CORDON SANITAIRE

Ponížený student? A co riziko zavlečení nákazy?

16. 10. 2014 / Štěpán Kotrba

čas čtení 3 minuty
reakce na článek Nathana Gadugaha, přeložený pod titulkem "Česká republika zatkla a zostudila ghanského studenta, který onemocněl chřipkou"

Žádná země na světě není povinna přijmout na své území kohokoliv, kdo potencionálně ohrožuje veřejné zdraví. Na vstup na cizí území nemá žádný cizinec pražádný právní nárok. Na setrvání zde také ne. Šířící se nákaza eboly legitimizuje jakékoliv, opakuji jakékoliv karanténní opatření vůči potenciálnímu zdroji infekce. Kterýkoliv cestující z celé Afriky, přilétající do kterékoliv země EU (včetně ČR) musí počítat se zadržením speciální jednotkou armády či policie, nuceným vyšetřením včetně odběru tělních tekutin a případnou izolací - na neurčitou dobu. Případně vyhoštěním. Bez jakéhokoliv váhání a bez milosti.

Světová zdravotnická organizace varovala, že do dvou měsíců naroste počet nakažených ebolou na deset tisíc týdně. V tuto chvíli je celá Afrika, nejen ta západní, riziková oblast. A to legitimizuje cordon sanitaire.

Migrace a faktická neexistence jakýchkoliv karanténních opatření na hranicích afrických států může vést i k pokusům nakažených dostat se vědomě a za jakoukoliv cenu ke kvalitnějšímu zdravotnímu ošetření. Z jejich strany je to pochopitelné, z druhé strany je pochopitelné, že se tomu budou země EU snažit zabránit. Všemi prostředky. I včetně nasazení armády na hranicích či zablokováním mezistátní dopravy. Reakce ghanské velvyslankyně Zity Okaikoi je proto neadekvátní a nebojím se říci, že hysterická. To, že je "oběť" policejního zásahu "silně ztraumatizována", je úplné nic proti tomu, kdyby na české území pronikl díky neexistenci vstupního filtru na letišti jediný nakažený, který by nakazil další.

Pokud si to paní velvyslankyně neuvědomuje, může dojít k úplné blokaci osobní letecké i námořní dopravy s Afrikou. Protože epidemie může být za několik měsíců nezvládnutelná jinak než vymřením všech na daném teritoriu. Bez pomoci. Na hranicích EU budou hlídky pobřežní stráže potápět lodě s uprchlíky namísto jejich přijetí z "humanitárních" důvodů. Žádné letadlo ani loď se z kontinentu nedostane. Zde nejde o lidská práva nějakého afrického studenta, zde jde o přežití stovek tisíc či milionů občanů zemí Evropy. Takže končí sranda.

Ghana je v epicentru nákazy. Sousedí na severu s Burkina Faso, na východě s Togem, na západě s Pobřežím slonoviny. Sama není schopna vytvořit neprostupnost na celé hranici, není schopna ani eliminovat rizika. Není schopna zajistit pro všechny cestující aktuální výstupní certifikát bezinfekčnosti. Čili... o svou bezpečnost se musíme v Evropě postarat sami. Bez ohledu na trauma jednoho afrického studenta v improvizovaném medivaku v podobě černého pytle na odpadky.

0
Vytisknout
12887

Diskuse

Obsah vydání | 20. 10. 2014