Ruská agrese na Ukrajině: Do moře u Sevastopolu na Krymu se zřítila ruská stíhačka

29. 3. 2024

čas čtení 4 minuty
 

Online záběry ukazují hořící stíhačku, ukrajinský bezpečnostní expert tvrdí, že byla sestřelena


Energetická zařízení v šesti ukrajinských regionech byla napadena při ruském útoku


Ukrajinský premiér Denys Šmyhal ve svém prohlášení uvedl, že energetická zařízení v šesti ukrajinských regionech byla napadena ruskými raketami a drony.

Útoky zasáhly tepelné a vodní elektrárny ve střední a západní Ukrajině, uvedl v pátek provozovatel energetické sítě Ukrenergo.

Šmyhal uvedl, že Ukrajina potřebuje více systémů protivzdušné obrany k zabezpečení kritické infrastruktury a ochraně obyvatelstva.

Ukrajinská státní ropná a plynárenská společnost Naftogaz rovněž uvedla, že její zařízení byla v pátek ráno napadena.

"(Ruské útoky) byly zaměřeny na zařízení skupiny Naftogaz, ale nedošlo k žádným vážným škodám," uvedla v prohlášení bez dalších podrobností.

 

    Ruské raketové a dronové útoky v noci poškodily ukrajinské tepelné a vodní elektrárny, uvedl v pátek provozovatel elektrické sítě Ukrenergo. V jihovýchodní Dněpropetrovské oblasti došlo k mimořádným odstávkám. Dněpropetrovský gubernátor Serhij Lysak uvedl, že byla bombardována "kritická infrastruktura" a jeden člověk byl převezen do nemocnice. V ukrajinských Ivano-Frankovské a Chmelnycké oblasti a ve městě Dnipro byly slyšet výbuchy poté, co byly spatřeny ruské řízené střely, informovala televize Suspilne.

- Rumunské úřady našly ve čtvrtek večer na farmě poblíž Dunaje a hranic s Ukrajinou úlomky něčeho, co vypadalo jako dron, uvedlo ministerstvo obrany ve svém prohlášení.

-  V Polsku odstartovala vojenská letadla,  protože Ukrajina se v pátek ráno ocitla pod raketovým útokem, uvedly polské obranné síly.
Operační velení uvedlo, že polská a spojenecká letadla byla aktivována kvůli "intenzivní aktivitě dálkového letectva Ruské federace" související s raketovými údery na cíle na Ukrajině.

- Ruská stíhačka SU-35 Flanker se zřítila do moře u Sevastopolu na Krymu. Záběry na internetu ukazují hořící stíhačku, která se po spirále zřítila do moře a explodovala. Ruskem dosazený guvernér nelegálně okupovaného regionu Michail Razvožajev ve čtvrtek uvedl, že pilot se katapultoval a byl vyzvednut záchranáři, ale neuvedl žádné podrobnosti o příčině havárie.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během čtvrtečního telefonátu sdělil předsedovi americké Sněmovny reprezentantů, že je nezbytné, aby Kongres schválil nový balíček vojenské pomoci pro Ukrajinu. Předseda parlamentu Mike Johnson již několik měsíců odkládá návrh zákona, který by poskytl vojenskou a finanční pomoc ve výši 60 miliard dolarů.

    "Uznáváme, že ve Sněmovně reprezentantů existují rozdílné názory na to, jak postupovat, ale klíčové je, aby otázka pomoci Ukrajině zůstala jednotícím faktorem," řekl Zelenskyj.

    Zelenskyj uvedl, že Johnsona informoval o situaci na bojišti a hovořil také o "dramatickém nárůstu ruského leteckého teroru". Ukrajinská armáda později uvedla, že její vrchní velitel Oleksander Syrskyj hovořil s americkým předsedou sboru náčelníků štábů Charlesem Brownem o otázkách na bojišti.

    Zelenskyj v rozhovoru pro CBS varoval, že Vladimir Putin "velmi rychle" přenese ruskou válku na území NATO, pokud nebude na Ukrajině zastaven. Zelenskyj připustil, že jeho jednotky nejsou připraveny bránit se další hrozící velké ruské ofenzívě, a zdůraznil naléhavou potřebu amerických protiraketových systémů Patriot a většího množství dělostřelectva.

- USA vzkazují americkým společnostem vyrábějícím a prodávajícím součástky, které mohou být použity v raketách a bezpilotních letounech, aby přestaly dodávat své zboží více než 600 zahraničním stranám, které by je mohly odklonit do Ruska. Tyto díly byly nalezeny v ruské munici nalezené na Ukrajině.

- Ruský soud ve čtvrtek odsoudil novináře Michaila Feldmana ke dvěma letům vězení za to, že odsoudil plnohodnotnou vojenskou ofenzívu Moskvy na Ukrajině.

-  Na pozadí války na Ukrajině si ve čtvrtek několik zemí střední a východní Evropy začalo připomínat 20. výročí největšího rozšíření NATO, kdy se jeho členy staly dříve socialistické země.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
1388

Diskuse

Obsah vydání | 2. 4. 2024