Policisté nestojí nad zákonem, zranění účastníci blokády na ně podávají trestní oznámení

3. 10. 2014

čas čtení 2 minuty
Tisková zpráva poškozených účastníků blokády nelegálního kácení na Šumavě

Chtěl jen doprovodit dceru na policejní služebnu, místo toho má dodnes zdravotní následky po zásahu policistů. Radovan Čáp a další tři lidé se domáhají toho, aby se policisté zasahující proti účastníkům blokády nelegálního kácení na Šumavě v létě 2011 zpovídali za způsobená zranění a porušení zákona. Trestní oznámení na konkrétní policisty předali na pražské Vrchní státní zastupitelství.

Čtyři poškození zakusili od příslušníků policie celou řadu nepřípustných zákroků: Radovanu Čápovi při zásahu nalomili žebra, Jan Skalík byl dušený a škrcený, Alexandra Mateásková byla mimo jiné byla nucena od zasahujících obhájců pořádku trpět nemístné sexuální narážky, Tomáš Birčák si ze zásahu odnesl zdravotní límec na krku po "narovnání" krční páteře.

Pravomocný rozsudek Krajského soudu v Plzni, který občanskou blokádu označil za zcela legitimní a legální, a snaha o odpolitizování kontroly policie přináší novou situaci. Poškození proto věří, že pět stran textu nového trestního oznámení a 125 stran příloh obsahující veškeré shromážděné důkazy a znění původních trestních oznámení teď zajistí řádné prošetření všech činů. Dle názoru právních konzultantů, kteří s poškozenými spolupracují, se jedná o především o trestné činy mučení a jiného nelidského a krutého zacházení.

Oběti policejního násilí podaly trestní oznámení už v létě 2011. Tehdejší plzeňská policejní inspekce podřízená krajskému řediteli policie plk. Knížeti, který celý nelegální zásah proti blokádě nařídil, všechna obvinění plošně zamítla pro neprůkaznost. Přitom zákrok proti Radovanu Čápovi natočily z různých úhlů hned dvě kamery.

"Chtěli jsme jen, aby krajský policejní ředitel Kníže přijal zodpovědnost za soudem kritizovaný zpackaný postup policistů, omluvil se všem poškozeným a nejlépe rezignoval. Plukovník Kníže odmítá respektovat pravomocné rozhodnutí soudu, což v právním státě považujeme za zcela nepřípustné. Když se funkcionáři, kteří rozdávali rozkazy v rozporu se zákonem, vyhýbají zodpovědnosti, je pro nás podání trestních oznámení na policisty jedinou možností, jak se domoct spravedlnosti za zranění, jež nám způsobili," říká jeden ze zraněných účastníků blokády Jan Skalík.

0
Vytisknout
6693

Diskuse

Obsah vydání | 7. 10. 2014