Úpadek povědomí o české kultuře v zahraničí se drasticky prohlubuje

18. 6. 2012 / Jiří Holý

čas čtení 2 minuty

Myšlenky, které formuloval Jan Čulík, jsou opravdu velmi závažné. Po roce 1989 jsem působil jako hostující docent a profesor deset semestrů na německy mluvících univerzitách, přednášel jsem v New Yorku, v Glasgowě, ve Skandinávii.

Když jsem se na jaře 1990 zúčastnil na New York University konference o nezávislé české literatuře, byl jsem šokován zájmem americké kulturní a politické elity o českou kulturu. Mluvili jsme se senátory, seznámil jsem se s Allenem Ginsbergem, Arthurem Millerem atd. Před třemi lety jsem byl v New Yorku překvapen také, ale upadajícím zájmem o česká studia. Na New York University prakticky neexistují, na Harvardu živoří jako marginálie.

Autor je profesorem české literatury na Karlově univerzitě

27710

Vážné myšlenky z Francie

ČR nemá v občanstvu na Západě strategické spojence

16. 6. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 16 minut

◄▼ Dva pohledy z terasy českého velvyslanectví v avenue Charles Floquet v Paříži, které zřejmě především v důsledku přátelských konexí Milana Rastislava Štefánika získala do svého vlastnictví začátkem dvacátých let Masarykova československá vláda. Budova je výmluvným důkazem toho, jak dobří byli tehdy masarykovci v mezinárodním networkingu v zájmu Československé republiky.

Je bezpečná existence demokratické České republiky v dlouhodobé perspektivě ze zahraničněpolitického pohledu zajištěna? Dokážeme bezpečně předvídat, jaká bude situace v Evropě za pět, deset let? Víme všichni, že se v dnešní nestabilní době může zahraničněpolitická situace radikálně změnit. Kdo by v roce 2007 býval tušil, že nastane vážná hospodářská a finanční krize a že i budoucnost eura, eurozóny a Evropské unie bude zpochybněna? Kdo by býval r. 1932 dokázal předpovědět, že za deset let budou v Evropě vražděni Židé po statisících?

O vlivu osobních kulturních zážitků na světovou historii

18. 6. 2012

čas čtení < 1 minuta

Před svržením první atomové bomby bylo na seznamu i Kjóto. Nakonec byly vybrány Hirošina a Nagasaki.

Jako americký ministr obrany řídil přímo a osobně celý projekt atomové bomby Henry L. Stimson. Stimson byl odpovědný za to, že odstranil Kjóto ze seznamu cílů útoků atomovou bombou. Chtěl zachránit toto kulturní centrum, které znal, protože tam byl na svatební cestě a na četných diplomatických návštěvách. Kjóto bylo nahrazeno městem Nagasaki. ZDE

Souhlasím. Lidé ale musejí pozvednout svůj hlas

18. 6. 2012 / Miloš Kaláb

čas čtení 4 minuty

Naprosto s Vámi souhlasím.

Hledím-li na situaci pragmaticky, zeptám se, jaké české zboží kupuje dnešní západní spotřebitel. Bývaly doby, kdy i v Kanadě jezdily škodovky. Nejezdí ani pod jménem VW. Kam se poděly knihy nakladatelství Artia? Byly zde známé svou uměleckou kvalitou. Knihy a filmy pro děti? Manšestr, sypkovina, kartáče, konzervy (třeba znojemské okurky, ale nejen ony) (dnes pouze ve specializovaných lahůdkářstvích vlastněných lidmi ze střední nebo východní Evropy).

Více demokracie

18. 6. 2012 / Vladimír Rott

čas čtení 4 minuty

Zase jednou, tentokrát v Berlíně, jsme -- s přáteli z Více demokracie / mehr-demokratie.de, dalších hnutí, nadací a politiků -- pořádali několik setkáni, seminářů, veřejných diskuzí o možnostech dalšího vývoje demokracie, píše Vladimír Rott.

Jedna část věnována více demokracie na spolkové úrovni SRN (jako ta např. s nadací fes.de). Další část úspěšně uskutečněným dalším krokům -- na cestě započaté před deseti, dvaceti lety, podle toho kde -- k více demokracie ve spolkových zemích, městech, obcích. Další část o více demokracie v EU.

Apel na čtenáře:

Modernizace serveru Britských listů

4. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Milí čtenáři,

jsme nuceni se na vás obrátit znovu obrátit s apelem o dočasné zvýšení finanční podpory pro náš server. Naléhavě je zapotřebí modernizace hardwaru, což vyžaduje jednorázovou investici přibližně 50 000 Kč. Prosíme, přispějte, abychom mohli zajistit nerušenou funkčnost Britských listů. Uvědomujeme si, že lidé nemají peněz nazbyt a apel zveřejňujeme jen proto, že je modernizace serveru skutečně naléhavě nutná. Děkujeme.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Podle statistik Google Analytics zaznamenal server Britské listy za poslední rok (od 3.6. 2011 do 3.6. 2012) 9 921 580 návštěv od 2 734 827 návštěvníků (individuálních IP adres). Ve srovnání s předchozím rokem se zvýšil počet individuálních IP adres o 7,47 procent.

Jan Čulík

šéfredaktor

V Řecku zvítězila pravicová Nová demokracie

18. 6. 2012

čas čtení < 1 minuta

V řeckých parlamentních volbách zvítězila pravicová Nová demokracie. Její šéf Antonis Samaras uvedl, že Řekové hlasováním rozhodli, že chtějí zůstat v eurozóně. Plánuje vytvořit "vládu národní spásy". Německo souhlasí, že veolební výsledek je rozhodnutím "pokračovat v reformě".

Po sečtení 80 procent hlasů uvedlo řecké ministerstvo vnitra, že podle předpovědí získá Nová demokracie 29,9 procent hlasů (130 křesel) Syriza 26,7 procent (71 křesel) a socialistická strana Pasok 12,4 procent (33 křesel).

Podrobnosti v angličtině ZDE

Česká televize bezdůvodně urazila vynálezce

18. 6. 2012

čas čtení 5 minut

Šokoval mě urážlivý pořad České televize Den D, přesněji jeho díl, který ČT 1 odvysílala 13. 6. 2012 ZDE. Na mysli mám část televizní show po její dvacáté minutě, píše Richard Halama.

Pořad spočívá v tom, že autor představuje skupině investorů svůj projekt. Ti mohou nabídnout projektu finanční podporu výměnou za podíl, pokud tyto businessmany nápad přesvědčí.

Ve zmiňovaném pořadu vystoupil také pán v důchodu, Ing. Lumír Bula, který pracoval ve Vítkovicích. Ve svém volném čase se věnuje v Klubu zlepšovatelů vynálezům. Investorům představil svůj nápad, nicméně o něj v pořadu vůbec nešlo.

Antabus, rakovina a farmaceutické společnosti

18. 6. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 8 minut

Reakce čtenářky Anny Kozlové na můj článek o našem OPVK projektu:

"Fandím vám s tím antabusem, ale mám obavy, že vám to nakonec zakáží, protože by farmaceutické firmy přišly o peníze, a to nedovolí. Vždyť už tolik léků, které nic nestojí, bylo vynalezeno proti rakovině, a potom bylo ticho po pěšině. V mé rodině zemřel na rakovinu otec, a to na rakovinu plic. Dostal 35 chemoterapii, vážil 46 kg, umíral a ještě mu pořad dávali chemoterapii. Když jsem proti tomu protestovala, tak mi bylo řečeno, že má od lékařů naplánováno 40 terapii, tak mu to musí dát, i kdyby hromy padaly, takže nejde o vyléčení, ale o peníze. Chudák sestra dostala rakovinu ledviny a zemřela ve 43 letech a doktoři si libovali, jak jí prodloužili život o půl roku, jenže to nebyl život... Když jsem za ni chodila do nemocnice, tak jsem se nestačila divit, co dostávali za jídlo, vždyť i to jídlo ty pacienty zabíjí. Léčit se má celý člověk a ne jenom část, všechno přece souvisí se vším. Bohužel, dnešní školská medicína léčí jenom důsledek a nikoli příčinu a nevidí člověka. Všechno je dneska o penězích."

Kdo jinému jámu kopá...

18. 6. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 9 minut

U premiéra Nečase si již lidé zvykli, že co je pro něj zásadně nepřijatelné jeden den, je jím den poté přijato bez výraznějších námitek. Tak dlouho pro něho byla nepřípustná vláda založená na přeběhlících, až začal podmiňovat setrvání vlády vytvořením nového poslaneckého klubu, aby se nakonec spokojil s nikým nevolenou platformou, která teprve dodatečně vymyslí svůj program.

Ministr zdravotnictví vás varuje: Nevolte Top 09 ani ODS!

18. 6. 2012 / Josef Mrázek

čas čtení 5 minut

Přiznání ministra Hegera

Ministr zdravotnictví Heger se podle vlastních slov (Heger zvažuje dvousložkové pojistné- Právo 15.6.2012) zabývá myšlenkou zavést podle holandského vzoru dvousložkové zdravotní pojištění. Jedna složka by byla závislá na příjmech pojištěnce a druhá by byla pro všechny pojištěnce stejná, a každá pojišťovna by její výši stanovovala podle svého uvážení. Ministr sám pochopil, že by tím byl porušen princip solidarity bohatších s chudými, ale to ho neodradilo. Proč také, pan ministr je ve vládě za TOP 09 a tato strana prosazuje výhody bohatých na úkor chudých.

Radikalizujme se!

18. 6. 2012 / Štěpán Steiger

čas čtení 7 minut

Nejpopulárnějším kandidátem na prezidenta v této chvíli je podle průzkumů Jan Fischer, někdejší předseda tzv. překlenovací vlády, předtím vedoucí Českého statistického úřadu, teď viceprezident Evropské banky pro obnovu a rozvoj v Londýně. Už v únoru 2011 řekl, že bude-li schválen zákon o přímé volbě prezidenta, bude se o funkci ucházet. Kampaň sice ještě nezahájil, víme však, že chce být podle svých slov "moderní a uměřený prezident". Zatím nevíme nic o jeho programu, ale  Právo uveřejnilo 15. června jeho článek s titulem Důvěra v demokracii. Text není dlouhý, nicméně mohli bychom jej považovat za jistý druh manifestu, poněvadž zřejmě představuje základní myšlenky, jimiž by se jako hlava státu řídil.

27713

Hradec Králové -- Salon gramatiky

18. 6. 2012 / Tomáš Koloc

čas čtení 2 minuty

Našemu městu se ve 30. letech 20. století říkalo Salon republiky. Od 90. let téhož století, kdy město Hradec Králové (pro "nadbytečnost") zrušilo funkci městského korektora, by se mu ironicky dalo říkat Salon gramatiky.

Důkazem je jedna z královéhradeckých ulic, která nese název 17. listopadu. V českém jazyce začínají, jak známo, roční období, měsíce a dny v týdnu malými písmeny. Ulice sice začíná velkým písmenem, ale pokud je prvním "písmenem" jejího názvu číslice, přebírá tuto funkci ona a další písmena už své verzálky nemění. Tato ulice je však -- alespoň co do své cedule -- krajovou výjimkou ►

Problémem s bankami jsou banky

18. 6. 2012 / Alex Koenigsmark

čas čtení 2 minuty

Joj, to se zase bude hodně ekonomicky vzdělaných čtenářů na mě zlobit! Problémem s bankami jsou totiž podle mého názoru banky.

Když pohlédneme na nadnárodní bankovní oligarchii nenávistnýma očima civila, nezajímajícího se o všechny protikladné veselé teorie ekonomických pseudovědců, hned spatříme, že se tento systém řídí jediným zákonem a ten jest "peníze jsou až na prvním místě".

Prodloužený epitaf Jaroslava Šabaty

18. 6. 2012 / Pavel Pečínka

čas čtení 1 minuta

V souvislosti s Jaroslavem Šabatou mě napadaly a pro mě osobně byly důležité (jako pro člověka, co je a zároveň není "úplně doma" ani mezi gádži, ani Romy, v ČSSD ani mezi zelenými) především dvě věci:

1) Takhle nějak jako u Jaroslava Šabaty vypadá či měl by vypadat život naplno prožitý naplno až po okraj, zhodnocený. Prostě jít si energicky za svým a neuhnout, přitom se nestát fanatikem a neopevnit se ghettu "věrných", zůstat otevřený, přestože se to krátkodobě "osobně nevyplácí", udržet si "víc světů", normální rodinu, kulturu, záliby a radosti.

Cameron šest hodin grilován kvůli vztahům s Murdochem

15. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Britský premiér David Cameron ve čtvrtek absolvoval šestihodinové slyšení před parlamentní Levesonovou komisí, při němž vysvětloval své vztahy a kontakty s mediálním impériem Ruperta Murdocha a jeho vedením. Jednalo se osoby jako Rebekah Brooksová, bývalá ředitelka Murdochovy společnosti News International, nebo Andy Coulson, bývalý redaktor News of the World, kterého si Cameron najal jako ředitele odboru komunikací, ačkoliv existuje silné podezření ohledně jeho zapojení do skandálu s odposloucháváním telefonních hovorů.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2012

3. 6. 2012

čas čtení 2 minuty

V květnu 2012 přispělo finančně na Britské listy 214 osob bankovním příkazem celkovou částkou 62 046,37 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v březnu 2012 částkou 44921.92 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.5. 2012 částku 92 806,98 Kč. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

35492