyni Elżbietu Bieńkowskou, která byla šéfkou obřího ministerstva infrastruktury a rozvoje, protože to vypadalo, že to je pro Tuska přirozená náhrada. K překvapení všech však i tato populární, lidová dáma, která přešla do politiky ze státní správy a podle průzkumů veřejného mínění by byla populární volbou Poláků pro premiérskou funci, se také stěhuje do Bruselu jako Evropská komisařka pro vnitřní trh, průmysl a podnikatelství.

Co znamená v dnešní době pojem domova a národní identity?

7. 10. 2014

čas čtení 33 minut

Jan Čulík: Pane Zmeškale, vy jste zdůraznil, že když jste žil v Londýně, tak se vám tím potvrdilo, že doma se cítíte v Praze. Cítíte potřebu vysvětlovat tady, svým přátelům, své zkušenosti odjinud? Milan Kundera ve svém románu Ignorance, Nevědomost, zdůrazňuje, že i když hovoříte o tom, co jste zažili v zahraničí, přesto je to nesdělitelné. Myslíte si, že je to nesdělitelné?

Tomáš Zmeškal: Je to mimořádně obtížné vysvětlit. My se totiž snažíme vysvětlit hlavně emoce. Sociální uspořádání, rozdíly v politické historii, a to všechno, to se vysvětluje snadno. Ale city, emoce, které prožíváte a které vás ovlivňují, to už se sděluje hůř.

Přínášíme transkript druhé, nesmírně zajímavé diskuse o pojmu domova a národní totožnosti, kterou vedli na Pražském festivalu spisovatelů v pátek 3. října účastníci s dlouholetou zkušeností života mimo své rodné či rodinné prostředí, slavní maročtí spisovatelé Mahi Binebine a Fatéma Chahid, český spisovatel Tomáš Zmeškal, který má konžského otce a českou maminku a česko-britský politik a aktivista Jan Kavan, který strávil dvacet let v Británii bojem proti komunismu. Diskusi řídil Jan Čulík se svou šestatřicetiletou zkušeností života ve Velké Británii. Videozáznam diskuse je na stránkách České televize ZDE, je to ten druhý, tj. spodní záznam, diskuse začíná přibližně od šedesáté minuty.

Luxfery

9. 10. 2014 / Petr Štengl

čas čtení 1 minuta


V koupelně
na záchodě
i v práci máme luxfery
a v nich jsou skryté obrazy
a ty obrazy jsou umění
nevím
jestli si těch obrazů v luxferech
někdy někdo všiml
doufám že jsem byl první
být první má něco do sebe
ale zase na druhou stranu
na to svět přijde příliš pozdě
než objeví
že jste byli první
vyfotil jsem obrazy v luxferách
a ukázal je Jirkovi Frantovi
vyjevilo se
že sice jde o UMĚNÍ
ale není to to správné UMĚNÍ
myslel jsem
že UMĚNÍ které vzniká jaksi mimoděk
je to jediné a správné UMĚNÍ
ale jak vidno - mýlil jsem se
to by pak mohl vidět UMĚNÍ
kde kdo a kde v čem
a to by v tom byl bordel
který by nezapadal do konceptu postmoderny
a to by teda takhle nešlo
nakonec kdo ví
co by tomu řekl Alain Badiou
nebo alespoň Michael Hauser
tak sedim na hajzlu
dívám se na umění
které nemá nárok
pak spláchnu
umeju si ruce
a jsem první

V této válce nejde o Kurdy nikomu

9. 10. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Kurdové na severu Sýrie začali dostávat posily a zásoby z tureckého území a snad se jim podaří islamisty z města Kobane zase vyhnat. Dohoda s Tureckem však znamená, že syrští Kurdové slíbili bojovat později proti Asadovi. Uvidíme. Je starým, zlatým a obecně uznávaným pravidlem, že vynucené sliby se nepovažují za závazné.

Naše budoucnost -- generace skoliotických dětí

8. 10. 2014

čas čtení 2 minuty

Nedávno proběhla v mediích diskuse na téma váhy školních kabel (batohů) viz.např. ZDE, upozorňuje František Ladžon.

Zůstalo jen u slov. Jeden z lékařů doporučoval tuším poměr váhy kabely k váze dítěte 1:8 až 1:10. Má dcera chodí do 6. třídy ZŠ, váží 38 kg a její školní batoh při namátkovém vážení cca 8 kg podle toho, jaké má předměty. Když jsem se snažil obsah batohu zredukovat, řekla, že do školy musí mít vše, tedy učebnice, pracovní knihy, sešity, různé tvrdé desky, pomůcky, penál atd. Po třech týdnech jsem byl nucen reklamovat nový značkový školní batoh. Jeden z popruhů zřejmě neunesl opakovanou zátěž a odtrhnul se od batohu u ramene.

Československo, Československo... nezapomenu na tebe, dokud budu naživu

8. 10. 2014

čas čtení 2 minuty

U příležitosti uvedení knihy pamětí Maxe Rodriguese Garcii (nar. 1924) Auschwitz, Auschwitz... nezapomenu na tebe, dokud budu naživu", byl v příloze Práva "Salon" 2. října 2014 uveden rozhovor s autorem těchto pamětí. Autor přežil holocaust, putoval koncentračními tábory, sloužil v americké armádě. Má tedy za sebou i zkušenosti snad s tím nejhorším, čeho se lidé v 20. století na lidech dopustili, píše Jozef Kokoška.

Chomutov už přečerpal celoroční "smogovou kvótu"

8. 10. 2014

čas čtení 3 minuty

Chomutov se přidal do skupiny měst v Ústeckém kraji, která už letos přečerpala celoroční "smogovou kvótu", mezi něž patří Most, Ústí nad Labem, Děčín, Teplice nebo Krupka. Znečištění ovzduší prachem v Chomutově přesáhlo zákonem povolenou míru, když byl koncem září překročen maximální počet dní, po které smí být porušen denní limit pro polétavý prach (PM10). Podle modelů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) patří Chomutov mezi tzv. oblasti se zhoršenou kvalitou ovzduší, kde je dlouhodobě překračován také limit pro rakovinotvorný benzo-a-pyren (BaP). Špinavý vzduch přitom vážně ohrožuje zdraví i životy lidí. Podle zprávy Státního zdravotního ústavu mělo znečištění ovzduší prachem v České republice za rok 2013 na svědomí zhruba 5200 předčasně zemřelých lidí a 1900 vážně nemocných, kteří museli být hospitalizováni pro akutní srdeční nebo dýchací obtíže.

Mírový projekt

8. 10. 2014 / Přemysl Janýr

čas čtení 16 minut

Nás ne, my jsme ho nevolili, křičela zoufale pološílená Gerda vzhůru k nebesům. A jakoby ji tam nahoře vyslyšeli, její dům zasažen nebyl. Uhořela i s dětmi teprve v ohnivé bouři, kterou bomby rozpoutaly.

Daně, zdravotnictví, školství, justice -- to vše se odehrává pod drobnohledem kontroly veřejnosti a médií. Ne vždy účinným, nicméně stavícím mantinely. Na rozdíl od zahraniční politiky. Ta se odehrává ve skrytu tajných kabinetních jednání, dohod a operací, chráněných před kontrolou veřejnosti pletivem zákonů, policie a zpravodajských služeb. Špatně fungující daně, zdravotnictví, školství, justice mohou způsobit nemalé ekonomické, kulturní i lidské ztráty. Ale ne války, chaos a rozvrat, desítky milionů mrtvých, utrpení stamilionů, jaké dokáže způsobit zahraniční politika.

Válka s Ruskem se tedy předběžně odkládá, mezitím se vynořil lepší nepřítel. Východoukrajinské teroristy a expanzionistického Putina vystřídali hrdlořezové Islámského státu. Mírový projekt Evropské unie se v každém případě vydal na válečnou stezku. Jako každý útočník v dějinách, i on se musí bránit agresi a záplavami adrenalinu přesvědčovat své občany, že budou umírat za spravedlivou věc.

Humánní bombardování a jiné šílenosti

8. 10. 2014 / Lubomír Brožek

čas čtení 5 minut

Běsů, jichž jsem vyvolal, nemohu se zbýti...
Macbeth

Lawrence Ferlinghetti kdysi napsal, že: "Svět je báječné místo k narození/ jestli vám nevadí/ že štěstí vždycky není/ tak velký požitek/ jestli vám nevadí/ že si tu a tam/ šeredně spálíte prsty/ zrovna když je všechno tak prima/ to víte ani na nebesích/ nezpívají/ po celý čas// Svět je báječné místo k narození/ jestli vám nevadí že někteří lidé umírají/ po celý čas/ nebo snad mají jen hlad/ čas od času/ což se dá celkem snést/ pokud to nejste zrovna vy// Ó svět je báječné místo/ k narození/ jestli vám příliš nevadí/ pár měknoucích mozků/ na vyšších místech/ nebo nějaká ta bomba/ kterou vám sem tam zcela jistě/ hodí někdo na hlavu..." Člověk jenom žasne, jak je dnes tahle báseň aktuální, protože svět je sice báječné místo k narození, ale čas od času příšerné k umírání.

Human Rights Watch: Násilná mizení na Krymu

8. 10. 2014

čas čtení 11 minut

Nejméně sedm osob na Krymu nuceně zmizelo nebo se pohřešuje od května 2014, včetně dvou, které jsou nezvěstné od 27. září. Tři z nich jsou krymští Tataři a dva další proukrajinští aktivisté. Krymští Tataři obecně vzato otevřeně oponují ruské anexi Krymu provedené v březnu. Další dva krymští Tataři, kteří zřejmě nemají politické vazby, zmizeli v nedávných dnech. Tělo jednoho z nich bylo 6. října nalezeno oběšené. Faktické úřady na Krymu by měly tyto případy neprodleně a důkladně vyšetřit a volat osoby s nimi spojené k zodpovědnosti, prohlásila organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch.

Naše šikanující korporace jsou novým vnitřním nepřítelem

8. 10. 2014

čas čtení 5 minut

Čím více moci máte, tím se cítíte ohroženější. Paranoia moci táhne lidi k absolutismu. Ale ten nefunguje. Místo aby je více moci vyléčilo z přesvědčení, že jsou ohroženi a obleženi, více kontroly vyvolává ještě větší paranoiu, píše v Guardianu George Monbiot.

Co se nyní děje po neúspěšném referendu ve Skotsku?

Skotský komentátor: "Nikdo teď nerozumí tomu, co se děje ve Skotsku, a nejméně tomu rozumí Londýn"

7. 10. 2014

čas čtení 8 minut

Během kampaně před referendem o nezávislosti Skotska jsme všichni říkali, že Margaret Thatcherová a její poll tax, (nepopulární experiment daně z hlavy, který zavedla, přestože ve Skotsku nevyhrála volby) je pro většinu Skotů už jen dávná historie a nikdo nad tím už nezuří. Mýlili jsme se, píše v deníku The Herald komentáror Ian MacWhirter a velmi zajímavě rozbírá nynější situaci ve Skotsku, která je stále třaskavá.

Jak Západ neví, která bije, a chová se hloupě a arogantně

7. 10. 2014

čas čtení 3 minuty

V diskusi na Pražském festivalu spisovatelů, jsem řekl něco, co se údajně nelíbilo pracovníku amerického velvyslanectví v Praze : že Česko i Maroko mají tentýž problém, protože jsou součástí periferie, a jako takové země jsou pouhými příjemci jednostranného proudu informací a mocenských rozhodnutí z anglosaského Západu. Činitelé na anglosaském Západě přitom neznají jiné jazyky, než je jejich rodná angličtina, nemají ani ponětí o místních kulturách v jiných zemích a činí o těchto zemích tak chybná rozhodnutí, která přirozeně působí nenávist. Měli bychom ten jednosměrný informační a mocenský proud, přicházející ze Západu, narušovat naším vlastním, a snad to i do určité míry děláme, ale moc efektivní to není, protože se bombarduje pořád, píše Jan Čulík.

Uplynulo jen pár desítek hodin a tady máte výmluvný příklad, který to dokazuje.

Válka na Blízkém východě názorně ukazuje, že USA dnes nedovedou ubránit své spojence

7. 10. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

Administrativa Baracka Obamy se k právě probíhajícím mezinárodním krizím postavila tak, že Blízký Východ má přednost (a potenciálně zpomaluje projekt "pivot to Asia"), zatímco v Evropě prý americké strategické zájmy ohroženy nejsou. USA tedy evropský prostor v zásadě ponechávají samovývoji a vedou válku proti "Islámskému státu", pro kterou se z vlastních důvodů rozhodly. Tuto válku dle vlastního výběru vedou téměř dokonale neúspěšně.

Je to taková úleva...

7. 10. 2014

čas čtení < 1 minuta

"Je to taková úleva, zbavit se Soudu pro lidská práva a vrátit se zpátky k zdravému rozumu."

(Kreslený komentář konzervativního britského deníku Daily Telegraph k rozhodnutí britské konzervativní vlády přestat respektovat rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva ZDE

BRITÁNIE:

Schopnost úřadů špehovat občany je příliš malá, varuje šéf Úřadu pro potírání zločinnosti

7. 10. 2014

čas čtení < 1 minuta

Britové musejí akceptovat větší ztrátu svých digitálních svobod kvůli ohrožení od vážných zločinců a teroristů v internetové éře, varoval Keith Bristow, generální ředitel Státního úřadu pro potírání zločinnosti. Dodal však, že bude nutno přesvědčit veřejnost, aby souhlasila s novými pravomocemi pro státní úřady k monitorování jejích emailů a telefonních rozhovorů.

Bristow poukázal na to, že největší hrozba veřejné bezpečnosti se stěhuje na internetu a že pracovníci bojující proti zločinnosti s tím nedokáží držet krok, šéf Úřadu pro potírání zločinnosti přiznal, že úřady řádně nevysvětlily veřejnosti, proč je zapotřebí intenzivnějšího špehování občanů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Co se ve Rwandě před dvaceti lety vlastně odehrálo?

7. 10. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 17 minut

Před dvaceti lety ve Rwandě proběhl jeden z nejhorších masakrů moderních dějin. Existuje oficiální verze této tragické a děsivé události a její zpochybňování je v této zemi tvrdě stíháno. BBC nicméně nyní odvysílala pozoruhodný dokument s názvem Rwanda's Untold Story, který průběh rwandské genocidy staví úplně na hlavu, přičemž se ze současného rwandského prezidenta Paula Kagameho za asistence jeho mocných západních přátel vyklube hlavní viník genocidy.

Rwandský prezident Paul Kagame je západními zeměmi, v první řadě Spojenými státy a Velkou Británií, vyzvedáván jako státník, který ukončil tři měsíce trvající jatka, během nichž bylo zavražděno až milion Rwanďanů. Podle oficiální verze měli většinoví Hutuové masakrovat menšinové Tutsie.

Pět procent nejhorších učitelů dělá rozdíl mezi ČR a Finskem

6. 10. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 26 minut

Nejspolehlivějším předpokladem hospodářského růstu země jsou vzdělaní obyvatelé. Tradiční mantry, jako velikost tříd, počet let strávených ve škole nebo vzdělání učitele nehrají ve výsledcích vzdělávání zásadní roli. Co funguje? Identifikace nejlepších a nejhorších učitelů, snaha udržet ty dobré a naopak možnost zbavovat se těch špatných. Tolik ordinuje vzdělávacím systémům Eric A. Hanushek, profesor ekonomie na Stanford University, jehož celoživotním výzkumným tématem je analýza vztahů mezi výsledky vzdělávání a (nejen) ekonomických faktorů, které je ovlivňují. Český kontext v mnohém objasňuje Daniel Münich, akademický ekonom na CERGE-EI. Rozhovor pořídil EDUin.cz.

Desatero komunální politiky pro zastupitele

6. 10. 2014 / Ilona Švihlíková

čas čtení 2 minuty

1) Neslibujte nemožnosti. Občanská aktivita je u nás sice stále nízká, ale představa, že si nikdo nevzpomene na "páté metro", dvě nové školy, neuskutečněný obchvat města atd. je dosti mimo realitu.

2) Začněte s čistým stolem. Jasně občanům (opakovaně a různými způsoby) sdělujte, jaký je finanční stav obce, kdo vlastní a spravuje majetek. Přestože Vám to může připadat jako banalita, většina občanů o tom zatím nemá ani ponětí. Přehledný začátek usnadní Vaše další kroky.

Vzestup "politického islámu"?

6. 10. 2014 / Sam Graeme Beaton

čas čtení 5 minut

V pátek se v Brně konalo zasedání na téma islámu a extremismu, kde byl hlavním mluvčím Američan Bill Warner, ředitel organizace, která si říká "Středisko pro studium politického islámu". Warner (to je pseudonym) mimo jiné hovořil o tom, zda je islám hrozbou západní civilizaci a o své definici zákonu šaria.

Přesně plníme scénář, který nám předepsal Isis

6. 10. 2014

čas čtení 3 minuty

Prchají z Latifie, města nedaleko Bagdádu. Je to město hrůzy. Podle organizace Human Rights Watch tam islámské oddíly bez soudu popravují civilisty. Lidé jsou vytahování z automobilů, je jim nařízeno, aby poklekli na chodníku, a jsou zastřeleni ranou do hlavy.

Tito vrahové však nejsou z Islámského státu (Isis). Jsou to šiitští bojovníci pod velením bývalého, Západem podporovaného premiéra Nourhiho al-Malikiho, jehož násilné sektářství, tolik přispělo k vzniku Isis. Vraždí a mučí sunnitské muslimy, jejichž život je ovšem pro Západ bez významu. Jak zdůrazňuje organizace Human Rights Watch, "jejich příběhy nikdo neposlouchá". Žádní běloši ze Západu nebyli donuceni recitovat děsivé poselství v profesionálně natočených videozáznamech, než byli zavražděni, takže západní politikové nevyjadřují žádné pocity hrůzy.

Proč jít ke komunálním volbám

6. 10. 2014 / Ilona Švihlíková

čas čtení 7 minut

V kontextu dramatických geopolitických pohybů, které jsou navíc doprovázeny krizovým vývojem v socio-ekonomickém systému, se může zdát, že nadcházející komunální volby jsou víceméně bezvýznamnou událostí. Pokusím se čtenáře v následujících řádcích přesvědčit o opaku. Od začátku roku jsem spolu s kolegy z Alternativy Zdola navštívila pěkný kus republiky při debatách o politice na lokální úrovni. Přesněji přes dvacet různých měst a obcí, od Plzně po Opavu, od Šluknova po Znojmo.

Cílem akcí bylo ukázat, že ve obcích a celkově na místní úrovni se dá dělat mnohem víc, než jen "mít čisté ulice bez psí stolice." Od občanů často zazněly stesky nad tím, že současní zastupitelé se o jejich starosti, ale ani nápady nezajímají. V některých případech se pak setkání přeměnila v rady občanské sebeobrany (Chomutov, Fryšava na Žďársku). Jindy debaty organizovali přímo kandidáti do komunálních voleb, kteří se snaží situ

Desatero komunální politiky pro voliče k nadcházejícím volbám

6. 10. 2014 / Ilona Švihlíková

čas čtení 3 minuty

1) Ověřte si, že za "novými hnutím" a "dynamickými tvářemi" nekandidují tváře zatraceně staré, které jen vytvořili skupiny B, C, apod. k původní politické formaci. Ne vše, co se tváří "nezávisle" a nově, takové skutečně je. (Zažila jsem si menší překvapení, když jsem si uvědomila, že ten, kdo deklaruje hluboké změny ve čtvrti, kde žiju, seděl celé roky na radnici v naprosto odporné koalici.)

Carmen Segarra, disidentka z Wall Street

6. 10. 2014

čas čtení 4 minuty

Ve svém politickém eseji "Moc bezmocných" z roku 1978 píše český disident (a pozdější prezident) Václav Havel o zelináři, kterému do krámu poslali z ústředí spolu se zeleninou poutač s nápisem "Proletáři všech zemí, spojte se". Havel vysvětluje, proč zelinář poutač umísťuje do výkladní skříně vedle zeleniny: "Dělá to, protože tyhle věci se dělat musejí, pokud má člověk být úspěšný. Je to jeden z tisíců podrobností, které mu zaručují relativně poklidný život 'v souladu se společností'," píše v deníku Guardian Gary Younge.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za září 2014

9. 10. 2014

čas čtení 2 minuty

V září 2014 přispělo 187 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 38 899.50 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v červenci 2014 částkou 2529.87 Kč. Příjem z reklamy byl 11 080 Kč.

Zůstatek byl koncem září 2014 323 559,25 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Ukrajina | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Noam Chomsky v České republice | Otrokářský stát Česká republika | 17. listopad | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
33099