Je provoz hostinců v ČR založen na rozkrádání?

19. 10. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Podle zprávy České televize z neděle ráno, (která však pak po většinu dne byla na serveru ČT nedostupná, její text je níže) plánuje Andrej Babiš zavést do roku 2016 internetovou evidenci tržeb v českých hostincích, aby se zajistilo poctivé vybírání daní. Podle České televize však možnost, že by hostince musely platit daně, české hostinské "děsí". Přiznávají, že dosud daně neplatili, a české hostince jsou tedy založeny na tvrdé zlodějně.

Babiš se inspiroval situací v Chorvatsku, kde ministerstvo financí systematicky vynucuje dodržování zákona o registračních pokladnách, a všude jsou rozvěšena varování (viz přiložená fotografie), že pokud vám prodejce nevystaví účet z registrační pokladny, nemáte mu nic platit.

V ČR si však podnikatelé za posledního čtvrt století zvykli na zlodějnu. Zaplatíte-li v hostinci, nebo někde za občerstvení (chronicky to bylo zjevné na stáncích a v restauracích na letošním karlovarském filmovém festivalu) prodejce si strčí peníze kamsi do kapsy či do šuplíku a pokladna to vůbec neregistruje.

Divím se, že se lidi nad tímto podváděním nestydí. Na Facebooku se dokonce někteří dobráci podivovali nad tím, jak to, že by měli platit daně ze spropitného!! Je to ovšem příjem jako každý jiný a je tedy samozřejmě zdanitelný.

Kňučení hostinských, že budou muset do nové registrační pokladny investovat až "desítky tisíc korun",. je nepřesvědčivé. Náklady na provoz jsou totiž odečitatelné od daní.

Je to ostuda. Proč to jde v Chorvatsku a nikoliv v ČR? Jsme jako Češi rození zloději?

ČT: Babišova evidence tržeb děsí hospodské. Placení daní nás zruinuje, říkají

19. 10. 2014 08:00, autor: obr

Praha -- Resort financí plánuje od roku 2016 kontrolovat přes internet tržby v každé pokladně v Česku, a zlepšit tak výběr daní. Podnikatelé v pohostinství ale varují, že důsledné placení daní pro ně není existenčně únosné. Mohla by prý skončit až třetina restaurací nebo barů. Kvůli takzvané elektronické evidenci tržeb budou navíc firmy muset investovat do nových či vylepšených pokladen miliardy korun.

Nahrání nového softwaru, který umožní státu kontrolovat tržby na dálku, může u starších pokladen vyjít i na desítky tisíc korun. Mnoho stávajících přístrojů pak napojit na internet vůbec nelze. "Ty pokladny jsou do budoucna naprosto k ničemu. Jejich výrobce, když je vyráběl, nepočítal s tím, že budou někdy připojeny na jakýkoliv server," upozorňuje Tomáš Pačes, jednatel firmy Vectron, která se specializuje na pokladní systémy.

Takových pokladen je v Česku odhadem víc než 100 000. Pokud stát zavede elektronickou evidenci tržeb, budou je muset obchodníci vyměnit. Koupit nové pokladny pak budou muset ti, kteří žádné nemají. Změna se bude podle odhadu Asociace malých a středních podniků týkat celkem 400 000 až 600 000 pokladních míst (z toho 50 000 si vystačí s jednoduchým upgradem). Celkové náklady se můžou vyšplhat až na 4 miliardy korun.

Jak elektronická evidence tržeb funguje? Jde vlastně o vylepšený systém registračních pokladen. Právě ty slouží jako paměťové médium, které zaznamenává údaje o všech tržbách daného podnikatele. Záznamy posléze živnostník odevzdá jako součást daňového přiznání.

Elektronická evidence ale pracuje na bázi internetové sítě a údaje sbírá průběžně po celý rok. Pokladna je napojena přímo na internet a informace o každé přijaté platbě jsou okamžitě k dispozici pracovníkům finančních úřadů.

Podle firem není vůbec jisté, jestli lze výměnu pokladen technicky a časově zvládnout. "Možná se to za rok nedá stihnout. Budeme muset zdvojnásobit až ztrojnásobit počet zaměstnanců. Nevím, kde je budeme hledat," uvažuje Pačes.

Desítky tisíc korun za nové pokladní systémy nebo šibeniční termín nejsou to jediné, čeho se podnikatelé obávají. Pro řadu z nich může povinnost platit řádně daně znamenat konec. "Zhruba třetina restaurací bude muset zavřít. Ty ostatní budou s největší pravděpodobností zvedat ceny," očekává Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací.

0
Vytisknout
19273

Diskuse

Obsah vydání | 23. 10. 2014