Západní Evropu tento týden zasáhnou nezvykle vysoké teploty

16. 5. 2022

čas čtení 2 minuty
Nejvyšší teploty ve Španělsku a Francii pravděpodobně dosáhnou kolem 35 stupňů Celsia, což je o 10 °C více, než je obvyklé, a mohou překročit 40 °C.
 
 
V posledních týdnech se ve zprávách objevily mimořádné vedra v některých částech Indie a Pákistánu - ačkoli tento region zažívá extrémní horka již od března. V následujících dnech, i když zdaleka ne tak extrémních jako v Indii a Pákistánu, zasáhne anomální teplo velkou část západní Evropy v prvních výrazných jarních vedrech.

 

V průběhu dubna se velké části Evropy potýkaly s teplotně podnormálním vývojem, přičemž vítr často přicházel ze severovýchodního směru. V uplynulém týdnu se však charakter počasí změnil a podpořil příliv vzduchu do Evropy spíše z jihu nebo jihozápadu, v důsledku čehož se teploty zvyšovaly.
 

V průběhu nadcházejícího týdne, kdy bude pokračovat jižní proudění, se budou teploty ve velké části západní Evropy dále zvyšovat, takže maximální denní teploty budou v tomto období patřit v porovnání s průměrem k nejvyšším na světě. Na většině území Španělska a Francie vystoupí tento týden nejvyšší denní teploty pravděpodobně až na 30 °C (v ČR mají v některých dnech dosáhnout 28 nebo 29 stupňů)), což představuje anomálie přesahující 10 °C nad normálem.

Koncem tohoto týdne a o víkendu se zdá, že v některých částech Pyrenejského poloostrova a severní Afriky bude ještě tepleji, přičemž některé předpovědní modely naznačují, že v některých částech středního a jižního Španělska mohou maximální denní teploty překročit 40 °C. Ačkoli v této fázi ještě nejde o rekordní teploty, stále se jedná o teploty o 10 až 12 stupňů vyšší, než je sezónní normál.

Horko již vyvolalo bouřkovou činnost.

Mezitím na druhé straně zeměkoule pokračovaly ničivé záplavy, které postihly části australského Queenslandu a vyhnaly lidi z jejich domovů. Silné deště, které způsobily záplavy, sice v uplynulém týdnu polevily, ale hladiny řek stále stoupaly a v posledních dnech dosáhly svého maxima.

Také v severozápadních částech západní Austrálie to tento týden vypadá na větrné a extrémně deštivé počasí, přičemž v příštích dnech se očekává 100 až 150 mm srážek, což v těchto oblastech povede k riziku záplav.

-1
Vytisknout
5372

Diskuse

Obsah vydání | 18. 5. 2022