Co bude následovat po definitivním odstavení jaderné elektrárny?

13. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

A k tomu:

- také likvidace JE je po definitivním odstavení JE je finančně obrovsky náročná mnoholetá záležitost. Až provozovatel vyčerpá možnosti současné levné výroby el. proudu, např.i zahraniční, a odejde. I definitivně odstavená JE, skladiště radioaktivních odpadů a další musí mít i nadále na mnoho let nemalý obsluhující personál. Co s mnoha desítkami tisíc tun radioktivních trosek a velikým množstvím radioktivního odpadu? (Nelze odvézt do sběrného dvora či složiště, zakopat km do země - spodní voda vynese na povrch, září dál, hrozí rozšíření radioaktivity). Ať už skončí životnost JE z jakéhokoliv důvodu, (normálně 30 let, bez havárie), na kom zůstane finanční zátěž po provozovateli? Jak jsou tyto a další výdaje zakalkulovány do dnešních zlatých výdělků provozovatele JE? Spíš se domnívám, že hledá cesty ke stavbě dalších JE, píše František Pesut.

- V r. 2016 uplyne od spuštění JE Dukovany cca 30 let. Dobře, na papíru se prodlouží životnost např. o 10 let, nějaká symbolická zkouška se provede, s podstatně zvětšeným rizikem havárie, ale ekonomie, to je kapr. Ale i pak nevyhnutelně musí k likvidaci JE dojít.

- Obávám se mnohokrát opakovaného scénáře: Provozovatel už neexistuje, ale máme tu přece DPH, třeba na potraviny, léky, a další věci. (Aaach, děti to nějak utáhnou.)

0
Vytisknout
9058

Diskuse

Obsah vydání | 15. 6. 2011