Sýrie: Povstalci v Idlíbu chystají protiútok na strategický komunikační uzel Sarakíb

26. 2. 2020

čas čtení 2 minuty
Syrští povstalci se zmocnili města Najrab na severozápadě governorátu Idlíb a nyní se soustředí na znovuobsazení strategického města Sarakíb, informuje Ragip Soylu.


Mezitím nejméně 19 civilistů, včetně 8 dětí, zahynulo v důsledku náletů a dělostřeleckého ostřelování, včetně útoků na školy ve městě Idlíb a městech Binniš a Maárrat Misrín, informovala organizace Syrian Observatory for Human Rights.

Syrští povstalci a turecké oficiální zdroje potvrdily, že syrské režimní síly byly vytlačeny z města Najrab - po těžkých bojích a navzdory těžkým náletům syrského a ruského letectva.

Znovuobsazení Najrabu znamená první významný územní zisk povstalců od počátku režimní ofenzívy v prosinci 2019.

Jeden turecký představitel prohlásil, že Ankara dosud dává šanci jednáním s Moskvou. Rusko podporuje prorežimní síly.

"Ale syrští povstalci potáhnou na Sarakíb, s dohodou nebo bez ní," prohlásil pod podmínkou anonymity.

Sarakíb leží na křizovatce dálnic M4 a M5 spojující města kontrolovaná režimem a vedoucí jižní části Sýrie nedaleko hranice s Jordánskem na severní hranici s Tureckem.

V Sarakíbu se nachází mnoho příslušníků tureckých sil zvláštního určení, kteří jsou obklíčeni silami spojenými s vládou Bašára Asada.

Turecký prezident Erdogan v úterý v televizním projevu prohlásil, že ve středu dorazí do Ankary ruská oficiální delegace ke třetímu kolu rozhovorů o Idlíbu. Dosavadní jednání nevedla k žádným výsledkům.

Separátní turecký zdroj uvedl, že znovuobsazení Najrabu silami přímo podporovanými Ankarou může být spojeno s těmito rozhovory. "Chtěli by ukázat Rusům, že mohou změnit rovnováhu [sil] na [bitevním] poli," uvedl zdroj.

Mluvčí tureckého prezidenta Ibrahim Kalin v rozhovoru pro CNN v úterý řekl, že Turecko má v úmyslu udržet svá pozorovací stanoviště v Idlíbu a stále platí lhůta do konce února pro režimní síly, které se podle Ankary mají stáhnout za linii tureckých stanovišť.

Erdogan na druhé straně dál přímo kritizuje Rusko za podporu Damašku.

"Rusko pomáhá režimu na nejvyšší úrovni a udržuje jeho leteckou podporu," řekl turecký prezident. "Nejsme donuceni, ale odsouzeni k účasti v tomto boji. Máme bezbranně přihlížet, zatímco na našich hranicích se hromadí tři miliony uprchlíků?"

Erdogan dále oznámil, že summit s ruským lídrem Putinem je naplánován na 5. březen.

Původně se jednání měli účastnit také francouzští a němečtí lídři, ale Rusové vznesli námitky proti tomuto formátu.

Turecký představitel uvedl, že povstalecká ofenzíva by měla pokračovat.

"Bude se pomalu zintenzívňovat, ale pro obě strany by bylo nejlepší dosáhnout dohody," dodal.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6443

Diskuse

Obsah vydání | 28. 2. 2020