Ministr zdravotnictví vás varuje: Nevolte Top 09 ani ODS!

18. 6. 2012 / Josef Mrázek

čas čtení 5 minut

Přiznání ministra Hegera

Ministr zdravotnictví Heger se podle vlastních slov (Heger zvažuje dvousložkové pojistné- Právo 15.6.2012) zabývá myšlenkou zavést podle holandského vzoru dvousložkové zdravotní pojištění. Jedna složka by byla závislá na příjmech pojištěnce a druhá by byla pro všechny pojištěnce stejná, a každá pojišťovna by její výši stanovovala podle svého uvážení. Ministr sám pochopil, že by tím byl porušen princip solidarity bohatších s chudými, ale to ho neodradilo. Proč také, pan ministr je ve vládě za TOP 09 a tato strana prosazuje výhody bohatých na úkor chudých.

Pryč od solidarity, vše pro bohaté

Holanďané měli celkem dobře uspořádané zdravotnictví, ale neopatrně si zvolili novou vládu a pozdě litují. Zjistili, že zavést dvousložkové pojistné byl špatný krok, ovšem to se dalo usoudit předem. Tím více zaráží, že ministr Heger se z toho nepoučil, zvláště, když se ve svých úvahách dostává do rozporu s Ústavou ČR a Úmluvou o lidských právech a biomedicíně. Tyto dokumenty stanovují, že každý má mít rovný přístup ke zdravotní péči a ta se uhradí z veřejného zdravotního pojištění. To se nedá při dvousložkovém pojistném, tedy bez solidarity, a při pochybné soutěži polosoukromých pojišťoven, splnit. Je to obdobné jako u nově uzákoněného vyvádění části plateb důchodového pojištění přímo do soukromých fondů, tedy mimo solidární systém. Také zde dojde ke zvýhodnění občanů s velkými příjmy a zhorší se, nejen relativně, ale absolutně, postavení občanů s menšími příjmy. Oba tyto asociální projekty pochází z dílny TOP 09, ale bez ODS a VV(LIDEM), by nemohly projít.

Nedbání ústavy a rozumu řečmi nenapravíš

Nechápání úlohy veřejného zdravotní pojištění a nedbání Ústavy ČR je největší, ale rozhodně ne jediná, slabina ministra Hegera. Je asi marné připomínat, že by měl nahlédnout do Ústavy ČR a výroků Ústavního soudu. Zjistil by, že Ústava předpokládá existenci veřejného zdravotního pojištění, prováděného pro všechny občany stejně dostupnou veřejnou zdravotní pojišťovnou, jejímž úkolem je spravovat veřejné fondy doplňované platbami pojistného a hradit poskytnutou zdravotní péči.

Řeči o tom, že ministerstvo přestalo připravovat privatizaci veřejného zdravotního pojištění jsou nepravdivé. Protiústavní bylo již samo povolení, aby vznikla pojišťovna ovládaná Agelem a její spojování s dalšími pojišťovnami. Ústavou vymezená úloha veřejného zdravotního pojištění je zpochybněna zákeřným zákonem, který umožňuje spojit všechny pojišťovny na obchodní bázi, místo toho, že by splynuly do skutečně veřejnoprávní VZP.

Protiústavním svěřením sítě poskytovatelů do rukou pojišťoven se stát odpovědnosti nezbavil

Zcela absurdní a protiústavní je to, že se pojišťovnám svěřuje právo a povinnost tvořit síť poskytovatelů zdravotní péče, což je podle Ústavy ČR povinností státu a v přenesené působnosti krajů. Místo toho, aby stát zajišťoval plnou dostupnost zdravotní péče na základě analýzy skutečné potřeby, je ponecháno na libovůli pojišťoven, zda znemožní činnost jakéhokoliv zdravotnického zařízení, nebo jeho části. Jako nástroj k tomu mají směrnici (rovněž nezákonnou), která pacienty jen ohrožuje a pojišťovnám umožňuje prakticky bez omezení redukovat síť. Zcela se ustupuje od toho, že primární je objem péče, která musí být poskytnuta a její dostupnost a místo toho se pojišťovnám dovoluje, aby se již nyní připravovaly na soukromý byznys. Rušení nemocnic pomocí neuzavření smlouvy s pojišťovnou je velmi zákeřné, je těžké se tomu bránit. Přitom to není jen zdravotnický problém. Sídla a celé regiony bez nemocnic a porodnic jsou odsouzeny k úpadku.

Privatizace státu je taková ničemnost, že s tím ani Ústava ČR nepočítá

Ministr Heger není schopen zaručit ani to, že zbylé nemocnice pod státní kontrolou, nebo krajskou správou se nebudou privatizovat. Místo své povinnosti poukázat na Ústavu ČR a zabránit privatizaci nemocnic spravovaných kraji, dal zrušit zákon o neziskových nemocnicích, to byl velmi zlý čin. Dopustil, aby byl zrušen statut některých fakultních nemocnic, a teď slib, že velké a fakultní nemocnice se privatizovat nebudou, nahradil výrokem, že se nebudou privatizovat velké fakultní nemocnice. Tím jsme se přiblížili vypuštěním malého "a" na jediný krok k úplnému rozkradení posledních zbytků našeho společného zdravotnického majetku. Ústava ČR zaručuje stejnou ochranu všem formám vlastnictví. Při ochraně našeho společného vlastnictví (národního majetku) ve všech oblastech, nejen ve veřejném zdravotnictví, stát naprosto selhal. Sama vláda organizuje privatizaci všeho veřejného. Po zcizení majetku dochází na privatizaci činností. Místo neziskové zdravotní péče jsou zde služby, zdroj zisku.

Všechny dokonané i připravované zločiny ve zdravotnictví a mnoho dalších, o kterých jsme se nestihli zmínit, je třeba vnímat v kontextu se stejně špatnými, nebo ještě horšími činy koalice, spáchanými v ostatních odvětvích. V této souvislosti má vystoupení pana ministra Hegera v Právu širší smysl. Měli bychom ho vnímat takto:

Ministr zdravotnictví varuje: nevolte TOP 09, ani ODS a jim podobné !

0
Vytisknout
8471

Diskuse

Obsah vydání | 18. 6. 2012