NOVÉ INFORMACE:

Odvolání Lessyho je stále kontroverznější

30. 8. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Podle dnešních informací z Novinek.cz za zvrat v případu bývalého policejního prezidenta Lessyho může jeho bývalá mluvčí:

"Případ inspektoři oživili znovu před několika týdny. Oslovili někdejší mluvčí Lessyho Pavlu Kopeckou, kterou Lessy přeřadil do jiné funkce po rozhovoru, který dal Právu v první polovině letošního srpna."

Inspektoři oslovili tuto mluvčí před několika týdny. Nevěděla snad tato mluvčí o celém případu, který byl vyšetřován už před mnoha měsíci (a odložen) a necítila povinnost v něm sama vydat svědectví už dříve? To musela být oslovena?

Nevěděli snad inspektoři Generální inspekce bezpečnostních sborů už před mnoha měsíci, že tato mluvčí může být klíčová svědkyně, a čekali na zjevení z nebes, aby ji oslovili až nyní? Co je tohle za frašku? Zajímavý pohled na celou věc poskytují také Hospodářské noviny, které odkrývají minulost toho, koho Lessy "pomlouval" (každý si může udělat na základě níže citovaného článku názor, kdo z policie měl dávno odejít, zda Lessy, nebo ten "pomlouvaný").

Ministr Kubice tak v těchto dnech podruhé dramaticky vstoupil do předvolební kampaně. Poprvé to bylo v roce 2006 před sněmovními volbami tzv. "Kubiceho zprávou". Cituji z Wikipedie:

"Dne 29. května 2006, několik dní před volbami do Poslanecké sněmovny, se Kubice obrátil na poslance sněmovního branného výboru se zprávou, ve které se uvádí, že organizovaný zločin pronikl do státní správy. Tato zpráva byla později v médií označována jako Kubiceho zpráva. Policejní prezidium, ministerstvo vnitra a předseda vlády prý omezovali činnost Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Údajně se tak dělo především v souvislosti s vyšetřováním tří závažných případů - vyšetřování vraždy podnikatele Františka Mrázka a jeho vztahů s vysoce postavenými úředníky a politiky, vyšetřování podvodů při obchodech s ropnými produkty a vyšetřování objasňování vražd v takzvané Solncevské mafii a o korupci ve státní správě v souvislosti s biopalivy (kauza biolíh). Kubice z ovlivňování vyšetřování obvinil především bývalého šéfa úřadu vlády Pavla Přibyla. Ten měl intenzivní kontakty hlavně s bývalým předsedou vlády a ČSSD Stanislavem Grossem. Vyšetřování nepotvrdilo Kubiceho obvinění."

Je celkem jasné a bylo to tak všeobecně vnímáno, že Kubice výrazně ovlivnil volby proti ČSSD (tedy ve prospěch ODS). Dnes ČSSD čelí skandálu Davida Ratha, nicméně objevují se zásadní problémy také u ODS v souvislosti s vyšetřováním afér Dopravního podniku v Praze. Co kdyby během září mělo dojít k zatýkání klíčových politiků ODS z bývalého vedení pražské radnice? Proč Kubice tak radikálně a svévolně, během několika hodin, bez konzultací s premiérem a veřejností změnil vedení policie? V předvolební době, kdy se objevují tak zásadní případy! Proč nepočkal aspoň několik dní či týdnů? Těžko se lze ubránit dojmu, že opět ovlivňuje volby ve prospěch ODS. A koho to vlastně jmenoval do čela policie?

O kariéře současného policejního prezidenta Červíčka se lze dočíst z článku v Týdnu. Také výmluvné čtení. Cituji:

"Raketový postup se vydařil a Červíček na konci srpna střídá v čele dopravky jejího dlouholetého šéfa Zdeňka Bambase. Už tehdy ale obestírají vzestup neznámého policisty pochybnosti. Podle služebního zákona se totiž Červíček coby okresní kriminalista nemohl konkurzu na takto vysoký post vůbec účastnit. Několik dní před soutěží byl ale jmenován policejním radou, což mu otevřelo dveře....

V říjnu 2008 skákal dál a v čele pražské policie vystřídal Petra Želáska. Červíček tak rok od příchodu z Náchoda stanul v jednom z nejmocnějších postů, který česká policie nabízí. Oficiálně byla výměna vysvětlena jako generační obměna, protože Želásko chtěl jít rok nato do důchodu a nemohl by se tak věnovat dlouhodobým případům. On sám však mluvil trochu jinak a své odvolání hodnotil spíše jako velké zklamání. Jmenování Červíčka nevonělo ani tehdejšími primátorovi hlavního města Pavlu Bémovi (pozastavené členství v ODS), který prohlásil, že si není jist, zda "splňuje základní požadavky na řízení pražské policie". Město proto na šéfovský post požadovalo otevřené výběrové řízení. Langer si však do věci mluvit nenechal a Červíčka ve funkci podržel.

V této době navíc začíná románek, který Červíčka k ODS přiblíží ještě více. Jako šéf pražské policie se totiž sblíží se starostkou Prahy 2 a nynější poslankyní ODS Janou Černochovou. Jejich partnerský vztah ho dovedl například na narozeniny náměstka ministra financí Zdeňka Zajíčka (ODS)...

Na jaře loňského roku skáče Červíček dál. Je dosazen k novému šéfovi policie Petru Lessymu jako jeho náměstek pro vyšetřování. Důležitý post je ale trochu okleštěný o informace. Ve stejné době totiž dává Lessy policistům rozkaz, že podrobnosti z jednotlivých kauz mají zůstávat jenom na daných pracovištích a nadřízeným mají být sdělovány jen obecné informace. Proto dělá také nyní opozice takový povyk. Červíček v absolutním čele policie totiž podle ní tuto zásadu ctít rozhodně nebude. Červíčka navíc dohání i slova jeho partnerky, která v poslanecké sněmovně vystupovala ve sporu Kalousek versus Lessy zcela jasně ve prospěch Kalouska."

Zvrat v kauze Lessy nastal po výpovědi jeho podřízené ZDE

Kdo je policista, kvůli kterému skončil Lessy? Vaněk má za sebou i krádež benzinu ZDE

Jan Kubice ZDE

Prezident Červíček. Náchodský talent nebo protekční "žabák"? ZDE

0
Vytisknout
13642

Diskuse

Obsah vydání | 31. 8. 2012