Principiální veřejná věc

16. 10. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Pan Bátěk v článku "Když v lese duní motory" píše o tématu, kterému se již asi čtyři roky aktivně věnuji. Psal jsem o něm mnoho článků do Britských listů (na některé odkazuji níže) a dovolil bych si shrnout svou zkušenost: dnes chodím do lesa pouze s fotoaparátem a fotím každého motoristu, kterého potkám (postupně jsem se dohodl s pronajímatelem honitby a s lesní správou, že jejich automobily fotit nebudu), pokud možno tak, aby na fotce byla čitelná SPZ (ale i fotky motorových vozidel bez SPZ jsou užitečné a stojí za to je zveřejňovat).

Pokud mám takovou fotku, posílám ji na krajské ředitelství dopravní policie, odkud mi po nějaké době pak přichází oficiální vyrozumění o tom, zda majitel vozidla měl nebo neměl povolení (fotka takového vyrozumění je obsažena níže v mém albu na rajce.idnes.cz). Zatím jsem nikdy na policii nemusel, musel na ní ale třeba právě mnou vyfocený pronajímatel honitby, který se na základě této zkušenosti se mnou domluvil tak, aby se to příště už nestalo (i on právě souhlasí s užitečností mé činnosti). Přes počáteční obtíže s nespokojenými a naštvanými motorkáři se setkávám jenom se souhlasnými reakcemi. Motoristé nemají v lese co dělat, zakazují jim to hned tři zákony.

Když jsem před čtyřmi lety začínal, lesy, do kterých chodím, byly plné motorových vozidel. Dnes tomu tak už není. Stačí de facto aktivita jediného člověka, spolupráce se státní policií (městská policie mi stále vysvětlovala, že nemůže nic udělat, zatímco státní policie udělala na moje výzvy nad našimi lesy vrtulníkovou akci) a veřejná osvěta (otevřené dopisy na radnici, tlačení politiků k odpovědnosti a zákonnosti). Musíte ovšem vytrvat několik let, než se to roznese, než to lidi pochopí a uvědomí si, že nejde o duševní postižení nějakého jedince, ale o principiální veřejnou věc.

Moje fotky motoristů u nás v lese: ZDE

Motorkáři do lesa nepatří, tak je vyfoťte ZDE

Boj s vandalskými motoristy na Ježníku pokračuje ZDE

Fotografujte ničení lesa motorkáři a posílejte snímky policii ZDE

Otevřený dopis starostce města: ZDE

Velice doporučuji také tuto stránku na Facebooku: ZDE

0
Vytisknout
10228

Diskuse

Obsah vydání | 20. 10. 2014