O sílících protestech v Sýrii a spolupráci Bushovy a syrské vlády na mučení podezřelých z terorismu

16. 6. 2011 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Nelze zavírat oči před závažnými zločiny formálně nepřátelského státu, jakým je Sýrie, ačkoliv není v mé vůli pravidelně komentovat aktivity států, které nezařazujeme do euroamerické civilizace a jež nejsou jejími spojenci. I když o tamním dění přicházejí rozporuplné zprávy ZDE, domnívám se, že není pochyb o represáliích uskutečňovaných tamním režimem, nehledě na aktivity "prodemokratických" sil. Přestože Bushova vláda Sýrii zařadila (pravděpodobně do počtu, aby šlo o vytvoření osy, jejíž vznik inspirovali nacisté a jejich spojenci za 2. světové války) do legendární osy zla, nevadilo ji zapojit do vlastních protiprávních aktivit.

Ze Sýrie přicházejí v těchto a uplynulých dnech otřesné zprávy o brutálních represích ZDE proti populárním protestům ZDE odehrávajících se v rámci demokratizačních procesů, jež již půl roku galvanizují severní Afriku a Blízký východ. Svědkové a humanitární pracovníci hovoří o taktice "spálené země", kterou provádějí syrské ozbrojené síly; mluví o tisících uprchlíků, o tom, jak tanky, bitevní helikoptéry, snipeři a provládní pěšáci usmrcují, unášejí a mučí civilisty včetně dětí, ničí civilní infrastrukturu, úrody a vodní zdroje.

Syrská právnička a aktivistka Razan Zaitouneh podala svědectví pro relaci Democracy Now! ZDE: " Po celé zemi pokračují celodenní protesty. Každou noc v Damašku protestují desetitisíce lidí -- a také v dalších městech, jako jsou Homs, Hama nebo Darra, po celé zemi...Ačkoliv Assadův režim prohlásil, že vojenská přítomnost v ulicích skončila, jeho bezpečnostní složky stále pořádají prohlídky domů a zabíjejí lidi."

Podle tvrzení syrského výzkumníka pracujícího pro Amnesty International Neila Sammondse, jenž společně s Razan Zaitouneh vystoupil v pořadu Democracy Now!, syrské vládní oddíly doprovází polovojenské síly, tzv. "duchové" , a ty vstupují do vesnic a podílí se na vraždění civilistů. Hovoří se o stovkách mrtvých, možná tisících, jak konstatuje Sammonds.

Syrská lidskoprávní instituce Syrian Observatory for Human Rights uvedla ZDE, že od poloviny března bylo během masových protestů usmrceno téměř 1300 civilistů a 340 členů vládních bezpečnostních sil. OSN prohlásila, že více než 10 000 Syřanů před násilnostmi uprchlo do sousedních zemí, ačkoliv podle jednoho tureckého státního činitele jen do Turecka uprchlo přes 8.500 Syřanů.

Ovšem skutečně průlomové, tedy alespoň pro mě, bylo vystoupení kanadského občana syrského původu Mahera Arara v další části pořadu Democracy Now! ZDE, jenž byl opakovaně mučen syrskými policisty poté, co byl v roce 2002 Spojenými státy předán syrským orgánům v rámci neblaze proslulého programu "Extraordinary rendition." V rámci tohoto programu CIA unášela podezřelé z terorismu a transferovala je do zemí, o nichž věděla, že se zde praktikuje mučení. Od roku 2001 bylo CIA takto uneseno a deportováno do různých koutů světa 3000 osob, jež byly posléze podrobovány nelidskému zacházení a dlouhodobému věznění ZDE.

Maher Arar byl v Sýrii mučen a vyslýchán v malé podzemní cele téměř jeden rok. "Spolupráce Spojených států se syrskou vládu, stejně jako s ostatními blízkovýchodními režimy po 11/9 poskytla těmto diktaturám jakousi legitimitu," konstatuje Arar, jehož americké orgány obvinily z toho, že je členem Al-Kajdy, ačkoliv mu o jeho možné vině nebyly předloženy validní důkazy ani mu nebyl přidělen advokát. Arar uvádí, že v Sýrii byl většinu času držen v podzemní cele, která měla v podstatě rozměry rakve. "Byla tam tma a špína. Vždycky to přirovnávám k věznění v cele o velikosti hrobu. Připadal jsem si tam jako v hrobě," říká Arar a dodává, že díky své ženě, která kvůli jeho propuštění zahájila veřejnou kampaň, se nakonec dostal na svobodu.

Arar v relaci vzpomíná, že někdy v roce 2004 slyšel, jak bývalý agent CIA (Robert Baer -- doplnila moderátorka pořadu Amy Goodman) prohlásil, že pokud je třeba v rámci Extraordinary rendition zatčené vyslýchat, pošlou je do Jordánska, když je potřeba, aby zmizeli, jsou převezeni do Egypta, a pokud je zapotřebí, aby byli mučeni, jsou transferováni do Sýrie.

To je ovšem závažné obvinění, z něhož vyplývá, že Bushova vláda na transferu podezřelých a jejich následném týrání a věznění spolupracovala s represivním syrským režimem, který ale navenek před celým světem ostrakizovala a snažila se ho démonizovat. Tyto praktiky zjevně přetrvaly do časů Obamovy administrativy ZDE, a to přesto, že šlo o "výsady" aberativního Bushova režimu, jimž chtěl jeho nástupce učinit přítrž. Snad s tím rozdílem, že dnes je program Extraordinary rendition známý spíš pod termínem "mučení v zastoupení" (torture by proxy).

0
Vytisknout
5196

Diskuse

Obsah vydání | 16. 6. 2011