Co si dnes přečtete v Britských listech

2. 8. 2021

čas čtení 2 minuty
Ačkoliv je sportovní fanda, Olympijské hry jsou pro něj dnes naprostá fraška, argumentuje Jiří Hlavenka. Proč je sledujete? 29. července 1996 vyšlo prvni vydání Britských listů. Podívejte se na to, jak vypadaly kdysi, zjistíte, že i ta první vydání byla podstatně živá. Před pěti lety vysvětlil v rozhovoru s Bohumilem Kartousem Jan Čulík, proč je r. 1996 začal, po mnohaleté práci novináře, denně na internetu vydávat.

Střední Evropa se nebezpečným způsobem propadá do populismu a nejvarovnější vývoj zaznamenáváme v Maďarsku a v Polsku. Vládnoucí strana Právo a spravedlnost podporuje antisemitismus a polský parlament nyní, naprosto trestuhodně, schvaluje zákon, jímž se zamezí navrácení židovského majetku, ukradeného nacisty, potomkům původních majitelů.

 
Ovšem autoritářské tendence nesílí jen ve střední Evropě. Jak mnozí předpovídali, po brexitu se především Anglie začala propadat do autoritářství, pod brutálním vládcem, který si veřejně hraje na šaška, ale nevadilo mu před časem pokusit se zorganizovat fyzický útok na novináře, který o Johnsonovi publikoval kritický článek. Johnson omezuje demokratické svobody v Británii, jak jen může. Zároveň je značná část země postižená hladem a sociálním propadem. V některých britských supermarketech to dnes vypadá tak trochu jako v někdejším východním Německu. Bez potravinových bank by mnoho Britů nepřežilo.

V pondělí se na pražském náměstí Míru koná záslužně vzpomínková slavnost na připomínku romského holocaustu. Jednim z organizátorů je  David Tišer, kterého jsme před časem interviewovali o jeho úspěšném romském divadle.

Petr Haraším nám připravil další přehled ohledně znepokojujicí pandemické situace, v němž se zhrozíte především nad tím, s jakou nevinností, hraničící s tupostí cestují čeští turisté do zemí těžce postižených pandemií, jako je Tunisko či Egypt. Takže se připravte na zajímavý pandemický podzim v České republice. Lidové noviny koneckonců už varují, že se v podstatě v ČR nesleduje, jak se pandemie šíří mezi neproočkovanými mladými lidmi. V Británii ostatně vědci usuzují, že se koronaviru nezbavíme a že zřejmě na něj každoročně budou umírat až desetitisíce lidí.

Globální oteplování způsobuje nyní těžké požáry i v Turecku, v Řecku a v jižní Itálii. Grónsko, kde má být pod nulou, zaznamenali téměř 19 stupňů Celsia a roztály tam proto miliardy tun ledu.

1
Vytisknout
4014

Diskuse

Obsah vydání | 2. 8. 2021