Co znamená v dnešní době pojem domova a národní identity?

7. 10. 2014

čas čtení 33 minut

Jan Čulík: Pane Zmeškale, vy jste zdůraznil, že když jste žil v Londýně, tak se vám tím potvrdilo, že doma se cítíte v Praze. Cítíte potřebu vysvětlovat tady, svým přátelům, své zkušenosti odjinud? Milan Kundera ve svém románu Ignorance, Nevědomost, zdůrazňuje, že i když hovoříte o tom, co jste zažili v zahraničí, přesto je to nesdělitelné. Myslíte si, že je to nesdělitelné?

Tomáš Zmeškal: Je to mimořádně obtížné vysvětlit. My se totiž snažíme vysvětlit hlavně emoce. Sociální uspořádání, rozdíly v politické historii, a to všechno, to se vysvětluje snadno. Ale city, emoce, které prožíváte a které vás ovlivňují, to už se sděluje hůř.

Přínášíme transkript druhé, nesmírně zajímavé diskuse o pojmu domova a národní totožnosti, kterou vedli na Pražském festivalu spisovatelů v pátek 3. října účastníci s dlouholetou zkušeností života mimo své rodné či rodinné prostředí, slavní maročtí spisovatelé Mahi Binebine a Fatéma Chahid, český spisovatel Tomáš Zmeškal, který má konžského otce a českou maminku a česko-britský politik a aktivista Jan Kavan, který strávil dvacet let v Británii bojem proti komunismu. Diskusi řídil Jan Čulík se svou šestatřicetiletou zkušeností života ve Velké Británii. Videozáznam diskuse je na stránkách České televize ZDE, je to ten druhý, tj. spodní záznam, diskuse začíná přibližně od šedesáté minuty.

Jak Západ neví, která bije, a chová se hloupě a arogantně

7. 10. 2014

čas čtení 3 minuty

V diskusi na Pražském festivalu spisovatelů, jsem řekl něco, co se údajně nelíbilo pracovníku amerického velvyslanectví v Praze : že Česko i Maroko mají tentýž problém, protože jsou součástí periferie, a jako takové země jsou pouhými příjemci jednostranného proudu informací a mocenských rozhodnutí z anglosaského Západu. Činitelé na anglosaském Západě přitom neznají jiné jazyky, než je jejich rodná angličtina, nemají ani ponětí o místních kulturách v jiných zemích a činí o těchto zemích tak chybná rozhodnutí, která přirozeně působí nenávist. Měli bychom ten jednosměrný informační a mocenský proud, přicházející ze Západu, narušovat naším vlastním, a snad to i do určité míry děláme, ale moc efektivní to není, protože se bombarduje pořád, píše Jan Čulík.

Uplynulo jen pár desítek hodin a tady máte výmluvný příklad, který to dokazuje.

Co se ve Rwandě před dvaceti lety vlastně odehrálo?

7. 10. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 17 minut

Před dvaceti lety ve Rwandě proběhl jeden z nejhorších masakrů moderních dějin. Existuje oficiální verze této tragické a děsivé události a její zpochybňování je v této zemi tvrdě stíháno. BBC nicméně nyní odvysílala pozoruhodný dokument s názvem Rwanda's Untold Story, který průběh rwandské genocidy staví úplně na hlavu, přičemž se ze současného rwandského prezidenta Paula Kagameho za asistence jeho mocných západních přátel vyklube hlavní viník genocidy.

Rwandský prezident Paul Kagame je západními zeměmi, v první řadě Spojenými státy a Velkou Británií, vyzvedáván jako státník, který ukončil tři měsíce trvající jatka, během nichž bylo zavražděno až milion Rwanďanů. Podle oficiální verze měli většinoví Hutuové masakrovat menšinové Tutsie.

Co se nyní děje po neúspěšném referendu ve Skotsku?

Skotský komentátor: "Nikdo teď nerozumí tomu, co se děje ve Skotsku, a nejméně tomu rozumí Londýn"

7. 10. 2014

čas čtení 8 minut

Během kampaně před referendem o nezávislosti Skotska jsme všichni říkali, že Margaret Thatcherová a její poll tax, (nepopulární experiment daně z hlavy, který zavedla, přestože ve Skotsku nevyhrála volby) je pro většinu Skotů už jen dávná historie a nikdo nad tím už nezuří. Mýlili jsme se, píše v deníku The Herald komentáror Ian MacWhirter a velmi zajímavě rozbírá nynější situaci ve Skotsku, která je stále třaskavá.

V pondělí probíhaly tvrdé boje o syrské město Kobani

7. 10. 2014

čas čtení 2 minuty

Bojovníci z Islámského státu (Isis) prováděli v pondělí za pomoci tanků a dělostřelectva ostrý útok na Kobani, obklíčené a strategicky významné syrské město na hranici s Tureckem. V ulicích města probíhají kruté boje s jeho kurdskými obránci.

Několik hodin poté, co na předměstí Kobani byly vztyčeny dvě vlajky Islámského státu pronikli jeho bojovníci skrze kurdské frontové linite do samotného města, konstatují místní aktivistické koordinační výbory a britská Syrská observatoř pro lidská práva.

Válka na Blízkém východě názorně ukazuje, že USA dnes nedovedou ubránit své spojence

7. 10. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

Administrativa Baracka Obamy se k právě probíhajícím mezinárodním krizím postavila tak, že Blízký Východ má přednost (a potenciálně zpomaluje projekt "pivot to Asia"), zatímco v Evropě prý americké strategické zájmy ohroženy nejsou. USA tedy evropský prostor v zásadě ponechávají samovývoji a vedou válku proti "Islámskému státu", pro kterou se z vlastních důvodů rozhodly. Tuto válku dle vlastního výběru vedou téměř dokonale neúspěšně.

BRITÁNIE:

Schopnost úřadů špehovat občany je příliš malá, varuje šéf Úřadu pro potírání zločinnosti

7. 10. 2014

čas čtení < 1 minuta

Britové musejí akceptovat větší ztrátu svých digitálních svobod kvůli ohrožení od vážných zločinců a teroristů v internetové éře, varoval Keith Bristow, generální ředitel Státního úřadu pro potírání zločinnosti. Dodal však, že bude nutno přesvědčit veřejnost, aby souhlasila s novými pravomocemi pro státní úřady k monitorování jejích emailů a telefonních rozhovorů.

Bristow poukázal na to, že největší hrozba veřejné bezpečnosti se stěhuje na internetu a že pracovníci bojující proti zločinnosti s tím nedokáží držet krok, šéf Úřadu pro potírání zločinnosti přiznal, že úřady řádně nevysvětlily veřejnosti, proč je zapotřebí intenzivnějšího špehování občanů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Je to taková úleva...

7. 10. 2014

čas čtení < 1 minuta

"Je to taková úleva, zbavit se Soudu pro lidská práva a vrátit se zpátky k zdravému rozumu."

(Kreslený komentář konzervativního britského deníku Daily Telegraph k rozhodnutí britské konzervativní vlády přestat respektovat rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva ZDE

Radostně k volbám aneb Ještě že tu máme komunisty

7. 10. 2014 / Jiří Bátěk

čas čtení < 1 minuta

Komunální volby se blíží a strany či hnutí opět vyrukují s různými hesly na billboardech. Chtě nechtě, oko občana na nich spočine a jako obvykle trapnost na každém rohu. Absence opravdových aktuálních témat povětšinou chybí, takže na pomoc musí vyrukovat třeba estébáci či komunisti -- prostě hloupá hesla. Boj proti komunismu trvá, světe div se, i po 25 letech. Jak by se asi cítil třeba obyvatel Berlína, kdyby četl v roce 2014 na plakátech "nacisti, nedáme vám Berlín"?

Co se událo ve vzdělávání v minulém týdnu

6. 10. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

V neděli 5. 10. proběhl světový den učitelů. V ČR stále neexistuje systém hodnocení kvality učitelů, byť jsou právě oni opakovaně shledáváni jako klíčový prvek vzdělávání. V CERGE-EI analyzovali data z přijímacích zkoušek a potvrdili hypotézu, že vliv stresu na výsledek je zásadní a může být rozhodující. Vyšel aktuální žebříček úrovně VŠ Times Higher Education, dominují v něm anglosaské školy. Přinášíme přehled událostí ve vzdělávání v pravidelném týdenním souhrnu Beduin (29. 9. -- 5. 10. 2014), připravovaném obecně prospěšnou společností EDUin

Pět procent nejhorších učitelů dělá rozdíl mezi ČR a Finskem

6. 10. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 26 minut

Nejspolehlivějším předpokladem hospodářského růstu země jsou vzdělaní obyvatelé. Tradiční mantry, jako velikost tříd, počet let strávených ve škole nebo vzdělání učitele nehrají ve výsledcích vzdělávání zásadní roli. Co funguje? Identifikace nejlepších a nejhorších učitelů, snaha udržet ty dobré a naopak možnost zbavovat se těch špatných. Tolik ordinuje vzdělávacím systémům Eric A. Hanushek, profesor ekonomie na Stanford University, jehož celoživotním výzkumným tématem je analýza vztahů mezi výsledky vzdělávání a (nejen) ekonomických faktorů, které je ovlivňují. Český kontext v mnohém objasňuje Daniel Münich, akademický ekonom na CERGE-EI. Rozhovor pořídil EDUin.cz.

Přesně plníme scénář, který nám předepsal Isis

6. 10. 2014

čas čtení 3 minuty

Prchají z Latifie, města nedaleko Bagdádu. Je to město hrůzy. Podle organizace Human Rights Watch tam islámské oddíly bez soudu popravují civilisty. Lidé jsou vytahování z automobilů, je jim nařízeno, aby poklekli na chodníku, a jsou zastřeleni ranou do hlavy.

Tito vrahové však nejsou z Islámského státu (Isis). Jsou to šiitští bojovníci pod velením bývalého, Západem podporovaného premiéra Nourhiho al-Malikiho, jehož násilné sektářství, tolik přispělo k vzniku Isis. Vraždí a mučí sunnitské muslimy, jejichž život je ovšem pro Západ bez významu. Jak zdůrazňuje organizace Human Rights Watch, "jejich příběhy nikdo neposlouchá". Žádní běloši ze Západu nebyli donuceni recitovat děsivé poselství v profesionálně natočených videozáznamech, než byli zavražděni, takže západní politikové nevyjadřují žádné pocity hrůzy.

Proč jít ke komunálním volbám

6. 10. 2014 / Ilona Švihlíková

čas čtení 7 minut

V kontextu dramatických geopolitických pohybů, které jsou navíc doprovázeny krizovým vývojem v socio-ekonomickém systému, se může zdát, že nadcházející komunální volby jsou víceméně bezvýznamnou událostí. Pokusím se čtenáře v následujících řádcích přesvědčit o opaku. Od začátku roku jsem spolu s kolegy z Alternativy Zdola navštívila pěkný kus republiky při debatách o politice na lokální úrovni. Přesněji přes dvacet různých měst a obcí, od Plzně po Opavu, od Šluknova po Znojmo.

Cílem akcí bylo ukázat, že ve obcích a celkově na místní úrovni se dá dělat mnohem víc, než jen "mít čisté ulice bez psí stolice." Od občanů často zazněly stesky nad tím, že současní zastupitelé se o jejich starosti, ale ani nápady nezajímají. V některých případech se pak setkání přeměnila v rady občanské sebeobrany (Chomutov, Fryšava na Žďársku). Jindy debaty organizovali přímo kandidáti do komunálních voleb, kteří se snaží situ

Desatero komunální politiky pro voliče k nadcházejícím volbám

6. 10. 2014 / Ilona Švihlíková

čas čtení 3 minuty

1) Ověřte si, že za "novými hnutím" a "dynamickými tvářemi" nekandidují tváře zatraceně staré, které jen vytvořili skupiny B, C, apod. k původní politické formaci. Ne vše, co se tváří "nezávisle" a nově, takové skutečně je. (Zažila jsem si menší překvapení, když jsem si uvědomila, že ten, kdo deklaruje hluboké změny ve čtvrti, kde žiju, seděl celé roky na radnici v naprosto odporné koalici.)

Desatero komunální politiky pro zastupitele

6. 10. 2014 / Ilona Švihlíková

čas čtení 2 minuty

1) Neslibujte nemožnosti. Občanská aktivita je u nás sice stále nízká, ale představa, že si nikdo nevzpomene na "páté metro", dvě nové školy, neuskutečněný obchvat města atd. je dosti mimo realitu.

2) Začněte s čistým stolem. Jasně občanům (opakovaně a různými způsoby) sdělujte, jaký je finanční stav obce, kdo vlastní a spravuje majetek. Přestože Vám to může připadat jako banalita, většina občanů o tom zatím nemá ani ponětí. Přehledný začátek usnadní Vaše další kroky.

Vzestup "politického islámu"?

6. 10. 2014 / Sam Graeme Beaton

čas čtení 5 minut

V pátek se v Brně konalo zasedání na téma islámu a extremismu, kde byl hlavním mluvčím Američan Bill Warner, ředitel organizace, která si říká "Středisko pro studium politického islámu". Warner (to je pseudonym) mimo jiné hovořil o tom, zda je islám hrozbou západní civilizaci a o své definici zákonu šaria.

The Rise of `Political Islam'?

6. 10. 2014 / Sam Graeme Beaton

čas čtení 4 minuty

Last Friday a meeting was hosted in Brno on the subject of Islam and extremism, with the keynote speaker being American Bill Warner, Director of an organisation called the `Center for the Study of Political Islam'. Amongst the topics Warner (a nom de plume) would discuss included questions such as whether Islam is a threat to Western Civilisation and a definition of Sharia Law.

Carmen Segarra, disidentka z Wall Street

6. 10. 2014

čas čtení 4 minuty

Ve svém politickém eseji "Moc bezmocných" z roku 1978 píše český disident (a pozdější prezident) Václav Havel o zelináři, kterému do krámu poslali z ústředí spolu se zeleninou poutač s nápisem "Proletáři všech zemí, spojte se". Havel vysvětluje, proč zelinář poutač umísťuje do výkladní skříně vedle zeleniny: "Dělá to, protože tyhle věci se dělat musejí, pokud má člověk být úspěšný. Je to jeden z tisíců podrobností, které mu zaručují relativně poklidný život 'v souladu se společností'," píše v deníku Guardian Gary Younge.

Názory, které se prý "nelíbily pracovníku amerického velvyslanectví"

4. 10. 2014

čas čtení 7 minut

Jan Čulík se v těchto dnech účastnil mezinárodního Festivalu spisovatelů v Praze. Ve čtvrtek v diskusi s Michalem Marchem, organizátorem festivalu, a marockými spisovateli Salahem El Ouadim a Bensaleme Himmichem na téma Láska a nenávist, v pátek moderoval diskusi na téma Domov a národní identita, k níž se ještě vrátíme.

První, čtvrteční diskuse, a vlastně celý gala večer, je k dispozici ke zhlédnutí na webu České televize ZDE V důsledku časového omezení přinášíme z toho transkript jen výroků Jana Čulíka v této diskusi, které podle informací z dobře informovaných zdrojů, údajně vyvolaly nevoli přítomného pracovníka amerického velvyslanectví v Praze. Měl se prý vyjádřit, že se mu výroky Jana Čulíka vůbec nelíbily a "proč ho Festival spisovatelů pozval"?

Školní osnovy podle diktátu Islámského státu

4. 10. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Radikálové z Islámského státu (IS) v novém školním roce ve školách na území Iráku a Sýrie, které spadá pod jejich kontrolu a "jurisdikci", zavádějí nové, vskutku extrémistické směrnice. Džihádisté uplatňují vlastní verzi islámského práva na všechny vrstvy společnosti, a to se týká i vzdělávacího systému.

Bývalý britský ministr spravedlnosti varuje před oslabením lidských práv v Británii

3. 10. 2014

čas čtení 1 minuta

Clarke v pátek v poledne řekl v rozhlase BBC: "Jsem tím poněkud zmaten. Pokud to dobře chápu, tak budeme plnit ustanovení Evropské konvence o lidských právech a přijímat rozsudky Evropského soudu pro lidská práva, pokud aktuální vláda nebude mít dostatečně disciplinovanou parlamentní většinu, aby je v Dolní sněmovně odmítla. Myslím si, že pro dobro společnosti není zdravé, aby vláda měla mít možnost nepodrobit se rozhodnutím soudu. Dříve nebo později nám začnou klesat měřítka, bude docházet k arbitrárním rozhodnutím.

Bohuslav Svoboda se pomátl?

3. 10. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Asi už nemá mnoho smyslu vyjadřovat se k osudu pražské ODS, která před rokem postavila do svého čela jako lákadlo na voliče Bohuslava Svobodu, aby ho pak nechala osamoceného jako kůl v plotě, když chtěl udělat pořádek v Dopravním podniku s pomocí ředitele Liche a advokáta Lásky.

Británie zamýšlí ignorovat Evropský soud pro lidská práva

3. 10. 2014

čas čtení 3 minuty

Kritikové poukazují na to, že manifest riskuje likvidaci padesát let existujícího zákonodárství bránící lidská práva v době, kdy státy jako Rusko také bojují proti rozhodnutím štrasburského soudu

Verdikty Evropského soudu pro lidská práva by už v Británii podle radikálního plánu Konzervativní strany nebyly vynutitelné. Britští konzervativci plánují včlenit do svého volebního programu pro všeobecné volby v květnu 2015 rozhodnutí dát britské Dolní sněmovně právo veta nad rozsudky Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Autorita soudu ve Štrasburku by byla vážně omezena. Britský parlament by měl právo konečného rozhodnutí, zda jeho verdikty přijmout.

Policisté nestojí nad zákonem, zranění účastníci blokády na ně podávají trestní oznámení

3. 10. 2014

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva poškozených účastníků blokády nelegálního kácení na Šumavě

Chtěl jen doprovodit dceru na policejní služebnu, místo toho má dodnes zdravotní následky po zásahu policistů. Radovan Čáp a další tři lidé se domáhají toho, aby se policisté zasahující proti účastníkům blokády nelegálního kácení na Šumavě v létě 2011 zpovídali za způsobená zranění a porušení zákona. Trestní oznámení na konkrétní policisty předali na pražské Vrchní státní zastupitelství.

Poslanci Výboru pro životní prostředí odmítají senátní návrh zákona o Šumavě

3. 10. 2014

čas čtení 4 minuty

Tisková zpráva Hnutí Duha

Poslanecký výbor pro životní prostředí dnes projednal petici s více než 43 000 podpisy, v níž návštěvníci Národního parku Šumava a lidé z celé republiky apelují na zákonodárce, aby zajistili ochranu divoké přírody před těžařskými firmami a krásné šumavské krajiny před developery a spekulanty s pozemky.

Další zmatený nový český film: Místa Radima Špačka

2. 10. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Při zhlédnutí nového českého filmu Místa Od Radima Špačka se divákovi znovu potvrdí frustrace, kterou poslední dobou zažívá nad českými filmy. Scénáristé prostě nejsou schopni napsat dobrý příběh a dramaturgové ho nejsou schopni zpracovat. Ondřej Štindl napsal mlhavý, nevykrystalizovaný scénář, který neví, co chce. Špačkův film flirtuje se známou, dobře zavedenou metodou českých filmařů z poslední doby, že prostě namíří kameru na určitý prostor a nechají v něm postavy, aby se pohybovaly, jen tak bezcílně žily, bez jakéhokoliv konkrétního příběhu a smyslu.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za srpen 2014

1. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

V srpnu 2014 přispělo 187 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 42 002,88 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v červnu 2014 částkou 22 809,65 Kč.

Zůstatek byl koncem srpna 2014 354 231,52 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Ukrajina | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Noam Chomsky v České republice | Otrokářský stát Česká republika | 17. listopad | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
34162