Pozor, Putin má víc obdivovatelů, než si Západ myslí

17. 4. 2014

čas čtení 2 minuty

varuje v deníku Guardian historik Timothy Garton Ash, který nedávno navštívil Čínu a zjistil, že Čína mlčky Putina podporuje. Totéž platí o Indii. Číně se především líbí, že Spojené státy jsou zataženy do krize na Ukrajině a nebudou mít čas zabývat se situací v asijském tichomořském regionu. Čínští politikové jako Xi Jinping, který vyrostli za předsedy Maa, sympatizují instinktivně s představou, že nějaký nezápadní vedoucí politik se dokáže postavit kapitalistickému a imperialistickému Západu. Čínské tiskové komentáře jsou sice opatrnější, pokud by šlo o porušení územní integrity Ukrajiny, jenže, dodává Ash, Putin neusiluje o rozčlenění Ukrajiny, pouze o její finlandizaci. V úterý se dostalo v Pekingu velmi vřelého přijetí ruskému ministru zahraničí Sergeji Lavrovovi. Čínské ministerstvo zahraničí vydalo prohlášení, že vztahy mezi Čínou a Ruskem "jsou nesmírně bohaté, fungují na nejvyšší úrovni a mají nesmírně velký strategický význam". Peking přivítá příští měsíc na významné vrcholné schůzce Vladimíra Putina.

Velmi podobný postoj zastává Indie, jíž minulý měsíc Putin poděkoval za její "uměřený a objektivní" postoj vůči Krymu. Postkoloniální obsese Indie se suverenitou a resentiment vůči všem náznakům západního liberálního imperialismu znamenají, poněkud nelogicky, že Indie podporuje Rusko, které značně dramaticky porušilo suverenitu svého souseda.

A není to jenom Indie. Další dva partneři Ruska v seskupení BRICS - Brazílie a Jihoafrická republika - se zdržely hlasování v OSN při schvalování rezoluce, kritizující krymské referendum. Vyjádřily také spolu s Ruskem znepokojení, že by Putinovi mohlo být zabráněno, aby se účastnil v listopadu summitu G20.

Ash poukazuje na to, že řada zemí má už po mnoho staletí silný odpor vůči západní koloniální dominanci. Velmi silně hájí svou vlastní suverenitu a odmítají veškeré pokusy severní Ameriky a Evropy jim diktovat, co je pro ně dobré, a projevují určitou instinktivní míru škodolibosti, že se bojovnému Putinovi podařilo píchnout strýčka Sama do oka. Ať žije Putinismus!

Je to podle Ashe další závažné téma jednadvacátého století. Mějme na paměti v tomto širším, geopolitickém smyslu, že v jednadvacátém století bude více Ukrajin, uzavírá Ash.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
14432

Diskuse

Obsah vydání | 22. 4. 2014