Vlády ruší naše soukromí

17. 10. 2014

čas čtení 3 minuty

V Británii přišel do kin dokumentární film Laury Poitrasové o americkém whistleblowerovi Edwardu Snowdenovi CitizenFour. Snowden ve film hovoří o šokujících změnách, které vlády provádějí s naším soukromím, píše v deníku Guardian filmový kritik Peter Bradshaw.

Jde o to, že vlády dnes zcela ruší naše soukromí. Nejde o omezení soukromí, ale o jeho úplné zrušení. Namísto soukromí je budována obrovská nová Stasi, jejímž motorem je euforie tajných policistů nad tím, co všechno je dnes technicky možné, a touha politiků občany zastrašovat, špehovat a vytvářet na úkor daňového poplatníka pro sebe hory byrokraticky motivované prestiže.

Navzdory tomuto kolosálnímu vývoji proti němu pozoruhodně vůbec neprotestuje libertariánská pravice, která se nechala zastrašit argumentem o "boji proti terorismu". Pasivní jsou i levicoví aktivisté, kteří prostě přijali, že vznik sociálních sítí znamená, že jsme se tím nutně vzdali svého práva na soukromí. Ale ono to tak není.

Film Laury Poitrasové přináší první rozsáhlé rozhovory s Edwardem Snowdenem, které byly natočeny v jeho hotelovém pokoji v Hongkongu, když poprvé prozradil své informace reportéru Glenu Greenwaldovi. Snowden se s ním spojil pod pseudonymem Citizenfour.

Snowden odhalil, že Spojené státy a Velká Británie, přestože to popírají, široce používají svou schopnost odposlouchávat všechny telefonní hovory, číst všechny naše emaily a analyzovat všechno, co hledáme na internetu, zaznamenávat každé naše stisknutí písmena na klávesnici. Toto preventivní shromažďování dat zašlo daleko dál, než je zapotřebí pro boj proti terorisu,

"Budujeme největší zbraň pro útlak v dějinách lidstva," varuje Snowden. Tajně vzniká stanné právo pro monitorování telekomunikací, a to navzdory tomu, že vlády to popírají.

Snowden je ve filmu nevzrušený a racionální. Stres na něho nepůsobí a ve filmu svědčí neemocionálně o tom, jak musel opustit svou partnerku Lindsay Millsovo, aniž jí předem sdělil, co hodlá udělat.

Ve filmu jsou okamžiky intenzivního strachu. Interview je přerušen, když začne znít poplach, Snowden telefonuje do recepce a je mu řečeno, že jde o běžný požární poplach. Snowden je s vysvětlením spokojen, ale odpojí telefon, protože může být odposloucháván. Když zadává do svého počítače hesla, zakryje sebe i počítač látkou, jako kdysi fotografové, aby mu někdo hesla nepřečetl.

Co se dá proti šířícímu se špehování podniknout? Aktivisté nyní varují před spojováním všech údajů. V Americe jsou občané žádáni, aby si převedli účty svých permanentek pro veřejnou dopravu na své úvěrové karty. Jakmile budou všechny informace o nás na jediné kartě, poskytne to vládám o nás daleko větší množství údajů než dosud. Film Citizenfour je napínavým svědectvím o tom, jak jsou naši vládci posedlí touhou získat nad námi co nejvíce moci a kontroly - pokud jim to dovolíme.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
13542

Diskuse

Obsah vydání | 21. 10. 2014