Umetou američtí demokraté Donaldu Trumpovi opět cestu do Bílého domu?

10. 2. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

S rozčarováním pozoruji, jak američtí demokraté dělají vše proto, aby se oranžový přízrak stal opět americkým prezidentem. Chaos, který doprovázel tak triviální záležitost, jako je sčítání voličských hlasů v Iowě kvůli „technickým závadám“, panika špiček Demokratické strany z propadu centristického Bidena a ze vzestupu demokratického socialisty Bernieho Sanderse a entuziastického hnutí na jeho podporu - a obecně komplikovaný a nadto příšerný americký volební systém, který je podle řady indicií zmanipulovaný, neboť je v zajetí velkých peněz a různých překážek postihujících méně majetné a etnické menšiny.

Nemůžu se ubránit pocitu, že veškerý chaos v demokratických primárkách je do jisté míry výsledkem paniky a strachu špiček strany a jejich korporátních přátel z raketového nástupu Bernieho Sanderse a propadu spícího panáka Bidena. Samozřejmě, že nejde o jediný aspekt debaklu v Iowě, jenže předáci Demokratické strany svádějí tuhé boje se svým progresivním křídlem, „radikálním“ Sandersem a především s různými grassroots hnutími a seskupeními, jež Sandersův vzestup doprovázely. Vrcholný orgán strany - Demokratický národní výbor – změnil pravidla hry tak, aby „autentický“ miliardář Mike Bloomberg, který v roce 2004 podporoval znovuzvolení George W. Bushe, potlačil sandersovskou revoluci. Šéf DNC Tom Perez jmenoval protisandersovské kandidáty na klíčová místa do výborů DNC a Demokratická strana se tak otevřeně prezentuje jako byrokratická instituce s totalitářskými manýry. 

Nechápu, proč si komplikovat sčítání hlasů zbytečnými a závadovými technologiemi, když s nimi nekvalifikovaný personál neumí zacházet. Demokratická strana snad nemá finance na školení členů volební komise a dalších dobrovolníků? Jestliže je dostatek financí na soukromou společnost, jejíž majitel je úzce svázán s vedením, jak je možné, že se jich nedostává „v poli“?

Demokratická strana se pak nemůže ukázat s čistým štítem před svým elektorátem, a samozřejmě tak přihrává cenné politické body Donaldu Trumpovi. Prezident Trump může nyní oprávněně poukázat na do očí bijící neschopnost demokratů zvládnout jednoduché počty. Hlubším problémem je samozřejmě neochota demokratů naslouchat své voličské základně doprovázená házením klacků pod nohy progresivním kandidátům. Tato partaj jednoduše nedokáže poslat k vodě velký byznys, jehož zájmy se pochopitelně se zájmy běžného demokratického voliče míjejí.

Americký senát zkorumpovaného prezidenta podle očekávání osvobodil. Co jiného se taky dalo čekat. Impeachment byl vzhledem k rozložení sil v Kongresu předem prohranou bitvou. Přesto demokraté vsadili na odstranění nepohodlného prezidenta, aby si tím jen přivodili další debakl. Na druhou stranu se prezident Trump zcela zřetelně vybarvil jako bezskrupulózní autoritář. Jeho dva předchůdci Richard Nixon a Bill Clinton, kteří také čelili impeachmentu, vycházeli Kongresu vstříc; a na rozdíl od Trumpa nemařili vyšetřování a nezametali klíčová svědectví pod koberec. Proradný a zlořečený Dick se nakonec sám dobrovolně vzdal úřadu.

Donald Trump může oprášit svou oblíbenou mantru o spiknutí „deep state“ - vždyť to se Spojenými státy myslí dobře, když je chce ochránit před nebezpečným světem plným úkladných imigrantů a teroristů. Aktuální průzkum veřejného mínění (Reuters/Ipsos) ukazuje, že 43 procent Američanů Trumpovo osvobození podporuje, zatímco 41 Američanů je proti. Americký prezident se nyní těší největší volební podpoře od svého nástupu do Oválné pracovny. Trumpovi prošlo vydírání jiného státu a obstrukce celého procesu, protože mu Republikánská strana k těmto mafiánským praktikám poskytla bianko šek.

Demokratická strana je nyní rozpolcená a oslabená, jelikož se její vedení snaží potlačit revoltu zdola a nemotorného Bidena případně nahradit tu miliardářem, onde mediálně přijatelným simulakrem. Centristé se zuby nehty snaží bránit veřejně dostupné zdravotní péči či zavedení „progresivní daně“ na nejbohatší Američany, a demonstrují tak svou naprostou odtrženost od svých tradičních voličů. Svět nyní potřebuje realizaci národních zelených nových údělů. Centristé nepředkládají veřejnosti ambiciózní klimatickou agendu a nedovedou názorně demonstrovat, jak obrovské nebezpečí pro celý svět představuje druhý prezidentský mandát pro Donalda Trumpa. Umetají mu tak opět cestu do Bílého domu.

0
Vytisknout
7744

Diskuse

Obsah vydání | 12. 2. 2020