Británii hrozí obří stávka

15. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Statisíce pracovníků veřejného sektoru se připravuje stávkovat dne 30. června. Odborový svaz pracovníků veřejných a komerčních služeb hlasováním rozhodl o tom, že se připojí ke stávce. Stávkovat dne 30. června budou i členové dvou odborových svazů učitelů. Stávky se také budou účastnit státní zaměstnanci. Stávka bude trvat 24 hodin a pak bude následovat zákaz přesčasových hodin po dobu jednoho měsíce.

Stávky dne 30. června se plánují účastnit i aktivisté organizace UK Uncut, studenti a pracovníci vězeňské správy.

V rozhovoru ve středu na Channel Four News zaútočil konzervativní ministr Francis Maude na šéfa odborového svazu pracovníků veřejných a komerčních služeb Marka Serwotku, že se hlasování o stávce účastnil jen malý počet odborářů a že tedy nemá pro stávku dostatečný mandát.

Channel Four News však okamžitě vypočítal, že pro současnou britskou koaliční vládu také hlasovalo loni v květnu jen 38,5 procent veškerých britských voličů a poukázal na to, že arcibiskup anglikánské církve Dr. Rowan Williams zpochybnil mandát britské vlády pro provádění "reforem" s tím, že ministři provádějí "radikální, dlouhodobé reformy, pro které nikdo nehlasoval."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7513

Diskuse

Obsah vydání | 16. 6. 2011