Koronavirus "začíná vykazovat odolnost vůči interferonům"

27. 7. 2022

čas čtení 1 minuta
Výzkumníci z Anschutz Medical Campus při University of Colorado zkoumali, jak antivirové proteiny zvané interferony interagují se SARS-CoV-2, příčinou COVIDu-19. Studie publikovaná v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences se zaměřuje na to, jak se tento nsátroj imunitního systému brání proti koronaviru.

Zatímco adaptivní větev imunitního systému reaguje na infekci tvorbou protilátek a T-buněk, vrozená větev tvoří dřívější, první obrannou linii, která působí na základě rozpoznání konzervovaných molekulárních vzorů v patogenech. SARS-CoV-2 právě nedávno překročil druhovou bariéru směrem na lidi a pokračuje v adaptaci na svého nového hostitele. Velká pozornost se soustředila na sériové úniky viru před neutralizačními protilátkami. Zdá se, že virus se také přizpůsobuje, aby se vyhnul vrozeným reakcím.

Interferony jsou centrální molekuly vrozeného imunitního systému, které spouštějí kaskádu antivirových reakcí v buňkách během několika minut po infekci. Interferonová dráha jako taková by mohla významně snížit hladiny viru původně produkovaného infikovaným jedincem.

Vědci prostudovali 17 různých lidských interferonů a zjistili, že některé interferony, jako je IFNalpha8, silněji inhibovaly SARS-CoV-2. Důležité je, že pozdější varianty viru si vyvinuly významnou rezistenci vůči antivirovým účinkům interferonů. Například k inhibici omikronové varianty by bylo potřeba více interferonu než u kmenů izolovaných během prvních dnů pandemie.

Data naznačují, že klinické studie COVIDu-19 na interferonech možná bude nutné interpretovat na základě toho, které varianty kolovaly, když byla studie provedena. Výzkumníci říkají, že budoucí práce na rozluštění toho, které z mnoha proteinů SARS-CoV-2 by se mohly vyvíjet, aby umožnily rezistenci na interferon, může přispět k lepšímu pochopení fenoménu.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5166

Diskuse

Obsah vydání | 29. 7. 2022