Prezident za všechny peníze

21. 2. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
Za soudní spory plynoucí z aktivit prezidenta Zemana urážejícího na potkání jednotlivce i celé skupiny obyvatel - a dále z provozu jeho kanceláře - zatím Česká republika utratila celkem 12,8 milionů korun ZDE. Jde o náklady na Zemanovy osobní kauzy a dále o soudní výlohy stíhaného šéfa Lesní správy Lány, přímého podřízeného šéfa hradní kanceláře Vratislava Mynáře.


Ve srovnání s faktem, že Miloš Zeman po léta využíval donedávna půlmiliardový rozpočet prezidentské kanceláře k vedení osobní volební kampaně, jde samozřejmě o drobné. A ještě je velmi brzy na nějaké celkové vyčíslování škod, které Zeman způsobil nebo způsobí neústavním a nekompetentním zasahováním do provozu dalších institucí - ministerstev, justice, médií či politických stran. Ty budeme počítat celé dekády, až on tu dávno nebude. Stejně jako "zaručené" čínské investice, které svatosvatě slíbil.

Nicméně jakousi obecnou výpovědní hodnotu v sobě náklady na hradní sudičství přece jenom nesou.

Nemůžeme ji však v prvním plánu počítat finančně. Škody, které xenofobní ultrapravicový populista Zeman vyvolal na české demokracii, se v prvé řadě týkají propastného úpadku politické kultury, legitimizace extrémistů a nenávistníků, prosazení vyplašené, nacionálně sobecké a na východ zahleděné všeobecné politické linie. Peněžní ztráty představují jen jeden aspekt, a to ještě zdaleka ne nejdůležitější.

Prosouzené miliony zde upozorňují na cosi jiného.

Velmi ironicky to souvisí s loňskou a předloňskou prezidentskou záštitou ultrakonzervativní akce nazvané Národní pochod pro život a rodinu.

Předmětných 8,8 milionu korun soudních výloh za prezidentovy lži a urážky je totiž koneckonců malinkým zlomkem ceny, kterou musí Česká republika platit za to, že Zemanova osamělá matka před mnoha lety v obtížné životní situaci nezvládla výchovu fracka zneužívajícího návykové látky.

Právě proto má dnes ČR za prezidenta osobu naprosto neschopnou řídit se zásadami obecné slušnosti - jako každý jen trochu normální, třebas úplně obyčejný člověk

0
Vytisknout
10894

Diskuse

Obsah vydání | 27. 2. 2020