Manipulující IDnes

16. 6. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Motto: "lancik.blog.idnes.cz: odbory ZAKÁZAT, stávkujcí VYHÁZET... tak jak je to běžné v každé civilizované zemi... (13:55)" - Vysoce informovaná diskuse na serveru IDnes. Jací novináři, takoví čtenáři...

V článcích o čtvrteční stávce používají redaktoři IDnes nepřípustně manipulativních, podprahových formulací, které diskreditují jejich novinářskou práci. Úkolem slušného novináře je prezentovat fakta, ohledávat je kriticky ze všech možných stran, nikoliv diskreditovat jednu stranu sporu.

Posuďte sami:

Vítězem dne jsme my, tvrdí stávkující. Zemi neřídí odbory, opáčil Nečas.

Vítězem dne jsou dopravní odbory, pochválili se sami odboráři.

"Kolegové se do stávky zapojili nad naše očekávání," pochvaloval si [Pomajbík].

Zdroj: ZDE

Už z tohoto jediného článku je zjevná nepřípustná manipulativnost a zaujatost serveru IDnes. Výroky odborářů jsou zpochybňovány ironickými či hodnotícími slovesy: "tvrdí" stávkující, "pochválili se sami" odboráři, "pochvaloval si" Pomajbík.

Výroky premiéra jsou přitom uváděny bez tohoto emocionálního zpochybnění "opáčil Nečas", "řekl premiér Nečas".

Pročpak IDnes nenapsal například místo věty:

Premiér Petr Nečas řekl, že odbory zastupují jen 15 procent zaměstnanců a vláda před nimi nemůže couvat.

Premiér Petr Nečas tvrdil, že odbory zastupují jen 15 procent zaměstnanců a vláda před nimi nemůže couvat.

Anebo:

Odbory zastupují jen 15 procent zaměstnanců a vláda před nimi nemůže couvat, pochvaloval si premiér Nečas

Dělá tohle IDnes jen proto, že se její redaktoři bojí o svou hypotéku, pokud by se začali chovat jako profesionální žurnalisté?

Veřejnost pociťuje manipulaci médií

16. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Namátkou z redakční pošty:

ČT, Nova, Prima, radia celostátní i lokální manipulují až vzácně podivně jednotně v tomto duchu: odboráři stávkují a my všichni se s tím musíme vyrovnat a vyzráli jsme na ně tím že jezdíme na kolech a vzali jsme si volno. Přičemž hlasatelé a pisatelé jsou vždy zásadně ztotožněni s množinou my všichni. Odboráři zřejmě do množiny my všichni občané ČR nepatří, píše Jiří Tuza.

Bohužel manipulace není jen v idnes ale i na čt24 celý den a namátkou z netu třeba hned na zprávach google je: ZDE, píše Angelos Papadopulos.

Děkuji vám, jako jediným, za vyvážené informace. Ostatními médii jsme tak manipulováni, že to opravdu nemá obdoby. To, co se tady děje, opravdu nemá v jiné zemi obdoby. A snad poznámka, se stávkou souhlasím, byla jsem tam, a proč se jí nezúčastnilo víc lidí je i proto, že se tam bohužel nemohli jak dostat. S mnohými jsem mluvila a litovali, ale souhlasili. Já jsem dnes celkem nachodila cca 30 km, ale jiní by to, vzhledem k zdravotnímu stavu, nezvládli. Víc se rozepisovat nebudu, mnohé jste napsali už sami... Ještě jednou díky!!! píše D. Jungová.

Díky za odvahu opřít se do IDnes...Uctivé díky!! píše Iva Suchanová..

Kvůli čemu se vlastně stávkovalo?

16. 6. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Prohlášení odborových svazů ke čtvrteční stávce je zmatené, mlhavé a rozporuplné. Vládní politikové mají pravdu, když tvrdí, že odborové svazy se chovají politicky. Ano, odborové svazy se začaly chovat jako opozice, dělají to z nezbytí, protože občané nemají v ČR v politice od nikoho jiného zastání - ČSSD je naprosto nemožná. Zdá se, že právě jen odboráři mají styk s normálním životem a normální starostmi obyčejných lidí a jsou schopni je alespoň částečně artikulovat. Sociálnědemokratičtí politikové jsou zjevně natolik odtrženi od normálního života - stejně jako politikové ze všech ostatních stran - že problémy a starosti obyčejných lidí vyjádřit neumějí.

Odborářští "bossové", političtí kmotři a masmediální prostitutky, aneb Falešná óda na obyčejného člověka

16. 6. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

S dnešní stávkou se do mainstreamových médií, jež jsou ve službách našich politických kmotrů, vrátil "obyčejný člověk". Stávka je sice věcí "téměř bezvýznamnou" a "nic se nehroutí", ale přesto má své nepříjemné následky, jichž je naráz plničké zpravodajství. "Kvůli odborářským bossům" se "obyčejný člověk" nedostal včas do práce. "Obyčejný člověk", který přes den nepracuje, si nemohl dojet na nákup. "Obyčejný člověk" se nedostal pro své léky nebo na úřad. To všechno prosím "kvůli odborářským bossům". No fuj, nezabili byste je?

V Řecku jsme nyní svědky skutečné demokracie v akci - může to být příkladem pro Čechy?

16. 6. 2011

čas čtení 5 minut

Veřejné debaty rozzuřených Athéňanů jsou pozoruhodným příkladem demokratické praxe, argumentuje Costas Douzinas v deníku Guardian. Paralely s klasickou athénskou agorou, která se scházela jen několik stovek metrů od dnešních debat, jsou pozoruhodné.

Odpor Řeků proti katastrofálním hospodářským opatřením se dal očekávat. Během moderní historie bojovali Řekové proti zahraniční okupaci i proti domácí diktatuře s rozhodností a s odhodláním podstupovat oběti. Opatření, která Řecku vnutily MMF, EU a Evropská ústřední banka s plným souhlasem řecké vlády, vedla k 11 jednodenním generálním stávkám, četným regionálním stávkám a imaginativním aktům odporu. Sdělovací prostředky s nadšením informují o konfrontacích mezi mládeží a pořádkovou policií v Athénách. Systematická zastrašovací kampaň establishmentových médií, expertů a elitních intelektuálů šířila strach a vinu mezi většinovým obyvatelstvem a podařilo se jí omezit lidový odpor.

Řecká krize uvrhla světové trhy do chaosu

16. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Nepokoje v Athénách a pád řecké vlády způsobily pokles cen ropy o 2 dolary za barel. Burzovní indexy klesají.

Řecká krize způsobila, že index americké burzy Dow Jones poklesl v úterý v poledne o 180 bodů. Vysoce technologický burzovní index Nasdaq poklesl o více než 1 procento.

Úroková míra na řecké vládní půjčky stoupla na téměř 28 procent. Vyplývá z toho, že jsou investoři přesvědčeni, že je Řecko na hranici bankrotu. Stouply úroky vládních půjček i v Irsku a v Portugalsku.

Světové trhy sledují s obavami, že se evropským ministrům financí nepodařilo vyřešit rostoucí krizi kolem řeckého dluhu.

Mimořádné zasedání ministrů financí eurozóny skončilo v úterý bez řešení.

Makléři se obávají, že rozklad řeckého bankovnictví by zvýšil obavy z kolapsu ostatních silně zadlužených ekonomik. Eurozóna se proto snaží zajistit, aby Řecko bylo schopno uhradit své dluhy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Prohlášení odborů:

Ke stávce nás dohnala vláda ČR

16. 6. 2011

čas čtení 2 minuty

Jedním z nejzákladnějších poslání odborových organizací je vyjednávání s cílem dosáhnout rozumných kompromisů. Stávku, jako krajního prostředku, české odbory v novodobé historii využívaly minimálně a jen ve výjimečných vypjatých situacích.

Poslechněte si "zasvěcené" komentáře stařičkého mocnáře k politické situaci

16. 6. 2011

čas čtení < 1 minuta

Václav Klaus bude dnes v 10:00 exkluzívním hostem Radiožurnálu, viz ZDE.

Bude se rozhovor v hlavním městě ochromeném stávkou groteskně točit kolem soukromí prezidenta? Využije Klaus příležitosti a pokusí se občany ještě více naštvat? Bude moderátorka veřejnoprávního rozhlasu i v této neklidné době očekavatelně servilní, nebo si troufne klást skutečně kritické dotazy?

Podrobnosti ZDE

Metro stojí, minimálně dopoledne: Vláda má vážný problém

16. 6. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Asi třicet řidičů pražského metra, kteří dnes nastoupili do práce, nedokázalo odvrátit plánovanou stávku. Metro minimálně dopoledne nepojede, úsilí vedení Dopravního podniku stávku obejít bylo tedy neúspěšné. A vláda má vážný problém. Možná si bude muset nedejbože připustit, že se bez spolupráce občanů neobejde, že je na ní závislá...

Výňatek z nenapsaného politického románu

16. 6. 2011 / Alex Koenigsmark

čas čtení 3 minuty

Josef se zadumaně díval z okna svého zámku. Richard seděl na koberci a listoval bez velkého zájmu jakousi barevnou knihou. Mirek odložil mobil a tvářil se zklamaně.

"Co se ti stalo, Mirku?" zeptal se soucitně Josef.

"Nikdo mě nemá rád," odpověděl Mirek. "Už zase mi klesla oblíbenost o sedm procent. A při tom toho pro lidi dělám tolik. Sami víte, jak málo času mi zbývá na vás, na mé nejlepší kamarády... Vysedávám v kancelářích jako nějaký úředník. A já jsem při tom ve skutečnosti básník, jak oba víte..."

"Já tě mám rád," pravil Richard ponuře.

Otázka dne: Pojede v Praze metro?

16. 6. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Je půl dvanácté a přitom stále ještě není jasné, zda nakonec během zítřejší stávky v Praze pojede, či nepojede metro. Prý se to dozvíme dopoledne - jenže dělnické profese zpravidla cestují do práce už před šestou. Tato skutečnost ukazuje, že ani přes několikadenní odklad odbory opět svou akci organizačně nezvládají.

Cítím bezmoc

16. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Cítím bezmoc.... Dnes ráno v brněnském rádiu Čas, které jsem s chutí doposud poslouchala, přirovnala komentátorka dnešní den k písni Zatracení blázni táhnou krajem ... ve zprávách pak zaznělo pouze - ve kterém městě co jede. O počtech stávkujících a jejich programu ani slovo. Obávám se, že naše media strašně škodí tomuto státu, protože lidé od nich nemají dost objektivních informací. Například o Řecku. A ne každý občan si je umí nalézt na internetu. Nevím, co s tím. Přesto Vám moc fandím, perte se za nás dál. S pozdravem MUDr. Naděžda Formánková.

Pozn. JČ: Česká média selhávají, protože systematicky porušují princip "audiatur et altera pars" - že v každé zprávě či komentáři musejí být slyšeny obě strany sporu a oběma se musí dostat stejného prostoru. Je na občanovi, aby si rozhodl, na kterou stranu sporu se chce postavit - v žádném případě neprosazují slušná média vlastní názor.

Hlavně v redakcích by měli vyrazit na kole ...

15. 6. 2011 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Média, více či méně, vytvářejí realitu. Jsou některá témata, která jsou v jiné než mediální rovině těžko uchopitelná a pak záleží do značné míry jen na médiích, jak s příležitostí naloží. Stalo se přitom tak nějak dobrým zvykem, že jakékoliv tradiční prvky sociálního protestu vzbuzují -- přece ze své podstaty -- znepokojení. Každé médium je aktivní prvek, který skutečnou něčeho takového, jako je stávka, nějak uchopí a vytvoří o něm představu. Naše představa o stávce, máme-li nějakou, je z velké většiny formována tím, co média o takové věci sdělí. A protože znepokojení je jeden z několika motivátorů, které média tak ráda nadužívají, představa vytvořená médii je zejména znepokojivá, čemuž se přizpůsobují další věci, jako třeba fakta.

Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

3. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Milí čtenáři,

na provoz Britských listů potřebujeme měsíčně přibližně 60 000 Kč. Velmi oceňujeme, že čtenáři podstatnou měrou přispěli na provoz našeho serveru v listopadu a v prosinci 2016. Bohužel však tuto finanční podporu potřebujeme trvale,  výdaje udržujeme na minimu, avšak  bez rozpočtu se server provozovat nedá. Prosíme, tedy, uvažte o pravidelném finančním příspěvku ve prospěch BL. Stačilo by, kdyby 300 lidí příspívalo měsíční částkou 200 Kč.

Jako občanské sdružení poskytujeme všem přispěvatelům potvrzení, na jehož základě si finanční dar můžete odečíst od základu daně. 

Přispět můžete i bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat i z mobilního telefonu, informace o tom jsou níže.

STARÉ ZVYKY V AKTUALNE.CZ VYMÍRAJÍ POMALU:

Kdo je Václav Havel?

15. 6. 2011

čas čtení 4 minuty

Server aktualne.cz se rozhodl skandalizovat české odborové předáky způsobem, který pamětníkům dost připomíná, jak komunistický režim skandalizovat někdejší disidenty. Srovnejte to, jak aktualne.cz píše o dnešních odborových předácích ZDE (samozřejmě, dnes se píše daleko stručněji než r. 1989, aby se nezatěžoval konzumentův mozek, avšak skandalizační princip zůstává obdobný), s tím, jak Václava Havla, například insinuacemi, že je bohatý, či vinou prostřednictvím nepřímé asociace s jinými osobami, skandalizovalo v únoru 1989 Rudé právo:

Jméno Havel patří neoddělitelně k politickému dění v naší zemi už v období dvacátých, třicátých a čtyřicátých let. Dva bratři, Miloš a Václav, byli vlastníci velkého movitého i nemovitého majetku. Bohatý mlynář, stavební podnikatel. Majitelé Lucerny a filmových ateliérů atd. Z této rodiny vyšel Václav Havel junior. Politické proměny na poválečné mapě republiky, především znárodňovací dekrety po roce 1945 a 1948, zcela změnily jeho sociální situaci. Ovlivnily ovšem i jeho životní postoje. Představitel nové generace Havlů se v šedesátých letech vydal na ambiciózní politickou dráhu: vyhlásil svou "svatou válku" socialistickému státu.

PRO ČESKO ZVLÁŠTNÍ JEV:

Německý politik má pocit studu

16. 6. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Nadějný německý šlechtic Karl-Theodor zu Guttenberg, který rezignoval na post ministra obrany kvůli tomu, že se objevilo jeho plagiátorství, se chce odstěhovat z Německa.

Přes podporu Angely Merkelové, přes přetrvávající oblíbenost u německé veřejnosti, které by stačilo, kdyby se vzdal pouze neoprávněně nabytého titulu, odešel z politiky a chce dokonce odejít, aspoň na pár let, i z Německa.

Proč?

Nemesis, aneb o zničujícím úspěchu Klaus-Nečasova kabinetu

16. 6. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Záliba chodit mezi proudícími davy je mystický výraz smyslné rozkoše z toho, jak se počet znásobuje.
Charles Baudelaire: Intimní deník

To zda dnes večer půjdou lidé spát spokojeni nebo spíše rozezleni závisí na mnoha okolnostech. Kromě samotného průběhu odborářských protestů se to odvine od otázky, co vlastně kdo od protivládních akcí očekává. Mnozí se zdají být již několik dní v euforii, jako by snad předpokládali, že naprosto úspěšné počínání odborů přinese mýtický Nový počátek a v politice všenápravu. Druzí naopak překypují skepsí a vyjadřují se v tom smyslu, že odboráři nakonec s velkou pompou vybojují něco jako zachování stravenek. A ještě jiní soptí nad tím, jaktože si vůbec odbory dovolují "protistátně" protestovat.

Premiér Nečas, aneb tonoucí se stébla chytá!

16. 6. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 7 minut

Nevím, zda existuje papoušek jen v modré barvě, abych mohl ono "papouškování" adresně připsat premiérovi Nečasovi. Kolikrát za posledních několik dnů jsme už od něj (bohužel nejen od něj) slyšeli ty jeho srdcervoucí "pravdy" o politické místo odborářské stávce, o tom, jak je to ze strany odborů neslušné a nespravedlivé vůči třetím osobám a co nejvíce, jak si odbory berou občany za rukojmí a živé štíty! Už jen čekám, kdy použije kalibr nejsilnější, že počínání odborů je v rozporu s dobrými mravy! Snad to i někdy řekl, no já jsem to v souvislosti se stávkou bohužel nezaregistroval. Ale zpět k výrokům a silným slovům premiéra.

O sílících protestech v Sýrii a spolupráci Bushovy a syrské vlády na mučení podezřelých z terorismu

16. 6. 2011 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Nelze zavírat oči před závažnými zločiny formálně nepřátelského státu, jakým je Sýrie, ačkoliv není v mé vůli pravidelně komentovat aktivity států, které nezařazujeme do euroamerické civilizace a jež nejsou jejími spojenci. I když o tamním dění přicházejí rozporuplné zprávy ZDE, domnívám se, že není pochyb o represáliích uskutečňovaných tamním režimem, nehledě na aktivity "prodemokratických" sil. Přestože Bushova vláda Sýrii zařadila (pravděpodobně do počtu, aby šlo o vytvoření osy, jejíž vznik inspirovali nacisté a jejich spojenci za 2. světové války) do legendární osy zla, nevadilo ji zapojit do vlastních protiprávních aktivit.

Vedeme 2:0

Americké centrum včasné výstrahy v ČR nebude

16. 6. 2011

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva Ne základnám

Ukazuje se, že analytické schopnosti iniciativy Ne základnám jsou dobré. Tvrdili jsme, že Brdy nejsou žádné strategické místo pro umístění radaru, záměr je technický nesmysl. Odpor proti tomuto záměru vyjádřilo 70% občanů a kampaň iniciativy lze hodnotit jako úspěšnou. Dalo se tušit, že pan Vondra coby pobočník humanitárního bombardování se bude vnucovat a hledat jiný způsob, jak z republiky udělat znovu cíl. Odpovídal tomu rozhořčený zvací dopis, který milovníci mezinárodního napětí poslali americké straně. Vyžebral si a veřejnosti tvrdil, že v ČR bude umístěno "nevojenské" Centrum včasné výstrahy, které by zpracovávalo velice citlivé a tajné vojenské informace z komplexního informačního systému včetně prvků umístěných v kosmu.

Mlčením k nové totalitě?

16. 6. 2011 / Luděk Prokop

čas čtení 4 minuty

Nějak nemohu vstřebat, že dle mého soudu krajně znepokojivá záležitost zůstává na okraji zájmu sdělovacích prostředků. Prostředků vydávajících se za hlídacího psa demokracie. Bohužel, vypadá to, že zůstává na okraji zájmů nejen politiků ale i odborářských předáků. Tito předáci v zajetí příprav stávky a v zajetí pozornosti sdělovacích prostředků, mají před očima především evidentně protilidové reformy a cíl, zabránit realizaci takových reforem. Měli by ale vzít na zřetel, že všechno se vším souvisí. Zvláště pak ve vypjatých situacích k jakým stávka nepochybně patří.

Británii hrozí obří stávka

15. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Statisíce pracovníků veřejného sektoru se připravuje stávkovat dne 30. června. Odborový svaz pracovníků veřejných a komerčních služeb hlasováním rozhodl o tom, že se připojí ke stávce. Stávkovat dne 30. června budou i členové dvou odborových svazů učitelů. Stávky se také budou účastnit státní zaměstnanci. Stávka bude trvat 24 hodin a pak bude následovat zákaz přesčasových hodin po dobu jednoho měsíce.

Stávky dne 30. června se plánují účastnit i aktivisté organizace UK Uncut, studenti a pracovníci vězeňské správy.

V rozhovoru ve středu na Channel Four News zaútočil konzervativní ministr Francis Maude na šéfa odborového svazu pracovníků veřejných a komerčních služeb Marka Serwotku, že se hlasování o stávce účastnil jen malý počet odborářů a že tedy nemá pro stávku dostatečný mandát.

Channel Four News však okamžitě vypočítal, že pro současnou britskou koaliční vládu také hlasovalo loni v květnu jen 38,5 procent veškerých britských voličů a poukázal na to, že arcibiskup anglikánské církve Dr. Rowan Williams zpochybnil mandát britské vlády pro provádění "reforem" s tím, že ministři provádějí "radikální, dlouhodobé reformy, pro které nikdo nehlasoval."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Násilně protesty v Řecku: "Obyčejní lidé chyby bank a vlád hradit nebudou"

15. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Řecký socialistický premiér nabídl svou rezignaci a vytvoření vlády národní jednoty poté, co se demonstranti střetli v athénských ulicích s policií. Protestovali proti vládnímu plánu nechat parlamentem schválit úsporná opatření.

Premiér George Papanderou oznámil, že je ochoten odstoupit, pokud se vláda shodne na jasném plánu jak splnit podmínky MMF a Evropské unie.

Policejní zásah v parlamentě

15. 6. 2011

čas čtení 4 minuty

Korespondenci stoupenců hnutí Ne základnám poslala do BL Eva Novotná:

Představitelům politických stran VV, TOPSTAR (tak je tato strana uváděna v PS na tabuli při hlasování), KSČM a ČSSD jsme poslali výzvu aby vrátili poslanecké sněmovně důvěru tím, že při nejbližší schůzi navrhnou projednání případu ProMoPro a postarají se o to, aby pan Vondra nadále nesetrvával na postu ministra obrany. Jsme názoru, že pokud se neucpou díry, kterými finance odtékají do neznáma, je marná snaha naplňovat státní pokladnu - zejména způsobem nesmyslných škrtů. Chceme znát, kam a ke komu mizí peníze. Je to český byznys? (jediný kdo reagoval na naši výzvu, byl pan předseda Filip.)

Posuďte sami jak dopadla naše snaha podívat se na to z galerie PS:

Otevřený dopis

16. 6. 2011 / Oldřich Průša

čas čtení < 1 minuta

Přesvědčeným vládním koaličníkům, zaháčkovaným poslancům, servilním novinářům, pochlebovačům, ekonomickým aktivním i pasivním korupčníkům a jejich souputníkům.

Důchodová reforma: postupná likvidace starobních důchodů?

16. 6. 2011 / Ema Rousová

čas čtení 1 minuta

Důchodová reforma, proti níž mimo jiné stávkují odboráři, se mi jeví jako faktická likvidace starobních důchodů v budoucnosti. A tato má obava se týká už tzv. malé důchodové reformy, která, pokud bude schválena, měla by platit už od 30.9.2011 (sněmovní tisk č.277, ke stažení ZDE. Součástí návrhu je tabulka důchodového věku pojištěnců. Důchodový věk se s každým vyšším rokem narození zvedá a neexistuje žádný strop.

Happening proti "reformám" vysokého školství

16. 6. 2011

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva ProAlt

Iniciativa ProAlt uspořádala dne 15.6. 2011 happening proti reformám vysokého školství. Před ministerstvem školství byla odhalena socha Milana Kindla, hlavního aktéra tzv. plzeňské aféry. Kindl byl zvolen jako symbol provázání ekonomických a politických zájmů s akademickou půdou a marketizací vysokého školství. Zatímco ostatním vládním reformám se dostává zájmu médií i veřejnosti, vysokoškolská reforma zůstává v jejich stínu. Přitom navrhované změny se nebudou dotýkat pouze vysokoškolských pedagogů a studujících, ale budou mít negativní důsledky pro celou společnost," uvedla mluvčí akce Alice Červinková.

Klaus a Payne se snaží zakrýt špínu české vlády

14. 6. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Myslím, že Václav Klaus nebo jeho poradce Jiří Payne moc dobře vědí, proč tak ostře a nehorázně vystupují proti odborům. Potřebují, aby tento spor co nejvíce eskaloval a zakryl podstatu vládnutí, jak v poslední době vyplouvala napovrch díky tomu, že vládní strany vytahovaly jedna na druhou novou a novou špínu. Objevila se šance, že veřejné mínění, spojené základním společným zájmem boje proti korupci, konečně odmítne klausismus, pošle pravici s drtivou porážkou do opoziční sebereflexe a dá šanci nové levicové reprezentaci.

Převraty na počkání, revoluce do tří dnů... a změna?

14. 6. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Existuje frapantní kontrast mezi importovanou, značně propracovanou "technologií" občanských nepokojů aplikovanou během "Arabského jara", a skutečně dosaženými výsledky. Jako příklad může posloužit Egypt, kde po svržení Mubaraka vládnoucí junta zakázala stávky a shromáždění a podrobuje svobodné ženy ponižujícím kontrolám panenství. Připočtěme k tomu navíc fakt, že příznivci Muslimského bratrstva ve městech i na venkově velmi pravděpodobně rozhodnou podzimní volby, a máme tu ukázku toho, jak facebooková a masmediální hora porodila politickou myš - politicky liberální a sociální požadavky demonstrujících si vynutily pouhý facelifting konzervativní "řízené demokracie".

Revoluce je revoluce je revoluce

16. 6. 2011 / Jan Kadubec

čas čtení 27 minut

Gertruda Steinová se proslavila větou "růže je růže je růže". Co je to růže, to všichni víme - růže je prostě růže. Ale když přidáme ještě jednou růže, tak se nám to pěkně zamotá, zašmodrchá, a už nevíme přesně, co to ta růže je. Většina z nás obyčejných lidí se té blbosti zasmějeme a pár jedinců začne psát surrealisticko mystická pojednání, či studie o transcendentním tajemství oné věty. No proč ne? Když je to baví? Obveselovat se mystickým vnořením do ontologického transcendentního tajemna je docela interesantní.

Japonci nalezli radioaktivní cesium v těle velryb

15. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Japonští velrybáři objevili radioaktivní cesium v tělech dvou plejtváků malých (minke whale, Balaenoptera acutorostrata) nedávno ulovených v Tichém oceáně, informovaly dnes místní úřady. Obě velryby byly uloveny ve vodách nedaleko ostrova Hokkaido, jedna z nich vykázala radioaktivitu 31 becquerelů na kilogram, kdežto druhá 24,3 becquerelů na kilogram. Pravděpodobnou příčinou je trvající únik radioaktivity z elektrárny Fukušima.

Bojí se stát exekutorů a rozhodců?

15. 6. 2011

čas čtení < 1 minuta

Navíc by se razantním zákrokem, který je už několik let potřeba, ministerstvo dotklo velmi lukrativního způsobu obživy velké a dobře organizované skupiny lidí, která nemá zájem cokoliv měnit. A které čím dál tím větší excesy ani nevadí: na plnou třetinu exekutorů jsou podány kárné žaloby a nezájem prezidentky Exekutorské komory je velmi dobře ilustrovaný v sobotních Lidových novinách. Ještě větší strach má ministerstvo spravedlnosti z rozhodců, naprosto neregulovaného byznysu, ve kterém lidé se silným žaludkem vydělávají miliony měsíčně na úkor těch, kteří nemají šanci se bránit.

Zdroj: ZDE

Vláda zlodějů

15. 6. 2011 / Milan Valach

čas čtení 5 minut

"Tak, jako hejno krkavců snesli se na tuto zemi, aby vyklovali každé zrnko zlata, stříbra. Nemají slitování. Jejich srdce zjedovatěla touhou po bohatství. Se vším kupčí, všechno prodávají...........a za peníze takto vydřené z chudého lidu koně krásné chovají, čeleď nepotřebnou drží, v kostky hrají a na své kuběny kožichy drahé věší....však poznejte se, vy zloději chudého lidu neboť Bůh i lidé vás vidí!!"

JAN HUS

Z diskusí na facebooku:

Podporuji zítřejší stávku! Nejsme ovce ani hlupáci, kteří se nechají trpně okrádat. Kdo nepracuje v dopravě, může se připojit jinak. V řadě míst probíhají podpůrné akce:

v Praze:

zítra 16. 6. 2011 na Palackého nám. na odborářské shromáždění v 9.00 hod.

v Brně:

Brno, před vchodem do Hlavního nádraží

16. 6. v 10.00 hod. zveme všechny, kdo podporují stávkující dopraváky, k vyjádření podpory!!!

Odborářská šlechta organizuje vyděračskou stávku

15. 6. 2011

čas čtení 4 minuty

Stávka -- Informace pro studenty a zaměstnance NF VŠE

Ve čtvrtek 16. 6. 2011 organizuje odborářská šlechta vyděračskou politickou stávku, v rámci které může dojít i ke zneužití veřejného vlastnictví (komunikace, autobusy či další dopravní prostředky) k různým blokádám.

Vedení Národohospodářské fakulty VŠE v Praze nesouhlasí s formou vyhlášené stávky, kdy si určité sociální skupiny berou svým chováním za rukojmí ostatní občany, omezují jejich činnost jak pracovní tak i osobní. Vedení NF VŠE proto v případě, že bude narušena přeprava studentů při cestě do školy na zkoušky, či narušeno plnění jiných studijních povinností, bude jim neúčast omluvena a bude jim poskytnut náhradní termín. Ve čtvrtek 16. 6. 2011 zůstává činnost všech pracovišť NF VŠE v normálním režimu.

Děkan fakulty: doc. Ing. Miroslav Ševčík, CSc.

Zdroj: ZDE

Kdo je hloupou masou v čí prospěch?

15. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

V historii vždy pár vychytralých vyvolených zneužilo hloupou masu lidí k prosazení svých cílů. Teď je otázka, kdo v našem případě je masa hlupáků a kdo jsou ti vychytralí vyvolení, píše Pavel Hanáček.

Ad potřebné reformy

Má být stávka okupační? Určitě!

15. 6. 2011 / Petr Kužvart

čas čtení 11 minut

Poznámky k praxi protestních akcí

Je sice pozdě vyvíjet vliv na organizování zítřejší stávky, ale je důležité i pro budoucnost si některé věci ujasnit. Zejména v situaci, kdy odpůrci akce šíří různé tendenční nesmysly.

Desatero o polistopadové svobodě a mravnosti

15. 6. 2011 / Oskar Krejčí

čas čtení 18 minut

Inventura nešvarů polistopadového vývoje, kterou provedl Michal Černík, narazila na dva z nejzajímavějších představitelů liberalismu a konzervatismu v českém intelektuálním prostoru.

Problém započaté diskuse o našem směřování je v tom, že diskutující se zatím míjejí: jestliže se Michal Černík oddával reáliím našeho radostného života, Petr Mach a Roman Joch proti němu tasili abstraktní vize svobody a mravnosti. Možná, že by stálo za to pokusit se obě hladiny propojit.

S čím kdo zachází...

15. 6. 2011 / Pavel Urban

čas čtení 7 minut

(polemika s články ZDE a ZDE.)

Jan Čihák napsal dobrý a zasvěcený článek. V jedné věci s ním ale nesouhlasím. Píše, "o velmi pochybné a hanebné roli, kterou v rozpadu Jugoslávie sehrály západní mocenské struktury ... čím déle se Balkánem zabývám, tím intenzivnější mám dojem, že to bylo celé krutá domluvená "habaďůra", což si myslí i velké množství místních lidí."

Monitor Jana Paula:

Bude konec světa?

15. 6. 2011 / Jan Paul

čas čtení 10 minut

Mnozí snadno řeknou : bude, jenom že to z nás zase mluví jenom pýcha, vševědoucnost, namyšlenost a arogance, a to je něco, čeho právě v tuto dobu nejméně potřebujeme. Dost dlouho jsme si my lidé mysleli, jak měníme svět, a docela se nám to povedlo, jen se mi nezdá, že k lepšímu. Internet je plný nejrůznějších rozumbradů, věštců, a prognostiků, kteří vědí jak to bude s koncem světa, ale mě mezi tím vším balastem zaujal Mike Adams textem Kolaps moderního světa v plném proudu.

Co dělat? Typická ruská otázka!

15. 6. 2011 / Jaromír Máša

čas čtení 5 minut

Otázka nových voleb je skutečně problematická. Nové volby starým stylem, to je jen opakování historie. Ano, lze si představit, že stranické slibotechny vypotí nějaké jásavě přesvětlené horizonty, které, jak již to s obzorem bývá, jsou jen myšlenými čarami, které se od nás vzdalují, jak se k nim blížíme. Anebo spustí nářky, jak kdyby jim ani ne tak zemřelo všechno příbuzenstvo, jako shořela nepojištěná banka. Nebo nastrčí nová jména, která budou fungovat jako škrabošky před starými -- ani se mi nechce říci obličeji -- spíše ksichty.

Vládní mateníky kolem údajné důchodové reformy II.

15. 6. 2011 / Stanislav A. Hošek

čas čtení 27 minut

Žádný systémový odborník nepochybuje o tom, že před jakoukoliv změnou v systému musí být provedena komplexní analýza jeho současného stavu, zahrnující i rozbor předchozího vývoje. Dovoluji si konstatovat, že žádná politická moc nic takového u penzijního systému -- a nejen u něho -, v polistopadové době neprovedla. Záměrně. - Chovala se a dosud se stále chová jako typická revoluční diktatura vnucující veřejnosti bezohledně své představy o změnách všech systémů -- od politického přes ekonomický po sociální.

Potřebná poznámka

První část mých textů o změně penzijního systému byla v BL publikována před poměrně delší dobou. Předpokládal jsem tehdy, že budu pokračovat v průběhu týdne až čtrnácti dnů. Jenže mezi tím byly v BL otištěny materiály národohospodářských odborníků naší největší odborové konfederace, které byly nejen daleko fundovanější, ale při tom dokonce stylisticky přehlednější. Dále v téže době, rovněž do BL, napsal svůj text na stejné téma i svižně a odlehčeně píšící sociolog Keller. Abych neopakoval jimi řečené, musel jsem přepracovat celou svou koncepci, jejíž část si dovoluji až nyní předložit čtenářům BL.

Vážné otázky si zaslouží vážnou diskuzi

14. 6. 2011 / Vladimír Wagner

čas čtení 10 minut

Ve včerejších Britských listech vyšel další příspěvek Františka Pesuta k problematice jaderných elektráren.

Otázka likvidace jaderné elektrárny po ukončení její činnosti a finančního zajištění tohoto procesu je velice vážným tématem. Stejně tak i zajištění likvidace dosluhujících mořský větrných farem o rozloze desítek kilometrů čtverečných, rozlehlých polí fotovoltaických elektráren, mezikontinentálních ropovodů či plynovodů nebo následků uhelné těžby či těžby uranu. Je zde prostor pro seriozní diskuzi.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2011

12. 6. 2011

čas čtení < 1 minuta

V dubnu 2011 přispělo finančně na Britské listy 206 osob celkovou částkou 44 718.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.5. 2011 částku 117 797.11 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

40810