USA: Rozhovory s Íránem "nemohou trvat věčně"

30. 7. 2021

čas čtení 2 minuty
  • Nový ultrakonzervativní íránský prezident znamená dramatické snížení šancí na úspěch snah obnovit íránskou jadernou dohodu (JCPOA). 
  • Ačkoliv samotný Raisí říká, že chce v jednáních pokračovat, ultrakonzervativní tábor jako celek je proti dohodě se Západem. 
  • USA vyjadřují ochotu jednat dál, ale zdůrazňují, že rozhovory nemohou trvat donekonečna. 

Americký ministr zahraničí Anthony Blinken prohlásil, že jaderná jednání s Íránem "nemohou trvat donekonečna", ale že Washington je "plně připraven" v nich pokračovat.

USA jsou nepřímo zapojeny do jednání Íránu se světovými mocnostmi, jejichž cílem je oživit jadernou dohodu. Ta Íránu poskytla určitou úlevu od mezinárodních sankcí výměnou za omezení jaderného programu.

Dohoda JCPOA z roku 2015 byla torpédována v roce 2018 tehdejším prezidentem Trumpem, který od ní jednostranně odstoupil a uvalil nové sankce.

"Jsme oddáni diplomacii, ale tento proces nemůže trvat donekonečna... snažíme se zjistit, co je nebo není Írán připraven udělat a zůstáváme plně připraveni vrátit se do Vídně, abychom pokračovali v jednáních," prohlásil Blinken během návštěvy v Kuvajtu.

Vláda íránského prezidenta Hasana Rúháního jednala s hlavními mocnostmi ve Vídni od dubna o tom, jak Washington znova přivést k dohodě.

Nyní se však zdá dohoda nepravděpodobná, když moc v srpnu přechází na nového prezidenta Ebrahima Raisího.

Raisí je ultrakonzervativec, který vyjádřil podporu jaderným jednáním a tvrdí, že Írán potřebuje ukončení amerických sankcí. Avšak ultrakonzervativní tábor opakovaně kritizoval končícího prezidenta Rúháního za jadernou dohodu z roku 2015.

Íránský nejvyšší vůdce ajatolláh Alí Chameneí ve středu prohlásil, že zkušenosti ukázaly, že "důvěřovat Západu nefunguje", čímž myslel odstoupení USA od dohody a jeho dopady.

Jednou z hlavních výhrad Trumpa bylo, že dohoda se nevěnuje íránskému programu vývoje balistických raket nebo vměšování do regionálních záležitostí.

Avšak Teherán vždy odmítal zahrnout do dohody nejaderná témata.

Poslední kolo jednání ve Vídni skončilo 20. června a dosud nebylo stanoveno datum pro další.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
8569

Diskuse

Obsah vydání | 4. 8. 2021