USA po náletu na Oděsu pracují na "plánu B" pro vývoz ukrajinského obilí

29. 7. 2022

čas čtení 2 minuty
Spojené státy spolupracují s Ukrajinou na "plánu B", aby zajistily vývoz obilí ze země po ruském útoku na přístav Oděsa, uvedla správkyně Agentury pro mezinárodní rozvoj Spojených států Samantha Powerová.

"Plán B zahrnuje silnici, železnici a řeku a posílání člunů a úpravu železničních systémů tak, aby byly lépe sladěny s těmi v Evropě, aby se vývoz mohl pohybovat rychleji," řekl Powerová Larry Madowovi ze CNN v rozhovoru v Nairobi v neděli poté, co minulý týden navštívila suchem postižené oblasti Keni a Somálska.

"Žijeme podle nouzového plánu, protože neexistuje způsob, jak byste mohli uvěřit čemukoli, co říká Vladimir Putin," pokračovala.

Powerová zdůraznila, že navzdory bezpečnosti, kterou poskytuje pohotovostní plán, "neexistuje žádná náhrada za to, aby Putin dovolil, aby blokáda skončila a zrno bylo rozesláno nejúčinnějším možným způsobem".

Minulý pátek Rusko a Ukrajina podepsaly dohodu umožňující vývoz ukrajinského obilí přes Černé moře po měsících tvrdých jednání zprostředkovaných Tureckem a OSN.

Jen o den později však Rusko provedlo raketový útok na jihoukrajinský přístav Oděsa, kde jsou skladovány životně důležité zásoby obilí.

Více než polovina dovozu pšenice do Somálska pochází z Ukrajiny, řekla Powerová a dodala, že 20 milionů metrických tun pšenice a kukuřice je stále uvězněno v přístavu Oděsa.

Powerová uvedla, že doufá, že se dohoda o obilí "nějak uchytí" navzdory ruskému kroku "okamžitě se k ní obrátit zády" bombardováním přístavu.

Zajištění dodávek obilí pomůže snížit ceny, řekla Powerová.

"Dokonce i přízrak toho, že tato dohoda funguje a je prosazována, a obilí opouštějící přístav srazilo ceny dolů, a to i během 24 hodin," řekla. "Takže větší nabídka při stejném množství poptávky bude znamenat nižší ceny."

Minulý týden USA oznámily dodatečnou humanitární pomoc ve výši 1,3 miliardy dolarů pro Africký roh s bezprecedentním suchem postiženou Etiopii, Keňu a Somálsko.

Powerová vyzvala země, které hrají "vůdčí role v mezinárodním systému, jako je Čínská lidová republika", aby "zabraly hlouběji" a zabránily tomu, aby se potravinová krize "stala katastrofou".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
4871

Diskuse

Obsah vydání | 2. 8. 2022