Česká republika zatkla a zostudila ghanského studenta, který onemocněl chřipkou

16. 10. 2014

čas čtení 2 minuty





Velké rozhořčení v Ghaně - kde se nevyskytuje ebola! - vyvolal případ ghanského studenta v České republice, který, jak informoval ve středu rozhlas BBC, byl, poté, co byl zatčen, navlečen do černého pytle, umístěn na vozík a hozen do autobusu. Lékařská zkouška posléze samozřejmě prokázala, že mladík není nakažen ebolou.

(Pozn. red. Server IDnes, který zprávu o tomto incidentu přinesl poté, co na něj poukázaly Britské listy, tvrdí, že šlo o bundu a prý se jí student zakryl sám.)

Jak píší rozhořčeně noviny v Ghaně, mladík byl nucen strávit několik hodin v nesnesitelném, ponižujícím stavu. Posléze oznámilo Ministerstvo zdravotnictví České republiky, že mladík má pouze chřipku.

Mladý muž prošel úspěšně v sobotu večer kontrolou na pražském letišti, ale pak ho zatkli na nádraží muži v ochranném obleku a donutili ho podstoupit dehumanizující proceduru.

Video ghanského mladíka, ponižovaného v České republice, dosáhlo v Ghaně na YouTube velké sledovanosti.

Zita Okaikoi, ghanská velvyslankyně v České republice, konstatovala, že ghanské velvyslanectví bylo "šokováno" tímto incidentem, avšak dodala, že by se měl incident stát "poučením" pro všechny občany ze západní Afriky. Uvedla, že oběť byla zatčena s dvěma dalšími osobami, které byly také na určitou dobu umístěny do karantény.

Podle ghanské velvyslankyně je oběť zásahu "silně ztraumatizována". Velvyslankyně ho navštíví a nabídne mu pomoc.

Ghanská velvyslankyně upozornila, že přestože se v Ghaně ebola nevyskytuje, Evropané se zaměřují na všechny občany ze západní Afriky. Bude u českých úřadů protestovat, avšak očekává, že se budou bránit, že musely přijmout "opatření proti ebole".

Zita Okaikoi upozornila ghanské občany, aby byli ostražití a byli připraveni, že se v Evropě mohou stát obětí takovýchto incidentů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
12276

Diskuse

Obsah vydání | 20. 10. 2014