Írán - země v průšvihu

24. 2. 2020

čas čtení 2 minuty

 

Jon Snow, moderátor Channel 4 News, natáčí reportáže z Íránu už čtyřicet let. Nikdy, jeho slovy, nebyla tato země za celou tuto dobu v takovém průšvihu a chaosu jako nyní.

V neděli večer vysílaly Channel 4 News jeho reportáž z Íránu. Původně byly jejím tématem výsledky íránských voleb, z nichž byli vyloučeni všichni centrističtí a umírnění kandidáti, takže z protestu zuřivých voličů byla účast v těchto volbách velmi nízká, 42 procent. Nejenže Írán trpí vládou ultrakonzervativních fundamentalistů, ekonomika je na huntě v důsledku mezinárodních hospodářských sankcí, Írán nespravedlivě vězní nejen domácí, ale i zahraniční občany, jako už čtyři Nazanin Zagari-Ratcliffovou, mající britského manžela, která byla nesmyslně zatčena před čtyřmi lety během návštěvy příbuzných, má malou dcerku, a režim ji zadržuje zřejmě proto, aby donutil Británii uhradit nesplacený finanční závazek.

V lednu letošního roku Írán nesmyslně sestřelil ukrajinské dopravní letadlo, všichni na palubě zahynuli. Tímto a vším dalším se vyčleňuje z mezinárodní komunity, přestože obyvatelé Íránu jsou nesmírně evropští a zoufale touží po tom, aby se jejich země chovala jako normální evropská země.

Nyní ke všem těmto průšvihům přistupuje ještě i koronavirus. Jon Snow původně měl dělat reportáž o výsledcích voleb, skončil reportáží o koronaviru v Íránu a o zoufalé snaze tamějších úřadů zabránit rozšíření epidemie.

Podívejte se na jeho pozoruhodnou, vizuálně nesmírně zajímavou reportáž z historického města Isfahánu. Pokud to potřebujete, zapněte si anglické titulky:



"Íránská společnost je nemocná," konstatoval syn bývalého prezidenta.

"Íránská společnost je fyzicky a politicky nemocná," řekl nejmladší syn Akbara Hašemiho Rafsandžáního, jednoho z hlavních strůjců íránské revoluce.

Yasser Rafsandžání reagoval na drastické posílení moci fundamentalistů ve víkendových volbách, jichž se účastnil rekordně nízký počet voličů - jen 42 procent. Zdůraznil, že demokracie v Íránu byla "vykastrována" silami mimo parlament, včetně milicí. Vyjádřil se, že konzervativní fundamentalisté v Íránu jsou stejně hrozní jako stoupenci Donalda Trumpa, ale požadoval dialog mezi USA a Íránem pro vyřešení konfliktu ohledně jaderné dohody.

Podrobnosti v angličtině ZDE  

0
Vytisknout
9133

Diskuse

Obsah vydání | 27. 2. 2020