Prohlášení o dekolonizaci Ruska

1. 8. 2022

čas čtení 10 minut
My, zástupci původních obyvatel a kolonizovaných oblastí Ruské federace, jednajíce na základě Všeobecné deklarace lidských práv, práva národů na sebeurčení, jak je uvedeno v Chartě OSN, deklarace OSN o poskytnutí nezávislosti koloniálních zemí a národů, deklarace OSN o právech původních obyvatel, Deklarace o suverenitě RSFSR z 12. června 1990 a deklarace suverenity subjektů současné Ruské federace zahajujeme proces plné a kompletní dekolonizace Ruska.

Tento proces je vyžadován z následujících důvodů:

· Porušování základních práv a svobod, které zaručuje Všeobecná deklarace lidských práv, u původních obyvatel a kolonizovaných oblastí;

· Sílící politika domácího teroru a represe v Ruské federaci;

· Systémové uvalování imperiálních a diskriminačních praktik v Ruské federaci k udržení koloniálního statusu našich původních obyvatel a regionů, který diskriminuje lidi na základě jejich původního a/nebo regionálního původu;

· Používání imperiálních praktik etnocidy a zbavování našich regionů a domorodých obyvatel jejich tradičních zemí, území a zdrojů, což blokuje jejich práva na rozvoj;

· Systematická a nucená asimilace a akce na podporu kolonizace a ničení našich kultur, jazyků, vzdělávacích systémů a dalších nejdůležitějších částí našich životů;

· Nemožnost samosprávy prostřednictvím legálně zvolených zástupců, systematické zbavování kolonizovaných oblastí a původních obyvatel práva podílet se na rozhodování o otázkách, které se týkají našich práv; a

· Porušování práv původních obyvatel a kolonizovaných oblastí Ruské federace ohledně uchovávání nebezpečných materiálů na našem území, včetně jaderných zbraní a jiných zbraní hromadného ničení.

Tato koloniální politika a praxe byla prováděna v průběhu staletí, v důsledku čehož se naše domorodé národy a kolonizované regiony staly obětí historické nespravedlnosti a v některých případech nucené deportace a genocidy. Nyní se tato koloniální politika projevuje stále širšími způsoby v podobě státního terorismu a represí.

Ruská federace je dnes teroristickou zemí, kde vládnou váleční zločinci. Množství šílených válek, které rozpoutalo vedení Ruské federace za posledních třicet let, připravilo původní národy a kolonizované oblasti o to nejdůležitější – právo na život, protože představitelé původních obyvatel a kolonizovaných oblastí byli vystaveni mobilizaci. a používá se jich jako "potravy pro děla".

Od začátku dobyvačné války proti Ukrajině byly naše národy a regiony proti své vůli zataženy do válečných zločinů, včetně genocidy ukrajinského lidu prováděné Kremlem. V důsledku této politiky imperiálního centra se národy a regiony Ruské federace setkaly s omezeními uloženými sankcemi, hrozbou civilizační izolace a dokonce i úplným zmizením.

To vše vedlo k situaci, kdy Ruská federace již nyní stojí na pokraji chaosu a občanské války. Tomu může zabránit pouze úplná a řízená dekolonizace Ruska.

Proto apelujeme na všechny konstruktivní síly jak v rámci Ruské federace, tak v emigraci, s výzvou ke koordinaci a vzájemné pomoci k zajištění politického, hospodářského, sociálního a kulturního rozvoje našich národů a regionů s cílem ukončit všechny formy diskriminace, útlaku a porušování lidských práv.

Vyzýváme všechny občany z řad původních obyvatel a kolonizovaných oblastí, aby okamžitě zahájili akce pro mírovou dekolonizaci, osvobození a vyhlášení nebo obnovení suverenity a nezávislosti svých vlastních zemí.

Vyzýváme národy a vlády zemí v USA, aby nám prokázaly podporu a pomoc při dosahování našich snah v souladu s deklaracemi OSN a také apelujeme na celé mezinárodní společenství o pomoc v našem úsilí o nastolení pořádku v nyní nekontrolovaném procesu rozpadu jaderné země.

S těmito cíli pro praktickou realizaci Deklarace o dekolonizaci Ruska chceme:

1. Apelovat na národní a regionální elity, aby začaly podnikat kroky k ustavení národních prozatímních vlád a správy na svém vlastním území nebo, pokud to není možné, v exilu, což je nutné, protože současné orgány výkonné moci zastupují zájmy imperiálního centra a ne domorodých národů a kolonizovaných oblastí.

2. Vyzvat parlamenty republik a oblastní dumy, aby vystoupily na obranu zájmů svých národů a potvrdily dříve přijaté deklarace o státní suverenitě a okamžitě zahájily proces meziparlamentních konzultací o vytvoření mechanismu vyhlášení či obnovení státní nezávislosti našich domorodých národů a kolonizovaných oblastí a tím uvedly do pohybu mechanismus pro mírové odtržení od Ruské federace.

3. Vyhlásit v listopadu až prosinci 2022 Mezinárodní konferenci o dekolonizaci a územním uspořádání postruského prostoru za účasti členských států Rady bezpečnosti OSN, sousedů Ruské federace a mezinárodních organizací. Cílem této konference je zajištění pokojného, flexibilního a legitimního procesu dekolonizace Ruska, zahájení vymezování a vytyčování státních hranic nových republik, příprava a podpis dohod o přátelství a spolupráci mezi novými státy a sousedními zeměmi a potvrzení zásad právního úspěchu, včetně rozdělení majetku a dluhů Ruské federace a reparací státům, které utrpěly vojenskou agresí Ruské federace, tj. Gruzii, Ičkerii, Moldavsku a Ukrajině.

Vyzýváme členské státy OSN, aby poskytly maximální možnou pomoc národním přechodným vládám/správám pro dosažení cílů dekolonizace a nastolení míru. A také oficiálně uznaly nezávislost a suverenitu následujících vlád původních obyvatel a kolonizovaných oblastí: Ičkeria, Tatarstán, Ingria, Baškortostán, Karélie, Burjatsko, Kalmycko, Baltská republika (Koenigsberg, Východní Prusko), Komi, Čerkesko, Sibiř, Uralská republika, Don, Tuva, Kubáň, Dagestán, Tichomořská federace (Přímořský kraj a Přiamuří), Moskevská republika, Erzjan Mastr, Sača, Pomorje, Čuvašsko, Černozem, Mordvinie, Střední Volha, Chakasie, Udmurtie, Ťumeň-Ugra, Mari El, Altaj, Ingušsko a další.

Vyzýváme k zahájení přípravy ústav republik, které posílí jejich státní nezávislost a suverenitu, a také klíčových legislativních aktů směřujících k zajištění míru, lustrací, politické stability, rychlého hospodářského růstu a rozvoje. Vyzýváme intelektuály, stejně jako sociální, kulturní, ekonomické, politické a duchovní vůdce domorodých národů a regionů, aby se aktivně účastnili tohoto procesu.

Vyzýváme všechny představitele původních obyvatel a kolonizovaných regionů k mírovému systémovému odporu proti těm, kteří jsou proti tomuto vývoji, včetně stávek, demonstrací, sabotáží proti imperiálnímu centru, odmítnutí sloužit v ozbrojených silách Ruské federace. Cílem těchto akcí musí být mírové předání moci demokraticky zvoleným zastupitelským orgánům nezávislých států.

Vyzýváme veškerý vojenský personál a představitele silových struktur, kteří jsou zástupci původních obyvatel a kolonizovaných oblastí, aby se okamžitě vrátili do své rodné země a zajistili pokojný a demokratický přechod moci. A vyzýváme všechny, kteří se dnes účastní nespravedlivé dobyvačné války proti Ukrajině, aby se vrátili domů, a to i prostřednictvím kapitulace ukrajinské armádě.

Iniciujeme vytvoření národních legií (Sil sebeobrany) na obranu suverenity a práv našich národů a zajištění míru.

Zahajujeme proces konzultací o vytvoření Jednotné přechodové správy jako dočasného (ne více než 12 měsíců od odstavení režimu válečných zločinců v čele s Putinem od moci) kolegiálně-konzultačních zastupitelských orgánů všech kolonizovaných původních obyvatel a regionů Ruské federace pro praktickou realizaci hladkého a legitimního procesu dekolonizace. Zastoupení všech původních obyvatel a regionů v tomto orgánu bude rovné, přičemž každý národ bude mít stejný hlas sestávající ze zástupce zvoleného zúčastněnými národními vládami nebo přechodnou správou.

Tento orgán bude mít následující úkoly:

· Koordinace činnosti za účelem odstranění koloniálního režimu vojenských zločinců prostřednictvím vytvoření jednotného akčního plánu, plánů pro odstranění imperiální správy a pokynů pro občany a regiony, jak podporovat proces odstranění kremelského teroristického režimu osobně i v lokalitách;

· Pomoc národním vládám/přechodným správám původních obyvatel a kolonizovaných regionů při provádění demokratických voleb splňujících mezinárodní standardy a za přítomnosti mezinárodních pozorovatelů nejpozději osm měsíců od pádu Putinova imperiálního režimu. Termín těchto voleb musí být vyhlášen nejpozději tři měsíce po pádu režimu teroristického státu Ruské federace;

· Pomoc při organizaci předávání moci demokraticky zvoleným orgánům moci států původních obyvatel a kolonizovaných oblastí, zejména tam, kde nebudou ustaveny národní vlády/přechodné správy nejpozději 12 měsíců po pádu koloniální moci režimu a nejpozději do tří měsíců od vyhlášení oficiálních výsledků voleb uznaných mezinárodním společenstvím;

· Maximální podpora kompetentních mezinárodních orgánů při převzetí kontroly nad jadernými zbraněmi a dalšími zbraněmi hromadného ničení umístěnými na územích původních obyvatel a v kolonizovaných oblastech s cílem zajistit absolutní zbavení našich území jaderných zbraní;

· vytvoření mechanismu pro mírové řešení územních sporů, pokud k nim dojde; a

· Vytvoření mechanismu na obranu práv a svobod všech národností v přechodném období.

Vyzýváme všechny občany Ruské federace, aby aktivně podporovali opatření k dosažení cílů této deklarace o dekolonizaci za účelem nastolení míru, bezpečnosti, demokracie a svornosti mezi národy.

Za vaši i naši svobodu!

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
5947

Diskuse

Obsah vydání | 4. 8. 2022