Proč nemám rád ekonomy

14. 6. 2011

čas čtení 4 minuty

Kladu si otázku, zda tato společnost respektive ekonomové se domnívají, že se budou neustále více a více nakupovat výrobky, aby se neustále mohly zvyšovat zisky. Např. osobně si zakoupím boty s koženým svrškem, o který se řádně a pravidelně starám, takže životnost boty předpokládaná i skutečná je pět až sedm roků. Nevidím důvod, proč bych měl dělat komusi radost, že si každý rok budu kupovat nové boty, píše Jan Vyčítal.

To je i s technickými výrobky, kdy si pracně seženu všechny podklady o užitkových a kvalitativních údajích o výrobku a teprve potom ho koupím a opět mě slouží řadu roků (ve vymývačce mozků, které se říká reklama se to nedozvím).

Vážení výrobci jdou ve své ziskuchtivosti tak daleko, že záměrně instalují technicky slabé místo a záměrně snižují životnost výrobků např. u tzv. bílého zboží byla životnost snížena z patnácti roků na roků pouhých cca osm, přece prodávat se musí čím dál více a zisky musí jít nahoru bez ohledu např. na materiálovou náročnost.

Osobně se domnívám, že tudy cesta nevede. Přesto., že ekonomové tvrdí, že toto je ta nejsprávnější a jediná správná cesta. Přece nikdo nemůže věřit, že agregátní poptávka se bude zvyšovat do nekonečna. Budu si více vážit truhlářů, který vyrobí krásnou a užitečnou židli, skříň nebo stůl nežli bankéřů a podobných "živnostníků", kteří nic, co je prospěšného a radostného nestvořili a nestvoří. Ekonomové se asi spoléhají na spotřebitele, kteří nemyslí a podléhají cílenému ohlupování různými marketinkovými triky a někdy i účelovým lžím a podlehnou vymývačce mozků, které se říká reklama. Doufám, že jich bude čím dál méně.

Podle ekonomů musím být jako druh špatně myslící a konající ve spotřebním ráji potrestán např. zvýšením spotřební daně nebo DPH u výrobků, které si musím koupit jako např. potraviny, energie včetně vody atd. atd.?

Napadají mě však jiné všetečné otázky pro vševědoucí ekonomy:

1/ Prosil bych o rozbor kolik miliard ztrát ze špatného rozhodování ekonomů je ve státním dluhu z různých konsolidačních bank a agentur a řečeno velice umírněně z některých špatných privatizačních kroků od roku 1990 včetně špatných rozhodnutí různých "kvalitních" odborníků (úředníků a ministrů někdy s pochybným vzděláním v daném oboru). Domnívám se, že tak 75% státního dluhu, a já to mám platit?. Požaduji, ať si přemoudřelí ekonomové vyinkasují ony miliardy od tvůrců dluhů a od těch kteří ty miliardy prošustrovali. Já jsem to nebyl. A tuto pravdu jsem ochoten v současné době hájit již s klackem v ruce na náměstí.

2/ Prosil bych o sdělení a přesný rozbor, kam se poděly přebytky ze sociálního pojištění od roku 1989. Jako člověk, který ovládá kupecké počty bych řekl, že jsou na zvláštním účtu a jsou vhodně kapitalizované. Ale to je asi velký omyl, protože páni ekonomové zajisté našli lepší a výnosnější metody k jejich zhodnocení, takže při tvorbě důchodové reformy nás jen napínají a při vší skromnosti konečně vybalí kolik to vyneslo. Pokud to nevyneslo nic, tak ať neradí, jak přispět jistým beherdům ve druhém soukromém pilíři. Proč tam není státní t. zv. norský pilíř? Kamarádičkové přeci musejí narejžovat a za 30 roků, ať si všichni zahrozí do dálky.

3/ V roce cca 1998 páni ekonomové prodali zlatý poklad. Prosím o údaje, kolik tato transakce moudrých ekonomů přinesla do státní kasy vzhledem k dnešním cenám zlata a kolikrát výnos převyšuje současnou cenu zlata neboli kolik jsme narejžovali. Jak se získá při příklonu mít dostatečnou zlatou rezervu ono zlato zpět a za kolik? Kdopak asi zaplatí ztráty. Já ne, ať je zaplatí tvůrci nápadu.

0
Vytisknout
11895

Diskuse

Obsah vydání | 15. 6. 2011