Syrští Kurdové zastavili útok islamistů, čekají pomoc z Iráku

21. 10. 2014

čas čtení 3 minuty

Syrští Kurdové dnes ve městě Kobani zastavili útok militantů z "Islámského státu" a očekávají slíbené posily z Iráku.

Kurdští bojovníci včera čelili tvrdému útoku zahrnujícímu sebevražedné bombové atentátníky. Zdálo se, že cílem je prorazit na tureckou hranici předtím, než budou moci dorazit jakékoliv posily, informuje protiasadovská organizace Syrian Observatory for Human Rights se sídlem v Londýně.

Dnes pokračují přestřelky na východě města a Kurdové hlásí výbuch, pravděpodobně bomby umístěné v automobilu.

Kobani se stalo ve válce s islamisty klíčovým symbolickým bojištěm. Ankara v pondělí oznámila, že povolí průchod kurdským silám z Iráku na pomoc Kobani, což představuje velký posun v dosavadní turecké politice, který rychle přivítali ve Washingtonu.

Iráčtí kurdští představitelé prohlásili, že poskytnou výcvik a veškeré jednotky, které vyšlou, budou tvořeny syrskými Kurdy.

Americká administrativa v posledních dnech vystupňovala své závazky vůči obráncům Kobani, když ministr zahraničí Kerry prohlásil, že by bylo "nezodpovědné" a "morálně velmi obtížné" nepomoci. Dopravní letoun C-130 v pondělí provedl "mnoho" údajně úspěšných shozů zásob Kurdům, včetně zbraní poskytnutých kurdskými úřady v Iráku.

Jeden ze 27 nákladů byl však svržen na špatném místě a americká letadla ho bombardováním zničila, aby nepadl do rukou islamistů.

Američany vedená koalice kolem Kobani provedla více než 135 bojových letů, ale poprvé došlo k dodávkám zbraní obráncům.

Američané uznávají tvrdý odpor Kurdů vůči islamistům, ale poukazují na to, že hlavní prioritou zůstává Irák, kde IS dále postupuje. Islamisté v pondělí zaútočili na město Kara Tapah kontrolované iráckými Kurdy, zabili nejméně 10 osob a přiměli polovinu z 9 000 obyvatel k útěku v obavách z obklíčení a masakru.

Od minulého týdne v Bagdádu přibývá bombových útoků, k několika z nim se přihlásila IS. Včera sebevrah odpálil trhavinu před šíitskou mešitou v centru Bagdádu ve čtvrti Sinak a zabil nejméně 11 lidí.

Násilí vyvolává obavy, že islamisté budou útočit na shromážděné šíitské věřící během nadcházejícího svátku Ašura.

Islamisté nyní kontrolují některá města vzdálená jen několik kilometrů od íránské hranice a Írán byl klíčovým spojencem Bagdádu v boji s nimi. Podle vysoce postaveného iráckého představitele Írán rozmístil jednotky na irácké straně hranice v oblasti Chanakinu severovýchodně od Bagdádu. Íránské síly také hrály roli při likvidaci obklíčení města Amerli obývaného převážně Turkmeny, upozorňují kurdské zdroje.

Irácká vláda však odmítá "pozemní intervenci" kteréhokoliv státu.

Syrské vládní síly dnes vedou boj s IS a islamisté proti nim postupují v průmyslové zóně Sína města Dejr Az-Zor na východě země.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7210

Diskuse

Obsah vydání | 22. 10. 2014