TOP 09 je autokratická, nedemokratická strana

18. 10. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Když pražský primátor Hudeček a šéf pražské TOP09 Vávra odešli ze dne na den ze své politické strany, musel jsem si přečíst tu zprávu v novinách několikrát: stále jsem tam měl tendenci vidět, že rezignovali na své funkce, nikoli na členství ve straně.

Vezměte si Michala Haška, hejtmana na jihu Moravy za ČSSD: předvedli nám s Bohuslavem Sobotkou před rokem bratrovražedný boj v samotném čele strany a ČSSD to přežila, aniž by Hašek musel odejít... odešel z postu druhého muže strany, vzdal se poslaneckého mandátu, měl se možná vzdát všech svých funkcí, nicméně možnost, že by byl odejit z ČSSD, by asi vyžadovala velmi slabou členskou základnu strany a její autokratické fungování.

Nemohu se zbavit dojmu, že bleskový a de facto vynucený odchod Hudečka a Vávry z TOP09 svědčí pouze o tom, že TOP09 má velmi slabou členskou základnu, že nominuje na významné posty lidi, kteří nemají pevnou oporu v členské základně a kteří, pokud se znelíbí autokratovi, musí opustit stranu právě proto, že by tak slabá a autokratická strana neustála vnitrostranické spory. Demokracii ovšem nelze realizovat bez střetů a sporů, právě i těch veřejných a vyhrocených.

Dovede si někdo vůbec představit TOP09 bez jejího autokrata Kalouska? Není to jako loutkové divadlo bez loutkoherce? Jako ANO bez Babiše?

Proto je zvláštní číst o tom, jak loutka v roli předsedy TOP09 mluví o tom, že TOP09 prohrála volby a má se "reformovat". Likvidace Hudečka a Vávry je výmluvný signál, jak se mají zachovat členové, kteří by o nějakých reformách TOP09 chtěli vést otevřenou, veřejnou debatu. Podobný model "demokracie" aplikovali komunisté ve své straně čistkami v době po sovětské invazi.

0
Vytisknout
22228

Diskuse

Obsah vydání | 23. 10. 2014