Guvernér britské ústřední banky varuje, že ztráta pracovních příležitostí v důsledku automatizace může vést k vzestupu marxismu

16. 4. 2018

čas čtení 3 minuty


Automatizace milionů pracovních příležitostí zřejmě povede k masové nezaměstnanosti, k stagnaci mezd  a vzniku komunistických režimů během jediné generace.

"Marx a Engels začnou zřejmě znovu být relevantní," varoval guvernér Anglické banky Mark Carney.
 
Ve svém projevu na konferenci Canada Growth Summit konstatoval Carney, že vzestup umělé inteligence a vysoce technologických strojů zřejmě vyvolá obrovské nerovnosti mezi silně kvalifikovanými pracovníky, kteří budou mít prospěch z tohoto technologického rozvoje, a ostatními, kteří budou diskriminováni.



Dodal: "Prospěch, z hlediska dělníků, z první průmyslové revoluce, která začala v druhé polovině osmnáctého století, začal být plně pociťován v produktivitě a ve mzdách až v druhé polovině devatenáctého století. Jestliže zaměníte dnešní počítačové platformy za textilní továrny, strojovou výuku za parní stroje, twitter za telegraf, máte přesně tutéž dynamiku, jaká existovala před 150 lety, kdy Karel Marx psal svůj Komunistický manifest."

Průmyslová revoluce tehdy vyvolala bezprecedentní růst produkce koncem 18. a začátkem 19. století, ale mzdy dlouho nerostly, protože užívání strojů znamenalo, že vzniklé pracovní příležitosti byly nekvalifikované. 

Mnoho lidí je přesvědčeno, že vzniklá nerovnost  vedla k vzniku levicového a pravicového extremismu v Evropě.

Carney upozornil, že jsme už zažili od finanční krize r. 2008  řadu let chabého růstu mezd, a to naznačuje, že situace z 19. století se opakuje. 

Guvernér Anglické banky také upozornil, že vznikají známky likvidace velkého množství pracovních příležitost, protože pracovníci se střední kvalifikací zjišťují, že jejich práci nyní dokáží dělat počítače.

Carney zdůraznil: "Existuje konflikt v očekávání lidí. V průzkumech veřejného mínění vyjadřuje 90 procent občanů přesvědčení, že jejich práci automatizace nezlikviduje, ale 90 procent ředitelů podniků si myslí přesný opak."

Carney poukázal na to, že právnické firmy už nyní využívají umělé inteligence k analýze dokumentů a k čtení důkazů, což dosud dělali nižší právníci. Dodal, že banky používají kombinaci umělé inteligence a datových služeb ke komputerizaci většiny svých zákaznických služeb, což znamená, že pracovníci bank přicházejí o zaměstnání. 

Zmizí také pracovní příležitosti taxíkářů a řidičů kamionů, jak se postupně rozvine provoz automobilů bez řidičů.

Carney poukázal na to, že je chybná představa, že automatizace zlikviduje jen manuální zaměstnání.

Nakonec však zřejmě bude zapotřebí více pracovníků v zaměstnáních, které vyžadují vyšší emocionální inteligenci, v sektorech, jako je sociální péče a rekreační průmysl.

Podrobnosti v angličtině  ZDE  

Britský ekonomický novinář Paul Mason k tomuto tématu napsal knížku. Na twitteru se vyjádřil: 

"Kéž by to někdo byl předvídal a napsal o tom knihu..."



K tomu: Paul Mason, Kapitalismus končí  



 

0
Vytisknout
10015

Diskuse

Obsah vydání | 19. 4. 2018