Rusko: Impérium "to má spočítané"

13. 5. 2022

čas čtení 1 minuta
Mnoho Rusů si představuje, že jejich země může být transformována ze současného fašistického státu téměř přes noc tak, jako byly proměněny Německo a Japonsko po 2. světové válce. Ale to se pravděpodobně nestane, protože nikdo nebude útočit na zemi, která má jaderný arzenál a může reagovat, říká Dmitrij Astafjev.

Místo toho Západ izoluje a trestá Rusko za jeho zločiny; a to znamená, že budoucnost Ruska jako celku bude definována jeho vnitřními rozpory, které ho roztrhají.

Zdá se, že většina ruských opozičních představitelů věří, že Rusku bude i nadále po dvě desetiletí vládnout Putin a že mu pak Západ vnutí novou a lepší vládu. Avšak regionální elity zvyklé na dobrý život za poslední dvě desetiletí nebudou ochotné čekat tak dlouho.

Namísto toho využijí slabosti režimu dříve, přičemž ti nejsilnější půjdou vlastní cestou nebo se spojí se sousedními mocnostmi a spustí dominový efekt, který nakonec přinutí ostatní, mnohem méně schopné jednat samostatně, usilovat o to samé.

Země, která již ztratila svou armádu a je izolována, nebude schopna udržet regiony, které mohou existovat nezávisle. Silní odejdou jako první, čímž centrum ještě více oslabí tím, že ho připraví o jakoukoli možnost přerozdělování prostředků dotovaným, čímž mnohonásobně zvýší napětí.

Říše je odsouzena k záhubě. Rozpadne se ne kvůli raketám, ale kvůli vnitřním rozporům a kvůli neslučitelnosti s civilizací. Síla sama o sobě situaci nezachrání, i když může oddálit konec.

Zdroj v ruštině: ZDE

-1
Vytisknout
5812

Diskuse

Obsah vydání | 17. 5. 2022