Menšiny v Německu: Nečinnost vlády proti ultrapravicovým skupinám ohrožuje naše životy

21. 2. 2020

čas čtení 3 minuty
 

Vrah z Hanau se jmenoval Tobias Rathjen. Podle policejních zpráv zavraždil Bosňana, Poláka, Bulhara, několik Turků a Kurdů. Zastřelil také pětatřicetiletou těhotnou ženu.


Nejprve jsme slyšeli pět nebo šest rund střelby. Pak jsem viděl, jak ten člověk vešel. V té chvíli jsem večeřel. Všichni jsme večeřeli. Objednali jsme si jídlo. Bylo nás 10-12. Dvěma, třem, čtyřem lidem se podařilo přežít. Muž vešel na jednu stranu a všechny je zabil. Přešel na naši stranu a střílel rovnou do hlavy každého, koho viděl. Lehl si a pak střílel na nás na všechny. Schoval jsem se za stěnou. Když jsem se přesouval schovat se, střelil mě do paže. Padl jsem na zem, jiný muž padl na mě. Stala se z nás hromada. Ten kluk pode mnou měl díru v krku. Řekl jsem mu tohle: Řekl mi, kamaráde, já necítím jazyk. Necítím jazyk. Nemohu dýchat. Řekl jsem mu, aby se nakonec pomodlil. Křičel a říkal všem, aby se před smrtí pomodlili, ale nikdo nereagoval. Zbyli jsme jen dva. Pak ten muž utekl. Neviděli jsme nic.


Ve čtvrtek odpoledne navštívil Hanau německý ministr vnitra Horst Seehofer. Opakoval slova Angely Merkelové, že "rasismus je jed" a řekl, že učiní všechno, co je v jeho silách, aby vraždy objasnil, ale necharakterizoval to jako "teroristický útok".

Akif, který žije celých 48 let svého života v Hanau se k tomu vyjádřil kriticky:

  "Problémem je právě tenhle člověk Seehover, tito zbabělci nebo ostatní politikové za to nesou odpovědnost, protože oni nedělají pořádně svou politickou práci. AfD sílí každým dnem." Akif také obvinil německá média, která se podle něho podílejí na vyvolávání násilí proti muslimům tím, že je vykreslují jako extremisty.

"Pořád říkají, že islám rovná se terorismus, a my tu máme v této zemi tolik zabedněných, nemocných lidí, ti věří v krveprolévání," řekl Akif.

"Byl to útok na muslimy, ať jsou to Afgkánci, Turci nebo Kurdové, to je jedno. Byl to plánovaný útok nemocnými lidmi, kteří byli zaslepeni médii."

Lidé pomáhali zničené matce, která se právě dověděla o smrti svého syna Ferhata.

"Bylo mu 23 let. Dokončil školu, dokončil své vzdělání a měl dobrou práci - a teď všechno bylo pro nic, protože je pryč a už se nevrátí," řekla televizi Al Jazeera jeho babička. Je to etnická Kurdka a přijela do Hanau před čtyřiceti lety.

"Přijeli jsme do Německa, abychom mohli žít svobodně, a teď se nám tohle stalo za to, že jsme sem přišli," dodala.

Při demonstraci proti nacistům vykřikovala jedna mladá žena, že jestliže to myslí s bojem proti rasismu němečtí politikové vážně, musejí zastavit deportační lety do Afghánistánu. Kontroverzně některé německé státy deportují Afgánce zpět do Afghánistánu, navzdory tomu, že je tam vysoce nebezpečná situace.

Propast mezi rétorikou a akcí se pro mnoho menšin v Německu stala nepřijatelná. Obávají se, že nečinnost politických představitelů, policie a výzvědných služeb je ohrožuje.

"Nedělají nic proti ultrapravici," řekla Leyla Acar, spolupředsedkyně kurdských komunit v Německu. "V posledních letech tu ultrapravice sílí a oni proti tomu nic nedělají. Zavírají před tím oči a pak se stane tohle."

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7429

Diskuse

Obsah vydání | 27. 2. 2020