16964

Znovu rasismus v České televizi

18. 5. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 9 minut

Kdy pochopí Česká veřejnoprávní televize, že nezvat do pořadů odborníky na romskou a sociální problematiku a nechat mluvit pouze „politiky“ ve svých zásadních pořadech („Události, komentáře“, Otázky Václava Moravce) - je cesta do pekel…

Klademe dlouhodobě špatné otázky, a proto dostáváme špatné odpovědi“

(Tomáš Hirt, antropolog)

17. 5. 2022 opět v Událostech/ komentářích totéž jako minulý týden: Hřib, Rakušan a moderátor Železný, zástupce ukrajinských Romů: Nikdo. Takže opět, o nás bez nás, milí ukrajinští Romové (ani v nejmenším nepodezřívám z jakéhokoli zlehčování této závažné události pana Železného, snad se i snažil), ale výsledek byl jako vždycky: Hrozný!

Ministr vnitra a primátor hlavního města Prahy (oba dva v současné době velmi selhávají) měli dvacet minut volný prostor společně šířit zjevné nepravdy, občas lži. Nepozvat si žádného člověka, který se této problematice dlouhodobě věnuje, je opakované selhání veřejnoprávních medií. Proč zde nemůže být například Miroslav Brož z Konexe, který se této problematice věnuje 20 let přímo v terénu, Jana Horváthová, ředitelka Muzea romské kultury, Alexandra Uhlová, novinářka, která vystudovala romistiku a věnovala se terénním výzkumem ve vyloučených lokalitách, Marek Jakoubek, který se zabývá hermeneutikou cikánských/romských kultur, Anna Šabatová, bývalá ombudsmanka, politická vězeňkyně a signatářka Charty 77, která se problematice lidských práv (a  Romů) věnuje celý život, novinář a historik Markus Pape, věnující se diskriminaci Romů a rasismu…

EUObserver: Romští uprchlíci z Ukrajiny čelí české xenofobii

18. 5. 2022

čas čtení 5 minut

 


V čekárně u prvního nástupiště na pražském Hlavním nádraží se skrývá pohled, který popírá tvrzení o velkorysé pomoci všem ukrajinským uprchlíkům v České republice.

Na podlaze jsou rozházené spací pytle a igelitové tašky plné oblečení se vrší do výšky. Děti, které se topí v časném letním horku,  pobíhají po prázdném nástupišti, než se bezvládně zhroutí na dřevěné lavičky.

Takto vypadá bezvýchodná situace, do níž se dostaly stovky romských uprchlíků. Zatímco čekají na rozsudek českých úřadů o svém nároku na dočasné vízum, nemohou od státu získat ubytování. Spí na podlaze na nádraží a čekají.

Dobrovolníci, kteří zde pracují, říkají, že uprchlíky jiných etnik ve stejně zoufalé situaci ještě neviděli.

Rozhovor Britských listů 494. Seď, buď potichu, neozývej se a nepodnikej žádnou akci!

17. 5. 2022

čas čtení 1 minuta



Co budou mladí lidé v České republice dělat s tím, že nemají v politice vůbec žádné zastoupení a že padesátníci ovládající českou politiku na jejich zájmy, včetně absolutní nutnosti co nejrychleji a nejefektivněji bojovat proti globálnímu oteplování, které tvrdě postihne právě dnešní mladou generaci? O tom hovoří Jan Čulík s Vojtěchem Petrů, šéfredaktorem Studentských listů. Podle něho je to ovšem problém, protože školy většinou mladým lidem vštěpují "Seď, buď potichu, neozývej se a nepodnikej žádnou akci!" Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 17. května 2022.


Ruská propaganda nyní vyžaduje od Rusů aktivní účast v "boji proti ničivému Západu"

18. 5. 2022

čas čtení 14 minut

- První ruský voják souzený za válečné zločiny přiznal vinu.  21letý Vadim Šišimarin se přiznal k zabití neozbrojeného civilisty



Šišimarin je obviněn ze zabití neozbrojeného civilisty, 62letého muže v severovýchodní ukrajinské obci Čupachivka 28. února.

Na otázku soudu, zda je vinen z obvinění včetně válečných zločinů a úkladné vraždy, Šišimarin odpověděl "ano". V případě odsouzení mu hrozí až doživotní trest odnětí svobody.

Ukrajinští státní zástupci uvedli, že Šišimarin - seržant ze sibiřské oblasti Irkutsk - a čtyři další ruští vojáci stříleli a ukradli soukromé auto, aby unikli poté, co se jejich kolona stala terčem útoku ukrajinských sil.

Vojáci vjeli do vesnice Čupachivka, kde podle nich spatřili neozbrojeného 62letého muže jedoucího na kole a telefonujícího.

Prokurátoři uvedli, že Šišimarin dostal od jiného vojáka rozkaz civilistu zabít, aby mu zabránil podat zprávu o přítomnosti Rusů. S použitím útočné pušky  vypálil několik ran otevřeným oknem auta na hlavu civilisty, uvedli. Civilista na místě zemřel.

Jedná se o první soudní proces s válečnými zločinci od invaze Moskvy na Ukrajinu 24. února.

 18581

Osud stovek ukrajinských vojáků je nejasný, ukrajinský odpor v Azovstalu končí

18. 5. 2022

čas čtení 8 minut

Ukrajina tvrdí, že dojde k výměně zajatců, ale někteří ruští představitelé uvedli, že by vojáci mohli být souzeni nebo popraveni.

Osud stovek ukrajinských vojáků, kteří ukončili několikatýdenní odpor v ocelárnách Azovstal v Mariupolu, zůstává nejasný poté, co se bojovníci vzdali a byli převezeni na území ovládané Ruskem.

Náměstek ukrajinského ministra obrany uvedl, že budou vyměněni v rámci výměny zajatců, ale někteří ruští představitelé v úterý řekli, že by mohli být souzeni a dokonce popraveni. Poslanci ruské Státní dumy tvrdili, že navrhnou nové zákony, které by mohly zmařit výměnu zajatců za bojovníky, o nichž Moskva tvrdí, že jsou to "teroristé".

 18718

Trestní stíhání azovských bojovníků v Rusku bude v rozporu s Ženevskými úmluvami

18. 5. 2022

čas čtení 5 minut

Amnesty International: Ukrajinští vojáci, kteří byli po dlouhé měsíce obklíčení v ocelárně Azovstal jsou nyní válečnými zajatci. Váleční zajatci se nesmějí stát obětí žádné formy mučení ani špatného zacházení a musejí dostat bezprostřední přístup k Mezinárodnímu výboru Červeného kříže.


Analýza: váleční zajatci jsou chráněni, pokud nejsou obviněni z válečných zločinů



Jakékoli ruské kroky směřující k trestnímu stíhání a případné popravě některých ze stovek ukrajinských bojovníků, kteří se vzdali v Mariupolu, by mohly být v rozporu s Ženevskými konvencemi, podle nichž nesmějí být  váleční zajatci  trestáni za účast v bojových akcích.

Tyto obavy zdůraznil britský ministr pro ozbrojené síly James Heappey, který pro rozhlasovou stanici LBC řekl: "Myslím, že v této válce už bylo dost zvěrstev, aniž bychom byli svědky poprav nebo čehokoli jiného u válečných zajatcíů, k čemuž, jak se obávám, je toto předehrou. Jen si myslím, že bychom si měli jasně říct, že taková zvěrstva by Západ naprosto odsoudil. Váleční zajatci mají status zakotvený v Ženevské konvenci."

Nezávislost veřejnoprávních médií v České republice musí být posílena proti budoucím útokům

18. 5. 2022

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva
 


Praha, 18. května 2022 – Mezinárodní tiskový institut ve spolupráci s dalšími organizacemi vydal prohlášení k situaci veřejnoprávních médií v České republice, ve kterém uznává chystanou změnu v legislativě. Svoboda tisku v České republice zaznamenala od nástupu vlády premiéra Petra Fialy k moci vítanou změnu. Níže podepsané organizace podporující nezávislost médií proto naléhají na nový úřad, aby využil tohoto impulsu k prosazení změn, které posílí institucionální nezávislost České televize a Českého rozhlasu.

 18448

Umolousaná národní nohavica

18. 5. 2022 / Petr Haraším

čas čtení 12 minut

Lžikol

Kreml a celé Rusko stále dokolečka kol dokola lže, že na Ukrajině, kde speciálně operuje alias vraždí dle Putinova přání, neútočí na civilisty. Dobrá, naskočme na trapně nabubřelou a tradiční ruskou lež. Pak ovšem jsme oprávněni konstatovat, že ve Velké vlastenecké speciální operaci týmž způsobem operovalo nacistické Německo. Němečtí zachránci (tak je dle dnešní zvrácené ruské propagandy sami Rusové musí historicky nazvati) by pak v Sovětském svazu tudíž nezabili ani jednoho civilistu, nevypálili žádnou vesnici a nezničili žádné město, protože všechno si sovětští komunisto-nacisté přeci způsobili sami. Bránili se a vina jejich jest. Tak dnes hovoří ruská vládní propaganda, takové je stanovisko ruské vlády. A některých Popelavců západních.

 18739

Vykastrované češství: "Seď, buď potichu, neozývej se a nepodnikej žádnou akci!" není jen problém škol - na vině jsou převážně matky

18. 5. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 7 minut

Krocení dětí je pevnou součástí české kulturní ústavy. V článku, který jsem napsal před lety pod názvem Češi jsou chodící monology, jsem na to upozornil: "Češi jsou zvyklí na direktivní mateřskou výchovu, která vede k jedinému, a sice dodržovat řád. Během těch patnácti let, co tu jsem, jsem viděl téměř každý den mladou matku řvoucí na 2-5 leté dítě, ať si nesedá na zem, nebo proč nedá dítě pozor při jezení zmrzliny, jak to, že má už zase roztržené triko atp. Ty matky nechtějí dialog, jejich cílem je spíš vlastní pohodlnost."

4396

"Mlč a trp, i kdyby ti učitel nebo kdokoliv v úřadě křivdil, protože budeš-li své právo hájit, ještě si ho rozhněváš a bude se ti mstít"

18. 5. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 17 minut

Když už tedy toto téma rozvířil šéfredaktor Studentských listů Vojtěch Petrů ve svém Rozhovoru Britských listů, a Fabiano Golgo k němu přidal svou analýzu, vraťme se ještě k článku Jana Čulíka, který vyšel na těchto stránkách 8. 10. 2001:


"Mlč a trp, i kdyby ti učitel nebo kdokoliv v úřadě křivdil, protože budeš-li své právo hájit, ještě si ho rozhněváš a bude se ti mstít," - to je podle sociologa Emanuela Chalupného typická zásada chování, kterou rodiče v Čechách od malička vštěpují dětem. Je šokující, že Chalupný toto napsal ve svém díle Národní povaha československá už v roce 1930, tedy dávno před komunismem. Povšiml si, že Češi projevují mentalitu svlačce.



Česká společnost

Kdy se zbavíme švejkoviny?

Proč asi přistavila Česká republika k budově rádia Svobodná Evropa/Svoboda jen polorozbité obrněné transportéry? Analyzujeme podstatu českých švejkovských postojů.

Nejmenované západní výzvědné služby varovaly českou vládu, že by se mohli mezinárodní teroristé pokusit o útok na pražskou budovu amerických vládních rozhlasových stanic Radio Free Europe/Radio Liberty, které se na popud Václava Havla v polovině devadesátých let přestěhovaly z Mnichova do Prahy do budovy bývalého Federálního shromáždění vedle Národního muzea, na horním konci Václavského náměstí. Stanice RFE/RL vysílá to, co mnozí považují za americkou vládní propagandu, z Prahy především do zemí bývalého Sovětského svazu a na Blízký východ, a z toho zřejmě někdo v některé západní rozvědce usoudil, že by se budova RFE/RL jako nástroj americké zahraniční politiky mohla stát terčem podobného útoku jako například americká kasárna v Bejrútu v polovině osmdesátých let anebo americké velvyslanectví v hlavní městě Keni Nairobi, kdy do amerického objektu narazil nebo pronikl nákladní automobil, naložený výbušninami, který řídil sebevražedný atentátník.

 18691

Selský rozum v časech internetového věku, aneb chvála věcí nepřirozených

17. 5. 2022 / David Skalický

čas čtení 24 minut



Objednejte si tuto pozoruhodnou knížku ZDE

K šedesátinám (dne 6. dubna 2022) profesora Petra Bílka, významného literárního vědce, teoretika a historika populární kultury, působícího na filozofických fakultách Univerzity Karlovy a Jihočeské univerzity, vydali jeho kolegové z Prahy, Českých Budějovic, Brna, Olomouce a Glasgow k jeho poctě tuto publikaci. Nenechte se odradit "odborností" této publikace: obsahuje celou řadu velmi aktuálních textů. Lidé, čtěte!

Čtenáři si mohou Petra Bílka pamatovat z našich Rozhovorů Britských listů:


Dnes přinášíme druhou ukázku, článek Davida Skalického o tom, jak ultrapravicoví stoupenci "přirozenosti" ostrakizují všechny, kdo podle nich jsou "jiní", a tedy nebezpeční. 

První ukázka, článek Jakuba Češky o tom, jak si v týdeníku Respekt vymysleli o Hrabalovi nepodložené nesmysly, je ZDE

---

Selský rozum v časech internetového věku, aneb chvála věcí nepřirozených


David Skalický


(Filozofická fakulta Jihočeské univerzity)


Východiskem této úvahy byl nejčastěji určitý pocit nevole tváří v tvář ’přirozenosti’, kterou tisk, umění i zdravý rozum neustále přizdobují skutečnost, jež – má-li být tou skutečností, ve které žijeme – je nicméně skrz naskrz dějinná: stručně řečeno jsem trpěl, když jsem viděl, jak se v rámci vyprávění, vytvářejícího naši aktuální situaci, neustále směšuje Přirozenost a Dějiny, a chtěl jsem v oné dekorativní expozici toho, co je samozřejmé opětně uchopit ideologické zneužití, jež je v něm podle mého názoru skryto (Barthes 2004, s. 8).



 

Rozhovor Britských listů 493. Uprchlíci na pražském Hlavním nádraží: Systémové selhání

13. 5. 2022

čas čtení 1 minuta


Je pozoruhodné, jak rychle se z ukrajinských uprchlíků v českých médiích stali "Romové". Jenže společnosti vždycky dělají mechanicky a automaticky to, co jim vštěpují média - jen se podívejte dnes do Ruska, do hitlerovského Německa třicátých let dvacátého století, nebo do dnešní České republiky. Nikdo se neptá na individuální příběhy těchto lidí, nikdo nevnímá, že jsou ztraumatizovaní, nevadí nám, že nemluvňata a malé děti spí na pražském nádraží na zemi. O tom, co to všechno znamená, mluví Jan Čulík s Matějem Žaloudkem, zastupitelem za Stranu zelených na Praze tři, který ve čtvrtek 12.5. strávil jako dobrovolník na pražském Hlavním nádraží tři hodiny. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 13. května 2022.


Rozhovor Britských listů 492. Chudoba v ČR vládne a Češi na sobě nechávají dříví štípat

9. 5. 2022

čas čtení 1 minuta



Jaká by v současnosti měla být v ČR férová mzda? Jan Čulík o tom mluví s politoložkou Kateřinou Šmejkalovou z Platformy pro minimální důstojnou mzdu a z Nadace Friedricha Eberta. Podle provizorních údajů ze začátku roku 2022 by měla být mimopražská minimální důstojná mzda 33 909 Kč hrubého, a pro Prahu 39 974 Kč. Ale jak přimějete podniky, aby takové mzdy lidem skutečně platily? A kdy bude mít česká vláda řádnou ekonomickou strategii, aby ČR přestala být pouhou montovnou a vyráběla inovativně vlastní výrobky v oblasti IT a přechodu na ekologické energetické zdroje? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 10. května 2022.




 18738

"Za Putina nemůže být žádný mír"

18. 5. 2022

čas čtení 7 minut

Slábnoucí Putinova vojenská síla není pro Alexandra Rodňanského známkou uvolnění. Naopak: Poradce ukrajinského prezidenta předpokládá další možné eskalace. Existuje pouze jedna možnost, jak ukončit válku na Ukrajině.

 18724

Iluze konce: Čtyři scénáře průběhu ukrajinské války

18. 5. 2022

čas čtení 5 minut

Vojenský teoretik Martin van Creveld předpověděl první Putinovu fintu a počáteční selhání. Zde nastiňuje čtyři scénáře pokračování ukrajinské války. Jediný z nich je výhodný pro Západ. Všechny znamenají roky války. Možná na ruské půdě.

Rozhovor Britských listů 491. Proč Fialova vláda nefinancuje psychiatrickou pomoc pro ukrajinské uprchlíky?

5. 5. 2022

čas čtení 1 minuta




Malé děti kreslí mrtvoly. Nebo nakreslí krásnou slunečnou krajinu a pak ji náhle celou začárají černou pastelkou. Uprchlíci, nyní v ČR především z Ukrajiny, zažili děsivé věci, které je často ztraumatizují na mnoho let, u dětí i na celý život. Jenže většina pomoci uprchlíkům v České republice stále zůstává na občanské společnosti. Fialovu vládu vůbec nenapadlo, že by měla ztraumatizovaným uprchlíkům poskytovat státní zdravotní pomoc psychoterapeutů, psychiatrů a psychologů. Tito odborníci uprchlíkům pomáhají zadarmo jako dobrovolníci. To nestačí a absence efektivní psychologické a psychiatrické péče může v budoucnosti vést k vážným problémům. O tom mluví Jan Čulík s psychiatryní Kateřinou Duchoňovou. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 6. května 2022.


 18164

Tak znovu: Prosíme, přispějte na provoz Britských listů

21. 12. 2021

čas čtení < 1 minuta

Finanční částka k dispozici Britským listům dosáhla rekordního minima, jak je vidět z přiloženého obrázku.

Snažíme se provozovat deník s minimálními náklady, avšak tři kmenoví autoři (nikoliv šéfredaktor) nemohou žít ze vzduchu a musíme jim hradit aspoň minimální honoráře.

Z částky 14 321 Kč to ale asi nepůjde. Potřebujeme na provoz Britských listů měsíčně cca 60 000 Kč.

Od Nového roku budeme znovu pravidelně vydávat přehled finančního stavu Britských listů, z důležitých důvodů to v druhé polovině roku 2021 nebylo možné.


Prosíme, přispějte.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

 

Jan Čulík
šéfredaktor

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

 18493

Západní zastánci appeasementu potřebují rychlokurz putinologie

18. 5. 2022

čas čtení 6 minut

Válka na Ukrajině odhalila zásadní neschopnost západního publika ocenit skutečnou povahu moderního Ruska. Mnoho mezinárodních pozorovatelů stále předpokládá, že Rusko je racionální hráč a věří, že politika appeasementu může ukončit konflikt na Ukrajině. Nic nemůže být dále od pravdy, napsal Anders Åslund.

 18723

Válka na Ukrajině jako chybná kalkulace ruských elit

18. 5. 2022

čas čtení 2 minuty

Přehnaná očekávání ohledně toho, jak Západ zareaguje na ruskou invazi na Ukrajinu, jsou možná nejsilnějším zdrojem hysterie v ruské metropoli. Ruské elity uvěřily, že Západ je "slabý a bez naděje" a tváří v tvář demonstraci síly vždy ustoupí. Ukázalo se, že to není pravda, upozorňuje Vladimir Pastuchov.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

 18588

Jak nomenklaturní minulost ruské elity vedla k válce na Ukrajině

18. 5. 2022

čas čtení 2 minuty

Šedesát procent nejvyššího ruského vedení má svůj původ v sovětské nomenklatuře a sdílí hodnoty této třídy. Takoví lidé považují celý postsovětský prostor za svůj, což vysvětluje jak rozhodnutí jít do války na Ukrajině, tak podporu tamní ruské politiky, upozorňuje Maria Sněgovaja.

 18718

Rusko: Státní duma po kapitulaci bojovníků z Azovstalu požaduje obnovu trestu smrti

18. 5. 2022

čas čtení 1 minuta

Státní duma nečekaně zasáhla do situace kolem Azovstalu, kde se za posledních 24 hodin vzdalo více než 250 ukrajinských vojáků. Její předseda v úterý při jednání dolní komory podpořil návrh na zavedení zákazu výměny "nacistických zločinců". A úřadující předseda Liberálně demokratické strany Leonid Sluckij navrhl zrušení moratoria na trest smrti.

 18508

Ruská armáda zničila jedinou ukrajinskou genovou banku

18. 5. 2022

čas čtení 1 minuta

V důsledku ostřelování Charkiva ruskou armádou byla zničena jediná ukrajinská banka rostlinných genetických zdrojů, jedna z největších na světě, uvedl doktor zemědělských věd Serhij Avramenko, vedoucí výzkumný pracovník Jurijevova institutu rostlinného průmyslu Národní Akademie věd Ukrajiny. 



 18732

O spásné zkušenosti s komunismem

17. 5. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Vždycky mi velmi vadilo, když se říkalo, že „my“, rozuměj postkomunistické země, máme zkušenost s komunismem, a proto jsme proti němu odolnější a rozumíme mu. Skoro jako by v tom bylo obsaženo, že západní země jsou propadlé hnilobě komunismu, že tam vlastně není pořádná demokracie a že pořádná demokracie nemůže být bez zkušenosti s komunismem. Zdá se mi ovšem, že tomu je naopak.

31008

Půlnoční les

17. 5. 2022 / Soňa Svobodová

čas čtení 11 minut


Kdo z vás měl někdy možnost ocitnout se v půlnočním lese ví, že tento les je zcela jiný než ten denní, neboť je více magický. A právě tuto jeho tajemnost zachytila na svém stejnojmenném leptu z roku 2013 světově uznávaná česká malířka a grafička, jejíž cesta za jejím snem, živit se uměním nebyla zrovna lehká, ale zdařila se. Vzhledem k tomu, že nebyla přijata na pražskou Vysokou školu uměleckoprůmyslovou, nasměroval osud její kroky do Velké Británie, kde kromě toho, že začínala jako au - pair, zápasila i s angličtinou. Ale tyto jazykové nesnáze hravě zvládla, a tak získala místo jako hostující umělkyně a lektorka grafiky na výběrové škole, kde se osobně setkala i s královnou Alžbětou II., která si vybrala jednu z jejích grafik, Míla Fürstová.


Paní Fürstová, jak na toto setkání vzpomínáte?

 17115

Svátek triumfu nacismu

18. 5. 2022

čas čtení 1 minuta

Ti, kteří během 2. světové války bojovali v Rudé armádě, neměli v té době na výběr, zda budou na správné straně historie bojovat proti fašismu, nebo na špatné straně dobývat nové národy pro kremelské rudé fašistické impérium, napsal Alexandr Skobov.

Ukrajinští vojáci evakuováni z ocelárny v Mariupolu

17. 5. 2022

čas čtení 15 minut

- Neuvěřitelná reportáž televize BBC přímo z bojiště za střelby:


Překvapivě upřímné hodnocení ruského analytika invaze na Ukrajinu v ruské státní televizi:

Michail Chodarjonok kostatuje, že ruské zprávy o demoralizaci ukrajinských vojáků jsou jen jednotlivé případy a nevypovídají o celkové náladě. Ve skutečnosti jsou podle něj Ukrajinci vysoce motivovaní a připravení zemřít za svou zemi, což je podle něj "součást vysoké bojové připravenosti armády, jedna z nejdůležitějších složek".

Varuje také před "šavlováním raketami směrem k Finsku ... vždyť hlavním nedostatkem našeho vojensko-politického postavení je, že jsme svým způsobem v úplné geopolitické izolaci a že, jakkoli bychom si to neradi přiznali, prakticky celý svět je proti nám".

Podrobnější shrnutí tohoto rozhovoru je na Novinkách ZDE


- Více než 260 ukrajinských vojáků, z nichž mnozí byli zraněni, bylo evakuováno z obléhané ocelárny Azovstal v přístavním městě Mariupol a zdá se, že po 82 dnech bombardování předali kontrolu nad městem Rusku.

Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljar v pondělí pozdě večer uvedla, že 53 těžce zraněných vojáků bylo evakuováno do nemocnice v Ruskem kontrolovaném městě Novoazovsk a více než 200 dalších bylo převezeno koridorem do Olenivky. Podle ní proběhne "výměnný postup", aby se evakuovaní dostali domů.

Nebylo jasné, kolik vojáků zůstalo v ocelárně, ale ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij řekl: "Doufáme, že se nám podaří zachránit životy našich chlapců".

"Chci to zdůraznit: Ukrajina potřebuje své ukrajinské hrdiny živé. To je naše zásada," řekl ve videoprohlášení.

Evakuace bude pravděpodobně znamenat konec nejdelší a nejkrvavější bitvy ukrajinské války a významnou porážku pro Ukrajinu. Mariupol je nyní v troskách po ruském obléhání, které podle Ukrajiny zabilo desítky tisíc lidí ve městě.

Pro Ukrajince se stala elektrárna Azovstal symbolem odporu, stovky vojáků zde pokračovaly v boji i poté, co zbytek města padl do rukou ruských sil.

Uvnitř ocelárny se údajně nacházelo šest set vojáků.

 17738

V německých zemských volbách se projevil úpadek populismu na levici i na pravici

17. 5. 2022

čas čtení 4 minuty



Volby v nejlidnatější německé spolkové zemi prokázaly další pokles podpory populistických stran na krajních okrajích politického spektra, zpochybnilpopularitu kancléře Olafa Scholze a upevnily rostoucí autoritu Zelených

Středopravicová Křesťanskodemokratická unie (CDU) současného zemského premiéra Hendrika Wüsta se v noci stala nejsilnější stranou v Severním Porýní-Vestfálsku se ziskem 35,7 % hlasů, zatímco Sociálnědemokratická strana (SPD) se umístila na druhém místě s nejhorším poválečným výsledkem v této průmyslové západní spolkové zemi.

Vzhledem k tomu, že liberální Svobodná demokratická strana (FDP) ztratila polovinu hlasů a strana Zelených získala 11,8 procentních bodů a stala se králem příští koaliční vlády této vlivné spolkové země, je nejpravděpodobnějším výsledkem dohoda o rozdělení moci mezi konzervativní a ekologickou stranou.

 18733

Ostuda na Hlavním nádraží v Praze trvá. Chudáci lidi

17. 5. 2022

čas čtení 1 minuta


Píše Jaroslav Miko:


Přátelé,

zatímco český stát stále nechává romské ženy s malými dětmi spát na nádraží na podlaze a to před zraky kolemjdoucích cestujících, ( a upozorňuji, že na té podlaze spí v Česku z řad ukrajinských běženců pouze Romové), tak čeští romští dobrovolníci a organizace dělají maximum a to stále ještě bez finanční podpory státu.

Příkladem toho je například můj kamarád Emil Voráč, který společně se svým okruhem dobrovolníků dojednal a připravil nově bydlení pro 33 romských běženců a to konkrétně pro 9 žen a 24 malých dětí.

Vít Rakušan, namísto toho neustálého paušalizujícího sdělování o nepřizpůsobivých,
povídání o dvojím občanství, by to chtělo už konečně začít ty věci řešit skutečně systémově.

Romů z Ukrajiny je z celkového počtu běženců naprosté minimum a dívat se na to, jak někde malé děti spí na zemi na podlaze je naprosto nepřijatelné.

Navíc s těmi lidmi se dá pracovat, jen je třeba už konečně začít!

Čím dříve dostanou ti lidé důstojné podmínky pro život, tím lépe pro nás pro všechny.

A Emile, Tobě patří za tvojí neúnavnou a soustavou práci velké díky, tak jako lidem z Romodromu, Identity Prague a  jiných romských i neromských organizací, které aktivně pomáhají. 😉


 18737

Protestní shromáždění na podporu ukrajinských Romů

17. 5. 2022

čas čtení 1 minuta

Dne 19. 5. od 18 hodin proběhne v Praze před ministerstvem vnitra protestní shromáždění Uprchlíci vítejte: Za důstojné podmínky pro všechny příchozí z Ukrajiny. Jeho cílem je vyjádřit nesouhlas s diskriminační azylovou politikou České republiky. Akce reaguje na humanitární krizi, která aktuálně probíhá na pražském Hlavním nádraží, ale i na mnoha dalších místech republiky. Shromáždění svolaly kolektivy RFK a Kolektiv 115. Od 15 hodin bude možné připojit se na místě k výtvarné dílně na výrobu bannerů a podrobněji se informovat o aktuální situaci. Na 18 hodinu je svoláno shromáždění, na kterém vystoupí například zástupce Organizace pro pomoc uprchlíkům OPU, organizace RomPraha, romský aktivista Jožka Miker a další. Na místě bude zajištěn překlad do ukrajinštiny. 

Na probíhající humanitární krizi již dříve upozornily romské neziskové organizace (zde) nebo Iniciativa Hlavák (zde). 

Facebooková událost: https://www.facebook.com/events/418736323408540

Chudoba? Prostě musíte pracovat déle!

17. 5. 2022

čas čtení < 1 minuta

Na dotaz, co si mají počít lidi, kteří v Británii nemají peníze na jídlo, jim doporučila v televizi v pondělí ráno jedna konzervativní poslankyně, že prostě musejí pracovat víc hodin, anebo si musejí najít lépe placené zaměstnání:



Boris Johnson jako rekordně nejpitomější politik?

17. 5. 2022

čas čtení 6 minut

Tomasz Oryński: Nemám slov. V mé soukromé soutěži o nejblbějšího politika, jakého znám, se znovu přesunul Boris Johnson na první místo. Sorry, polští politikové, prohráváte.

Boris Johnson nyní protestuje proti protokolu o Severním Irsku, který po brexitu sám vyjednal s Evropskou unií, vychválil ho do nebe, takže na jeho základě vyhrál v prosinci 2019 v Británii volby.

Reportér Channel 4 News se ho v pondělí zeptal: Vy musíte mít ale opravdu velký vztek na toho člověka, kdo tento protokol vyjednal a schválil.

Boris Johnson: Vyjednal jsem to já, jenže já jsem si nemyslel, že EU bude vyžadovat jeho plnění.

K tomu píše komentátor Simon Jenkins:

Boris Johnson způsobil v Severním Irsku brexitový zmatek - a měl by za něj nést odpovědnost


Dva  nejbezohlednější činy  Borise Johnsona nyní působí katastrofu. Aby prosadil tvrdý brexit a svrhl svou předchůdkyni Theresu Mayovou, sdělil  Johnson severoirské Demokratické unionistické straně, že nepřipustí žádnou hranici v Irském moři. Přesto ji okamžitě schválil a podepsal v tomto smyslu protokol k dohodě o brexitu. Rozzuřená DUP nyní přirozeněodmítá, aby se nová severoirská exekutiva ujala úřadu, dokud tato hranice  v Irském moři nezmizí. Johnson nyní vyhrožuje, že od protokolu jednostranně odstoupí, čímž zase rozzuří EU, protože hrubě poruší dohodu o brexitu. Přesně tato past byla do tvrdého brexitu zabudována od prvního dne. Všichni to věděli. Byl to klasický Johnson. Z každé šlamastyky se vylhal, vyhazoval z funkce nebo povyšoval kolegy podle toho, jak ho to napadlo.

ODS se podařilo zlikvidovat jediné bezpečné cyklopropojení v centru Prahy

17. 5. 2022

čas čtení < 1 minuta



 18731

Nepodmíněný příjem a udržitelnost – veřejná mezinárodní debata 23.5. v Grébovce

17. 5. 2022

čas čtení 10 minut



Máme za to, že nepodmíněný příjem potřebuje v ČR mnohem více veřejné pozornosti, odborného zastání a kritické reflexe – více než v jiných zemích, kde se s ním pracuje podstatně seriózněji.
V ČR to tak na první pohled nevypadá, ale ve světě v posledních letech přibývají různé programy a politiky poskytující přesvědčivé argumenty, proč je nepodmíněný příjem klíčový pro uvolnění sil a prostředků z kleští destruktivního boje o soukromé zisky a k reálnému řešení stále se prohlubujících klimatických, environmentálních i společenských problémů.

Severně od Charkova dosáhly ukrajinské jednotky ruské hranice

16. 5. 2022

čas čtení 16 minut

- Zelenskij potvrdil evakuaci zraněných vojáků z ocelárny Azovstal

Evakuace zraněných ukrajinských vojáků z oceláren Azovstal v Mariupolu probíhá, potvrdil Volodomyr Zelenskij, z podniku bylo odvezeno více než 260 bojovníků.

"Doufáme, že se nám podaří zachránit životy našich chlapců," řekl k evakuaci ukrajinský prezident.

Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová uvedla, že 53 zraněných vojáků bylo převezeno do nemocnice v Ruskem kontrolovaném městě Novoazovsk a že více než 200 dalších bylo převezeno koridorem do Olenivky. Všichni evakuovaní budou vráceni domů prostřednictvím výměn.

- V pondělí ukrajinské Spojené operační síly uvedly, že při ruském ostřelování v Doněcké a Luhanské oblasti zahynulo 20 civilistů včetně jednoho dítěte.

Západní vojenské zdroje uvádějí, že Vladimir Putin je do války na Ukrajině zapojen "na úrovni plukovníka nebo brigadýra". Ruský vůdce je údajně natolik osobně zapojen, že pomáhá určovat pohyb vojáku v Donbasu.

- Rusko tvrdí, že bylo dosaženo příměří s posledními ukrajinskými jednotkami v ocelárně Azovstal v Mariupolu, aby bylo možné evakuovat raněné, avšak ukrajinští představitelé to nepotvrdili, píše agentura France-Presse.

Dodala, že po dobu evakuace byl zaveden "režim ticha" a že ukrajinští vojáci budou převezeni do nemocnice v nedalekém městě Novoazovsk.

- V Mariupolu lidé pohřbivají své přátele a příbuzné na dvorech svých domů:


- Rusko uvedlo, že jeho síly sestřelily tři stíhačky.

-  Ministři zahraničních věcí EU se po jednání nedohodli na šestém balíku sankcí proti Rusku, potvrdil šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell.

-  Poté, co Švédsko a Finsko včera potvrdily plány na vstup do NATO, se Švédsko snaží potlačit turecký odpor vysláním diplomatů do země.
Rusko mezitím označilo tento krok za chybu s dalekosáhlými důsledky. Estonsko rozhodnutí uvítalo jako přínos pro bezpečnost severských zemí.

Duchovní sestry a bratři Terezínské tryzny 2022 sedí na Hlavním nádraží, ve stanech v Tróji a v dalších městech ČR

16. 5. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 8 minut

Jsme úplně stejní jako Češi za protektorátu


Nedělní Terezínská tryzna měla být věnována  romským uprchlíkům  v Česku


Za dávných časů, od čtvrtého, pátého či šestého století prohlašovali křesťanští misionáři židům: "Nesmíte žít mezi námi jako židé. Naproti tomu světští vládci, kteří je v pozdním středověku vystřídali, rozhodli: "Nesmíte žít mezi námi." A konečně nacisté určili:"Nesmíte žít."

/Raul Hilberg ve filmu Claude Lanzmanna "SHOAH"/



Sleduji nedělní "Terezínskou tryznu" v televizi a vidím desítky politiků a tzv. "významných osob" této země. Vyjmenovávání všech těchto veřejných zástupců a jejich funkcí, titulů, hodností pomalu zabralo čtvrtinu přenosu. Všichni vzpomínají na mrtvé, krásný projev má paní Hana S.,jedna z posledních přeživších, občas padne v projevech politiků slovo Ukrajina, ale to zásadní stále neslyším.

 18661

Co Finsko (a Švédsko) vzkázalo světu žádostí o vstup do NATO

16. 5. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty


Jsem velmi rád, že finský prezident sdělil panu Putinovi, že Finsko vstupuje do NATO kvůli současné politice Ruska. Finsko zjevně nevychází z předpokladu, že s Ruskem by se dalo ve snaze zabránit ruské agresi nějak jednat nebo že by Rusko nyní dělalo nějaké racionální kroky, jimž by racionální politikou bylo možné předejít.

 18726

Vade retro, Duka!

16. 5. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 7 minut

 
 
Bible mnohokrát varuje před falešnými proroky. Ti by se vydávali za křesťany, ale ve skutečnosti by šířili pravý opak toho, co Ježíš hájil. Pražský arcibiskup Duka šířil nenávist a choval se jako krajně pravicový politik, místo aby reprezentoval skutečné zásady připisované Kristu. Místo aby se snažil Čechy sjednocovat, vybral si okrajovou extremistickou ideologii a nasadil pro ni všechny své síly. Jasným důkazem jeho krajně pravicového politického angažmá je, že neodsoudil Josefa Nerušila, který s ním přímo spolupracoval jako osoba odpovědná za jeho příspěvky na sociálních sítích, když se "Pepa" stal kandidátem rasistické a homofobní strany Tomia Okamury. 

 18693

Solidní komentátor nepodléhá žádné propagandě

16. 5. 2022 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Karel Dolejší má za to, že se ke geopolitickým otázkám, potažmo k rusko-ukrajinské krizi mohou vyjadřovat pouze „odpovědné osoby“, a nikoliv amatéři, mezi něž počítá kupříkladu imunologa Václava Hořejšího. Za prvé, komentování či analýza geopolitických událostí věru není žádná raketová věda; jedná se o rešeršování, třídění informací či posuzování informačních zdrojů. Za druhé, jakou kompetenci se holedbá Karel Dolejší k rozboru vojenské tématiky, zahraničního i vnitropolitického dění, dnešního Ruska, bývalého SSSR apod.?

 18661

Obávám se, že argumentace Daniela Veselého je opět mylná - a nebezpečná

16. 5. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Spojené státy na Rusko nezaútočily. Naopak se - a to jim mnozí mají za zlé - od začátku brutální ruské agrese proti Ukrajině úzkostlivě drží stranou tohoto konfliktu.

Karel Dolejší je jedním z nejinformovanějších zbrojních a vojenských analytiků v České republice, možná i mezinárodně. Zároveň je velmi dobře informován o ruských zdrojích, které v důsledku své vynikající znalosti ruštiny sleduje podrobně, trvale a systematicky.

Vystupuje jako nestranný komentátor, čistě na základě věcných informací a faktů. Souhlasím s jeho argumentem, že ti, kdo se vyjadřují k ruské vražedné agresi na Ukrajině, by měli být informováni a neblábolit na základě ideologie.

Na Ukrajinu brutálně a středověkým způsobem neuvěřitelně vražedně, při popření veškerých civilizačních zásad (hromadné znásilňování žen, iracionální a hromadné střílení civilistů, systematické ničení země včetně obytných čtvrtí a civilní infrastruktury) zaútočil Putinův režim. Naštěstí se zřejmě ukazuje, že kromě brutality a vraždění civilistů není dnešní ruská armáda schopna vést svou agresi efektivně, takže zřejmě za pomoci Západu, která je klíčová, se Ukrajině snad podaří nad brutálním režimem zvítězit.


 18728

Zapojte solární energii: Solární napájení z balkonu přímo do zásuvky

16. 5. 2022

čas čtení 21 minut

Z Německa:

  • Solární energii si můžete vyrobit i sami na balkóně nebo terase a využít ji v domácnosti.

  • Zásuvná solární zařízení vyrábějí elektřinu pro osobní potřebu, ale nejsou určena k napájení do sítě.

  • Balkónové modulové systémy jsou bezpečné a také se dlouhodobě vyplatí finančně.

  • Některá pravidla a požadavky jsou v tuto chvíli zbytečně komplikované, ale nenechte se tím odradit.

 17360

Západní Evropu tento týden zasáhnou nezvykle vysoké teploty

16. 5. 2022

čas čtení 2 minuty

Nejvyšší teploty ve Španělsku a Francii pravděpodobně dosáhnou kolem 35 stupňů Celsia, což je o 10 °C více, než je obvyklé, a mohou překročit 40 °C.
 
 
V posledních týdnech se ve zprávách objevily mimořádné vedra v některých částech Indie a Pákistánu - ačkoli tento region zažívá extrémní horka již od března. V následujících dnech, i když zdaleka ne tak extrémních jako v Indii a Pákistánu, zasáhne anomální teplo velkou část západní Evropy v prvních výrazných jarních vedrech.

Dalších deset mrtvých, zastřelených v USA

16. 5. 2022

čas čtení 6 minut

Střelec v supermarketu zasáhl střelbou 11 černochů a dvě bělošské oběti. Vysílal to na streamovací platformě Twitch


Bělošský osmnáctiletý mladík ve vojenské výstroji  živě streamoval s kamerou na helmě, zahájil palbu z pušky v supermarketu v americkém městě Buffalo a zabil deset lidí a další tři zranil,

Masová střelba v Buffalu se odehrála na pozadí nárůstu rasového násilí v USA.

Zločinnost založená na rasové nenávisti se v posledních letech zhoršuje, do značné míry se pěstuje v kotli nejtemnějších zákoutí internetu.
 
Tyto masové střelby jsou motivovány nenávistí vůči nebělochům a přesvědčení o  je protkána jednou  nadřazeností bílé rasy.

 18727

Británie: Úřad generálního prokurátora si zasloužil respekt. Jeho současná - Johnsonova - držitelka jej zostudila

16. 5. 2022

čas čtení 5 minut



Toto píše Nick Cohen:

Irsko je dějištěm mistrovského podvodu Borise Johnsona. Ve volbách v roce 2019 oklamal miliony lidí, kteří uvěřili, že vyjednal, schválil a podepsal s EU "vynikající dohodu o brexitu". Tvrdil, že se nemusíme obávat varování všech předchozích britských premiérů, Johna Majora, Tonyho Blaira a Theresy Mayové.  že Johnsonův brexit  ohrožuje mír v Severním Irsku  obnovením terorismu.  Johnson otevřeně lhal, že jeho dohoda o brexitu nezavádí celní hranici mezi Severním Irskem a hlavním britským ostrovem. Přesto ta hranice tehdy vznikla. Johnson oklamal unionisty ze severoirské strany DUP. Nakonec podvedl i Evropskou unii. Tvrdil jí, aby uvěřila, že je mužem svého slova, a podepsal smlouvu potvrzující zvláštní status Severního Irska, i když  neměl v úmyslu ji dodržet.

V každé fázi mu kryje záda jeho generální prokurátorka Suella Bravermanová. Zneuctila sebe, svůj úřad, svou profesi i svou zemi.

Hospodaření OSBL za květen 2021

8. 6. 2021

čas čtení 1 minuta

V květnu 2021 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 53 422.16 výdaje byly  jako obvykle 61 731.50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže směřujeme k nule. Zůstatek ke konci května byl 84 819.22  Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci květnu 2021.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
18285