O toleranci postavené na hlavu

1. 8. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty
Rakouská lékařka Lisa-Marie Kellermayrová kvůli dlouhodobým výhrůžkám a pronásledování agresívními odpůrci očkování spáchala sebevraždu. Její smrt představuje nejvýmluvnější komentář na okraj blábolení o tom, jak prý "nikdo nesmí být nucen" k očkování proti COVIDu-19 a jak údajně máme v této věci spoléhat na "inteligenci obyvatel".

Už v březnu byl doložen masivní průnik mezi odpůrci protiCOVIDových opatření a fanoušky Putinova Ruska také v České republice. V den zahájení nové invaze na Ukrajinu se protiočkovací dezinformátorské skupiny na sociální síti Facebook okamžitě přejmenovaly, aby tím vyjádřily změnu hlavního zájmu. Z "obránců svobody a tolerance" se přes noc stali zastánci totalitní imperialistické mocnosti, která svobodu a toleranci principiálně odmítá.


Tolerance má být podle některých aplikována tam, kde bezohledné chování antivaxerů a antirouškařů přímo nebo nepřímo ohrožuje životy a zdraví spoluobčanů. A zároveň podle přímluvce této skupiny, místopředsedy vlády a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka, je třeba v ústavě omezit toleranci záležitostí, které nikoho a nic neohrožují - jako je třeba univerzální manželství.

Demokracii v některých fázích ohrožují z řetězu urvané většiny, které ji touží proměnit v nějakou verzi ochlokracie - ale jindy zase agresívní a ideologicky zaťaté menšiny, které nehledě na své nepatrné počty a podporu ve společnosti usilují o to radikálně manipulovat životy všech ostatních.

Podle takových ideologických šílenců je třeba "hájit lidský život ještě před narozením" souběžně s právem nosit zbraň kamkoliv a použít ji kdykoliv - protože nazdar, logiko, necháme tě doma v koutě.

Podle podobných vejlupků prý společnost více ohrožují manželství stejnopohlavních párů než to, že bezohlední soutěžící o Darwinovu cenu uprostřed stále probíhající pandemie zarytě odmítají očkování a ochranu dýchacích cest.

Ovšemže soubor věroučných ustanovení některých konzervativců nedává dohromady o nic větší smysl, než pověstná klasifikace zvířátek podle čínské encyklopedie. Jak už téměř před sto lety upozornil sociolog Karl Mannheim, konzervativci sami od sebe nemají příliš rozvinutý sklon k racionální reflexi vlastních postojů, historicky k ní byli donuceni teprve liberální kritikou.

Přesto myslím není třeba nějaké mimořádné dávky kritického rozumu, abyste pochopili, že není možné jedním dechem podporovat ukrajinské obránce i jejich domácí nepřátele z řad proruských antiCOVIDistů, nebo že přece nebudete hájit život nechtěného plodu jen proto, abyste ho, až ve velmi neoptimálních podmínkách vyroste v lumpa, mohli svou legálně drženou zbraní odprásknout.

Smrt doktorky Kellermayrové, která propagovala očkování proti COVIDu, nás upomíná na slavný výrok španělského malíře Francisca Goyi, že "Spánek rozumu rodí příšery".

Opravdu nejvyšší čas vyhlásit budíček.

0
Vytisknout
8809

Diskuse

Obsah vydání | 4. 8. 2022