Bidenova vina: Nařízení Talibanu o obnovení kamenování žen se setkává s hrůzou

29. 3. 2024

čas čtení 4 minuty
 

Afghánský režim se vrátil k veřejnému kamenování a bičování, protože "není nikdo, kdo by ho pohnal k odpovědnosti" za týrání a exekuce lidí, varují aktivisté

 
Taliban oznámil, že obnovuje veřejné kamenování žen k smrti. Bylo to  umožněno mlčením mezinárodního společenství, uvedly skupiny na ochranu lidských práv.

Safia Arefiová, právnička a vedoucí afghánské organizace na ochranu lidských práv Women's Window of Hope, uvedla, že toto oznámení odsoudilo afghánské ženy k návratu do nejtemnějších dob vlády Talibanu v 90. letech 20. století.

 
"Tímto prohlášením vůdce Talibanu začala nová kapitola soukromých trestů a afghánské ženy zažívají hlubokou osamělost," uvedla Arefiová.

"Nyní při nich nestojí nikdo, kdo by je před talibanskými tresty zachránil. Mezinárodní společenství se rozhodlo tváří v tvář tomuto porušování práv žen mlčet."

Nejvyšší vůdce Talibanu Hibatulláh Achundzáda o víkendu oznámil, že skupina začne v Afghánistánu prosazovat svůj výklad práva šaría, včetně znovuzavedení veřejného bičování a kamenování žen za cizoložství.

Ve zvukovém záznamu vysílaném v afghánské rozhlasové televizi kontrolované Talibanem minulou sobotu Akhundzada řekl: "Budeme bičovat ženy ... budeme je veřejně kamenovat [za cizoložství].


Hibatulláh Achundzáda prohlásil: "Převzetím Kábulu práce Talibanu neskončila, teprve začala.

"Můžete to nazývat porušováním práv žen, když je veřejně kamenujeme nebo bičujeme za cizoložství, protože jsou v rozporu s vašimi demokratickými principy," řekl a dodal: "Ale já zastupuji Alláha a vy zastupujete Satana."

Tento krok zdůvodnil jako pokračování boje Talibanu proti západním vlivům. "Převzetím Kábulu práce Tálibánu neskončila, teprve začala," řekl.

Afghánské skupiny hájící práva žen tuto zprávu přijaly s hrůzou, nikoli však s překvapením, neboť podle nich je likvidace veškerých zbývajících práv a ochrany 14 milionů žen a dívek v zemi téměř dokončena.

Sahar Fetratová, afghánská výzkumná pracovnice organizace Human Rights Watch, řekla: "Před dvěma lety neměli takovou odvahu jako dnes, aby přísahali kamenování žen na veřejnosti, nyní ji mají.

"Svou drakonickou politiku testovali jednu po druhé a dospěli až sem, protože není nikdo, kdo by je za zneužívání pohnal k odpovědnosti. Prostřednictvím těl afghánských žen Tálibán požaduje a přikazuje morální a společenské příkazy. Všichni bychom měli být varováni, že pokud nebudeme zastaveni, budou přicházet další a další."

Od převzetí moci v srpnu 2021 Tálibán zrušil Západem podporovanou afghánskou ústavu a pozastavil platnost stávajících trestních a trestních zákoníků a nahradil je svým rigidním a fundamentalistickým výkladem práva šaría. Zakázali také právničky a soudkyně, přičemž se na mnohé z nich zaměřili kvůli jejich práci za předchozí vlády.
 
Samira Hamídíová, afghánská aktivistka a pracovnice Amnesty International, uvedla:  "V posledních dvou a půl letech Taliban zlikvidoval instituce, které poskytovaly služby afghánským ženám.

"Nejnovější podpora veřejného kamenování žen k smrti ze strany jeho vůdce je však hrubým porušením mezinárodních zákonů o lidských právech, včetně Cedaw [Úmluvy o odstranění všech forem diskriminace žen]."

Hamídí uvedl, že afghánské ženy jsou nyní v podstatě bezmocné, aby se bránily pronásledování a bezpráví.

Podle výzkumné skupiny Afghan Witness, která monitoruje dodržování lidských práv v Afghánistánu, nařídili soudci jmenovaní Talibanem jen za poslední rok 417 veřejných bičování a poprav. Z tohoto počtu bylo 57 žen.

Naposledy v únoru Taliban popravoval lidi na veřejnosti na stadionech v provinciích Džavzjan a Ghazní. Militantní skupina vyzvala lidi, aby se poprav a trestů účastnili jako "lekce", ale zakázala natáčení nebo fotografování.

Podrobnosti v angličtině ZDE

2
Vytisknout
1758

Diskuse

Obsah vydání | 2. 4. 2024