Násilně protesty v Řecku: "Obyčejní lidé chyby bank a vlád hradit nebudou"

15. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Řecký socialistický premiér nabídl svou rezignaci a vytvoření vlády národní jednoty poté, co se demonstranti střetli v athénských ulicích s policií. Protestovali proti vládnímu plánu nechat parlamentem schválit úsporná opatření.

Premiér George Papanderou oznámil, že je ochoten odstoupit, pokud se vláda shodne na jasném plánu jak splnit podmínky MMF a Evropské unie.

K jeho dramatickému rozhodnutí došlo poté, co se ministři financí eurozóny nedohodli o tom, jak zaangažovat soukromé investory na druhém záchranném balíku pro zadlužené Řecko. Vysocí činitelé EU nyní oznámili, že dohoda o tomto druhém záchranném balíku bude zřejmě odložena až do poloviny července.

Ve středu se desetitisíce rozhněvaných Řeků shromáždily před parlamentem a demonstrovaly tam rostoucí hněv řeckého obyvatelstva proti drastickým škrtům, které EU požaduje, má-li Řecku poskytnout druhý záchranný balík.

Demonstranti házeli zápalné bomby a před budovou ministerstva financí na hlavním náměstí Syntagmatu v Aténách se střetli s policií.

Asi 1500 policistů blokovalo pokusy asi 5000 demonstrantů obklíčit parlament a zabránít poslancům v hlasování o nových škrtech. K protestům došlo už během třetí letošní generální stávky.

Odbory zastupující asi polovinu pěti milionů pracujících v Řecku zastavili práci na 24 hodin.

Řecká vláda se snaží prosadit škrty 28 miliard euro a to v letech 2012-2015.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7439

Diskuse

Obsah vydání | 16. 6. 2011