Saúdská Arábie a Rusko plánují drastické snížení těžby ropy navzdory USA

5. 10. 2022

čas čtení 3 minuty


OPEC+ na zasedání ve Vídni rozhodl o snížení ropné produkce o 2 miliony barelů denně od listopadu


Rijád, Moskva a další producenti plánují na  zasedání kartelu Opec+ oznámit hluboké škrty v ropné produkci.

Saúdská Arábie a Rusko prosazují snížení o 1-2 miliony barelů denně. Podle analytiků by toto snížení pravděpodobně vyvolalo protiopatření ze strany USA.




 

Takové snížení bude mít pravděpodobně velký dopad na ceny, které v létě klesly, což přispělo k volebním šancím demokratů prezidenta Joea Bidena v amerických volbách v polovině volebního období příští měsíc.

Ceny zůstávají na historické poměry vysoké a s tím, jak se pravděpodobnost rozsáhlého snížení produkce stává jasnou, vzrostla ve středu cena mezinárodní referenční suroviny ropy Brent na 91,50 USD za barel, což je o 8 % více než minulý týden.

Napětí mezi Saúdskou Arábií, největším světovým vývozcem ropy, a USA, největším světovým spotřebitelem, přichází v době, kdy analytici varují před prohlubující se globální energetickou válkou vyvolanou ruskou invazí na Ukrajinu.

Rijád a Moskva zintenzivnily snahu o snížení těžby, aby zastavily propad cen ropy, které klesly z přibližně 120 dolarů za barel na začátku června, což je pokles, který zasáhl ruské státní příjmy.

Spojené státy chtějí omezit příjmy Ruska z ropy, aby zbavily ruskou armádu finančních prostředků. Spolupráce Saúdské Arábie s Moskvou stala zdrojem napětí mezi Rijádem a Bílým domem.

Riziko dalšího napětí mezi USA a Saúdskou Arábií přichází více než dva měsíce poté, co Biden odcestoval do Džiddy na setkání s korunním princem Mohammedem bin Salmánem a prohlásil, že království "podnikne další kroky" ke zvýšení dodávek ropy.

Snahy Bílého domu o snížení cen benzínu v USA zahrnovaly měsíce kyvadlové diplomacie s producenty ropy v Perském zálivu, výzvy americkým břidlicovým producentům ke zvýšení dodávek a uvolňování ropy z nouzových zásob.


V srpnu americká ministryně energetiky Jennifer Granholmová řekla rafineriím, aby raději vytvářely domácí zásoby než vyvážely další palivo. Upozornila, že vláda USA je jinak připravena "zvážit další federální požadavky nebo jiná mimořádná opatření".

Podle lidí obeznámených s diskusemi Bidenova administrativa zvažuje omezení vývozu rafinovaných ropných produktů - a o této možnosti jednala s ropnými společnostmi. Výrazné omezení dodávek ze strany Opec+ by pravděpodobnost takového kroku zvýšilo, uvedli tito lidé.
 
Dodala, že USA se zaměří "na to, aby podnikly všechny kroky k zajištění dostatečného zásobování trhů tak, aby byla uspokojena poptávka rostoucí světové ekonomiky".

Spojené státy a další země G7 se však v letošním roce plánují pokusit zavést cenový strop na prodej ruské ropy, což by mohlo vést ke snížení dodávek z této země spolu se zpřísněním evropských sankcí vůči Moskvě v prosinci.

"Producenti Opec+ se obávají, že cenový strop plánovaný nyní pouze pro Rusko by se později mohl stát precedentem pro širší použití proti ostatním producentům," uvedl Bob McNally, šéf společnosti Rapidan Energy Group a bývalý poradce Bílého domu George W. Bushe.

Další informace v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5770

Diskuse

Obsah vydání | 11. 10. 2022