Levičáci mohou vyhrát, pokud podpoří rozumnou strategii a utvoří s rozumnými lidmi koalici

23. 7. 2018

čas čtení 4 minuty


Argumentace Willa Huttona v nedělním týdeníku Observer je zaměřena především na Británii, avšak stojí za úvahu i pro ostatní země Evropy


Údolí padlých, 60 km za Madridem, bylo bombastickým pokusem generála Franca vytvořit pomník španělské občanské válce k jeho vlastnímu prospěchu. V tomto údolí je anonymně pohřbeno třicet tisíc mrtvých z obou stran španělské občanské války. Údolí má dva zásadní problémy: mrtvoly republikánských a antifašistických vojáků jsou tam pohřbeny bez jejich souhlasu či bez souhlasu jejich příbuzných a jediné dva označené hroby jsou hroby Francisca Franca a José Antonia Primo de Rivery, zakladatele fašistické Falangistické strany.

New York Times: Portugalsko se odvážilo zrušit politiku škrtů. Prožívá obrovské hospodářské oživení




Nový španělský socialistický premiér Pedro Sánchez nyní navrhuje exhumovat Franca a proměnit Údolí mrtvých v odsvěcené mauzoleum obětí fašismu. Je to návrh, který má obrovskou symboliku pro Španělsko i pro Evropu. Sánchez, za podporu drtivé většiny Španělů, chce vyhlásit fašismus za naprosto nepřijatelný. Jeho předáci nemají být poctěni jedinými hroby se jmény, ale pohřbeni někde jinde mimo údolí.

Toto rozhodnutí je součástí touhy Španělska stát se moderní zemí v popředí evropských států - a volební podpora Socialistické strany rychle stoupá.

Sánchez je chytrý politik, jemuž se podařilo svrhnout svého předchůdce, pravicového premiéra Mariana Rajoy, postiženého korupčním skandálem, před šesti týdny inteligentním vytvořením nadstranické koalice, jejímž prostřednictvím dokázal Rajoyovi vyslovit v parlamentě nedůvěru. Sánchez nyní stojí v čele hospodářskému oživení, které mu umožňuje hovořit o redistribuci bohatství a vytvořit novou španělskou společenskou smlouvu - zatímco investuje do vědy a do rekvalifikace obyvatelstva takovou měrou, že se Španělsku začíná přezdívat "Německo jihu".

Po nedávné finanční krizi musely Španělsko a Řecko žádat Evropskou unii o záchranné balíčky. Stalo se to tehdy symbolem ekonomických problémů EU.

Nyní, o několik let později, je situace značně odlišná. Řecko se rychle hospodářsky zotavuje a hospodářská konjunktura zavládla i v Portugalsku, v Irsku a ve Španělsku.

Všechny tyto země jsou v rukou pokrokových vlád různých odstínů. Všechny by bez záchranných balíčků v letech 2011-12 zklabovaly, všechny jsou dnes silnější v důsledku bolesti, kterou prošly. Zažívají nyní silné hospodářské oživení a mají stále silnější vliv v Evropské unii, kterou silně podporují.

Evropská unie je katalyzátorem změn k lepšímu. Umožňuje všem těmto zemím stavět se na odpor proti vzestupu pravicového, populistického, antiimigračního populismu, charakteristického pro Viktora Orbána v Maďarsku, Sebastiana Kurze v Rakousku a Mattea Salviniho v Itálii.


Je to nepříjemné pro britské levicové euroskeptiky, avšak liberální sociální demokracie v Evropě dokáže prosperovat a skutečně kvete. Ovšem tito pokrokoví, charismatičtí vůdci nehovoří o proměně kapitalismu prostřednictvím včerejších hesel o radikální levici a revolučním programu.

Namísto toho si nalezli mocné národní symboly - Údolí mrtvých ve Španělsku, nebo věc homosexuálních manželství či referendum o potratech v Irsku - a kolem nich vybudovali široké koalice, které zosobňují pokrokové hodnoty. Využívají při tom Evropské unie na podporu svých pokrokových postojů.

Tak Antónia Costa, portugalský socialistický premiér, stojí v čele široké koalice, jejíž součástí je extremní levice, komunisté i zelení, avšak tato koalice provádí zásadní, zakladatelské změny, které stimulují investice, inovace a kvalifikaci. Odměnou je silný hospodářský růst. Portugalsko je hospodářský úspěch - je to pozitivní důkaz, že levice v koalici dokáže vládnout dobře a Evropská unie není neoliberální spiknutí. Portugalsko jde příkladem tam, kde Řecko a Španělsko mohou následovat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8649

Diskuse

Obsah vydání | 25. 7. 2018