Musí Babiš skutečně takto mezinárodně ztrapňovat Českou republiku?

29. 3. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Andrej Babiš rozeslal zahraničním politikům, včetně Donalda Trumpa, toto nesmírně trapné "reklamní" video, vnucující jim představu, že Česká republika je "jednička". Vyřešila epidemii koronaviru tím, že všem nařídila, aby nosili roušky. Ať se všichni řídí vynikajícím příkladem České republiky, doporučuje Babiš.

Video je trapné, protože se v něm ČR bezpodstatně vytahuje, jak mezi jeho občany vznikla vynikající iniciativa, že všichni "šijí roušky". V globální krizi se tohle nedělá - je trapné, aby se jeden stát vytahoval nad jiné a poučoval arogantně ostatní. K trapnosti přispívá i skutečnost, že video nechává mluvit různé české lékařské odborníky s tvrdým cizineckým přízvukem v angličtině. Vyvolává to dojem: "Burani poučují svět."

Babiš píše Trumpovi: Pane prezidente, zkuste řešit virus českým způsobem. Nosit jednoduchou látkovou roušku snižuje šíření viru o 80 procent!  Česká republika učinila POVINNÝM, aby její občané na veřejnosti nosili roušku. Prosím, retweetujte. Bůh žehnej Americe.

Přitom je v ČR oficiálně potvrzeno 2669 nákaz a 13 mrtvých. Míra 249 oficiálně registrovaných nakažených na jeden milion obyvatel není zrovna malá. Existují desítky zemí, kde je dosud nákaza daleko menší.  Trapas.

Průběžné zpravodajství:

Počet nakažených přesáhl tři čtvrtě milionu, počet mrtvých 35 000

28. 3. 2020

čas čtení 21 minut

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- V USA počet nových infekcí dosahuje téměř 165 000, přičemž více než 3000 osob na koronavirus zemřelo. V Itálii je detekováno 102 000 případů nákazy, ve Španělsku téměř 88 000 a v Číně více než 82 000 případů. Nejvíce lidí na koronavirus zemřelo v Itálii (11 591), dále ve Španělsku (7 716) a v Číně (3 309).

- Světová banka varuje před "bezprecedentním globálním šokem". Pandemie by podle hlavního ekonoma pobočky této instituce pro východní Asii a Pacifik Aaditya Mattoo mohla zastavit ekonomický růst a prohloubit chudobu. I nejlepší možný scénář počítá s prudkým poklesem ekonomického růstu: ekonomický růst Číny se loni snížil z 6,1% na 2,3%.

- První komplexní studie analyzující úmrtí na COVID-19 a hospitalizaci nakažených v pevninské Číně, která vyšla v lékařském časopise The Lancet, detailně ukazuje, že míra smrtnosti rapidně roste s věkem: od 0,0016 % u pacientů, kterým je méně než 10 let, až na 7,8% u pacientů, kterým je 80 a více let. Smrtnost u všech potvrzených případů činí 1,68%. Studie také zjistila, že ohroženi jsou i lidé středního věku.

- Oběti domácího násilí budou ubytovány v hotelových pokojích, za které bude platit stát, uvedla francouzská ministryně pro rovnost pohlaví Marlène Schiappa. Oznámila také, že budou založena poradenská střediska poté, co počty týraných žen během prvního týdnu karantény ve Francii drasticky vzrostl. Francouzská vláda také poskytně organizacím pomáhajícím týraným ženám další 1 milion euro.

- Britská vláda se účastnila od ledna čtyř zasedání v EU, kde se jednalo o skupinový nákup zdravotnických potřeb proti pandemii, avšak odmítla se na něm podílet. Když byl minulý týden Johnson obviněn, že dává "přednost brexitu před dýcháním", vláda se vymlouvala, že se tohoto projektu neúčastní omylem, protože si "nepovšimla" emailu o něm a že se bude v budoucnu takovýchto projektů EU účastnit.

- Kardinál Angelo De Donatis, vikář papeže Františka pro arcidiocézi v Římě, je nejvyšším katolickým činitelem, který je nakažen koronavirem.

- V Řecku se požaduje, aby politikové věnovali polovinu svého platu státu v boji proti koronaviru.

- Francie zaznamenala nejhorší denní počet mrtvých, 418, celkový počet mrtvých je nyní 3024. Je to čtvrtá země, která zaznamenala více mrtvých než 3000, po Číně, Itálii a Španělsku. Tyto počty zaznamenávají jen osoby, které zemřely v nemocnicích, nikoliv osoby, které zemřely v domovech důchodců.

- Vikto Orbán si zajistil v parlamentě vládnout vydáváním dekretů na neomezeně dlouhou dobu:


- Příroda má pokoj od lidí. Lidé na procházce v Británii si povšimli, že krtci vylezli z děr. Pominul hluk letadel a aut. Je slyšet ptactvo a vítr. Objevují se jeleni, lišky, jezevci:

- Počet mrtvých v Itálii znovu výrazně stoupl za posledních 24 hodin o 812 na 11 591 aůe počet nově registrovaných případů jen o 4050, což je nejnižší denní nárůst opd 17. března. Celkem je nyní v Itálii registrováno 101 739 nakažených.

- Domorodí předáci v Jižní Americe v pondělí vydali varování, že koronavirus zosobňuje "existenční hrozbu" jejich komunitám. Domorodí indiáni žijí s hrozbou infekčních chorob už celá staletí - jejich obyvatelstvo v Jižní Americe v letech 1492-1650 pokleslo o čtvrtinu v důsledku nákaz a virů přivezených kolonizátory. Předáci domorodých národů varují, že domorodé kmeny nemají imunutu proti většině chorob. Žádají, aby vlády zakázaluy invazi horníků, prodejců drog, dřevorubců, osob, které se v Amazonii chtějí zmocnit území, i turistů.

- Trump otevřeně přiznal, že kdyby se hlasování ve volbách v důsledku koronaviru udělalo v USA jednodušším (jako to navrhovali Demokraté), republikáni by nikdy nevyhráli ve volbách:


- Dr Deborah Birx, koordinátorka reakcí Bílého domu na koronavirus, konstatovala. že "ḱdyž to dopadne dobře, v USA zemře  100 000 - 200 000 lidí."
 

Rozhovor Britských listů 267. Režim, který jsme tu měli po roce 1989, právě skončil

26. 3. 2020

čas čtení < 1 minuta



O především ekonomických, ale i společenských a kulturních důsledcích pandemie koronaviru pro Českou republiku hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík s podnikatelem Markem Benešem. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 27. března 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE
 

Je dokázáno, že koronavirus nebyl vyroben v laboratoři. Vražedné jsou průmyslové provozy chování kuřat

28. 3. 2020

čas čtení 4 minuty

Kuřata nejsou levná, pokud jsou jejich cenou miliony životů. Hlasujme pro politiky, kteří si na agribyznysu budou vynucovat vyšší standardy ekologické, společenské i epidemiologické udržitelnosti.



Další krok je nejistý, ale je pravděpodobné, že původním přírodním rezervoárem pro tento virus byli netopýři. Andersenův tým ukázal - stejně jako Číňané před nimi - že sekvence viru Sars-CoV-2 je podobná jiným koronavirům, které infikují netopýry.

Jaké dezinformace se šíří o koronaviru v ČR a ve světě

28. 3. 2020

čas čtení 3 minuty

Čína oficiálně oznámila epidemii nového viru v provincii Hubei dne 7. ledna 2020. Avšak první zpráva o epidemii byla vydána 31. prosince 2019, informují ve své analýze Semantic Visions. Čínská média o epidemii informovala překvapivě otevřeně.

Brzo po zveřejnění prvních informací o epidemii se začaly šířit dezinformace. První dezinformace o koronaviru se objevily na internetu v ruštině už 20. ledna 2020. První dezinformace zveřejnil server tvzvezda.ru, což je ruským státem vlastněné médium, které provozuje ruské ministerstvo obrany. Tato dezinformace obvinila USA, že COVID-19 vyrobily jako biologickou zbraň.

Koronavirus: Co bylo dřív a jak je to s exponencielou

29. 3. 2020 / Martin Šmíd

čas čtení 7 minut

- Hlavní hrozbou nejou čísla potvrzených případů, ale masa přenašečů, o které nevíme
- Důležité nesou počty potvrzených, ale jejich vývoj v čase
- Počty potvrzených souvisejí s počtem testů, u nás však podle všeho poskytují dobrý obraz o trendu epidemie
- Zatím je předčasné jásat, že jsme pod exponencielou, počty potvrzených zatím pořád rostou více než lineárně



Je jasné, že růst počtu potvrzených případů může mít dvě příčiny: že je nakaženo víc lidí a/nebo že se víc testuje. Kdyby se zítra provedlo deset milionů testů, počet nakažených by vyskočil astronomicky, nicméně každý, kdo je nakažený, by se izoloval a epidemie by skončila dříve. Skutečnou hrozbou nejsou pozitivně testovaní, ale neodhalení přenašeči. V tomto článku se budu zabývat otázkou, do jaké míry počty potvrzených případů reflektují velikost této hrozby a zda a jak ji lze predikovat.
Budu uvažovat zjednodušeně takto: v populaci I nakažených, o kterých nevíme a v některých případech to o sobě něvědí ani oni. Počet nakažených v čase t má střední hodnotu m(t). Každý den pocítí p procent nakažených symptomy a jde se nechat otestovat. Kroně nich k testování přijde A lidí, kteří nakaženi nejsou.

Obvolal jsem známé a příbuzné v nemocnicích

29. 3. 2020

čas čtení < 1 minuta

 


Bulovka - žádná ochrana sester a ošetřovatelů, píše Radek Mokrý.

Bohnický blázinec - žádná ochrana sester a ošetřovatelů, ačkoliv tam erár začal svážet bezdomovce, "jsme mrtví" komentuje to personál

VFN na Karláku - žádná ochrana sester a ošetřovatelů, ani lékařů operačních týmů, jednorázové modré roušky maximálně

DPS Roztoky u Prahy - žádná ochrana zaměstnanců, radnice jim ale i klientům látkové roušky, které sehnala sama, od Hamáčka a jeho obcí z rozšířenou pravomocí nula.

DPS = Dům s pečovatelskou službou

Aspen Hamáček, Aspen Vojtěch zalezlí do US neoliberální prdele -  výsledky práce nula.


Moc, rovnost, nacionalismus: Jak tato pandemie změní svět

28. 3. 2020

čas čtení 4 minuty



Někteří analytikové vidí důvody pro optimismus, například v pozitivním ekologickém dopadu pandemie na severní Itálii a na Čínu. Země, které se dosud nenáviděly, jako Írán a Spojené arabské emiráty, nyní spolupracují, alespoň dočasně. Na Filipínách došlo k příměří s komunistickými vzbouřenci. Zdůrazňuje se, že jsme všichni na sobě globálně závislí a že jsou důležitáý multilaterální řešení, píše Simon Tisdall.

Pesimistické názory zastupuje Stephen Walt, profesor mezinárodních vztahů na Harvardské univerzitě: "Pandemie posílí stát a nacionalismus. Vlády zavedou mimořádná opatření a po ukočení krize je nebudou chtít zrušit. COVID-19 také zrychlí přesun moci a vlivu ze Západu na Východ. Reakce v Evropě a v Americe byla ve srovnání s Čínou, Jižní Koreou a Singapurem pomalá a chaotická a dále to poškodilo značku Západu. Zaznamenáme další ústup od hyperglobalizace, občané budou očekávat, že je národní vlády budou ochraňovat a státy a firmy budou chtít omezit svou budoucí zranitelnost. COVID-19 vytvoří svět, který bude méně otevřený, méně prosperující a méně svobodný."

Šokující: Čeští ministři se hádají, pomoc z centra nepřichází...

29. 3. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení < 1 minuta

Dva klíčoví ministři vedou v období vrcholící krize dětinskou hádku na Twitteru o tom, kdo z nich má komu pomáhat. Z míst, která nutně pomoc potřebují, jako jsou nemocnice či domovy důchodců, přicházejí zprávy, že pokud pomoc dostanou, dostanou ji zejména od lokálních dodavatelů a bez přispění kohokoliv z vlády...

Obscénní propaganda v Angli proti EU pokračuje

29. 3. 2020

čas čtení < 1 minuta

Fašistický plátek Mail on Sunday si dovolil dnes otisknout tuto hrůzu:

"NAKAZIL BARNIER evropský vyjednavač brexitu[] BORISE JOHNSONA?"

Deník píše o tom, že Johnsonův vyjednavač pro brexit se začátkem března setkal v Bruselu s Michelem Barnierem. Vazba je naprosto minimální - hlavní problém spočívá v tom, že Johnson velmi dlouho všem podával ruku - i v nemocnicích, pacientům nakaženým koronavirem, kromě toho Dolní sněmovna a vůbec kruhy vysoké britské politiky jsou koronavirem nakaženy.


https://twitter.com/guyverhofstadt/status/https://twitter.com/guyverhofstadt/status/1244199443097882624?s=201244199443097882624?s=20

Moji milí američtí sobečtí spoluidioti

28. 3. 2020 / Milan Kohout

čas čtení 1 minuta

Já a moje rodina sedíme už dva týdny neustále doma v mém atelieru. Ale dnes jsme vyrazili autem na nákup a k našemu šoku jsme viděli davy lidí “rekreujících” se podél pláží, které se vinou od Bostonu na sever. Přikládám dokumentární fotografie, které bych nazval “Moji milí američtí sobečtí spoluidioti” (foceno z automobilu). Není divu, že se Spojené státy zařadily na první místo na světě v počtu nakažených corona virem.

Koronavirus. Byl jsem dnes venku. Británie si o tu infekci vyloženě říká

28. 3. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 4 minuty


Odvážil jsem se dnes poprvé za čtrnáct dní ven (byl jsem v karanténě). Zašel jsem do polského obchodu, do lékárny, do supermarketu a odvezl jsem svému kamarádu, který je v karanténě, pár potravin. Viděl jsem všechny ty memy o tom, jak je město údajně opuštěno, očekával jsem zkušenost stylu "Jsem legenda". Bohužel, nic takového.

V lékárně mají přes obchod pásku, takže dodržujete odstup, ale máte-li dostat své léky a zaplatit, prodavač přesto musí vyjít k vám. Takže tam sociální distancování nefunguje.

Polsko: Strana PiS protiústavně změnila volební zákon

28. 3. 2020 / Michal Lebduška

čas čtení 5 minut

Pro zajímavost novinka z Polska, píše odtamtud Michal Lebduška. V noci  z pátku na sobotu hlasoval  Sejm o protikrizových opatřeních a vládnoucí strana Právo a spravedlnost si do nich náhle bez jakékoliv předchozí diskuse propašovala změnu volebního zákona. 10. května se má konat první kolo prezidentských voleb a PiS hlasem Jaroslawa Kaczyńského tvrdě trvá na tom, že  se v tomhle termínu budou konat, i když jasná většina Poláků si podle průzkumů přeje jejich odložení (podle mě se strana PiS bojí, co udělá současná krize s ekonomikou a jak to dopadne na její podporu - pokud se letos propadne ekonomika, tak to bude poprvé od roku 1991).

Změna zákona je neústavní, protože už v minulosti Ústavní soud rozhodl, že se volební zákon nemůže měnit v termínu šest a méně měsíců před volbami. Vzhledem k tomu, v jakém stavu je teď polský Ústavní soud, tak to nepochybně bez problémů projde.

Koronavirus: Jaká jsou nejnovější vědecká zjištění?

28. 3. 2020

čas čtení 2 minuty

 

- Testování protilátek. Levné, spolehlivé testovací přípravky na zjištění protilátek v těle lidí, kteří prošli nákazou koronaviru, se považuje za zásadně důležité pro další zvládání pandemie. Testování celého obyvatelstva povede k zjištění míry imunity v populaci a umožní lidem se postupně vrátit do práce. Různé vědecké týmy po světě už používají v laboratoři testování na protilátky, ale je problematické to zavést celospolečensky, hlavně proto, že tyto testy mohou být prováděny až několik týdnů po nákaze. Zároveň se pracuje na výrobě testovacích přípravků na nákazu koronaviru pro domácnost, které by měly být podobné testovacím přípravkům na těhotenství.

- COVID-19 pravděpodobně likviduje schopnost vnímat chutě a vůně.

Hysterie kolem hydrochlorochinu

27. 3. 2020

čas čtení 3 minuty



Itálie a Francie nyní předepisují hydrochlorochin na koronavirus, přestože není stoprocentně dokázáno, že je efektivní


Hysterické vykupování neprokázaného "léku" na COVID-19 vyprázdňuje z lékáren po světě léčivo, které je životně důležité pro 5 milionů lidí po celém světě, trpících lupusem, tuberkulózou kůže. Několik zemí ustoupilo populistickému nátlaku a vzdalo se lékařských testů, které by prokázaly, zda hydroxychlorochin skutečně zastavuje infekci koronaviru.

Jak Itálie, tak Francie nyní ustanovily, že lékaři smějí předpisovat hydroxychlorochin, což je méně toxická verze protimaláriového léku chlorochin, i když neexistují robustní důkazy, zda je tento lék proti COVIDU-19 účinný.

Průběžné zpravodajství

Boris Johnson má koronavirus

27. 3. 2020

čas čtení 6 minut

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus



- Donald Trump nadává na Twitteru automobilce General Motors. Někteří navrhují, aby použil Zákona o výrobě k obranným účelům, který umožňuje vládě nařizovat soukromým firmám, co mají vyrábět

Donald Trump: Automobilka General Motors MUSÍ okamžitě otevřít svou idiotsky uzavřenou továrnu v Lordstownu v Ohiu, nebo nějakou jinou, a OKAMŽITĚ ZAČÍT VYRÁBĚT VENTILÁTORYT!!!!! FORDE, DĚLEJ VENTILÁTORY, RYCHLE!!!
Tento tweet Trump zveřejnil den poté, co odmítl žádost od guvernérů o ventilátory a řekl, že New York, epicentrum nákazy, své požadavky přehání. New York potřebuje 30 000 ventilátorů.


- Itálie zaznamenala svůj dosud největší nárůst úmrtí na COVID-19 za posledních 24 hodin, totiž 919 nových mrtvých. Celkem v Itálii už zemřelo 9134 osob.

- V Británii ostře stoupl počet mrtvých o 181 za posledních 24 hodin na 759. Kromě Borise Johnsona je nakažen koronavirem i ministr zdravotnictví Matt Hancock a hlavní britský vládní zdravotník, který informoval veřejnost o stavu epidemie, profesor Chris Whitty. Britská vláda oznámila, že počet infekcí v Británii se zdvojnásobuje každé tři až čtyři dny.

- Na letišti v Birminghamu byla otevřena provizorní márnice na 1500 mrtvol, v očekávání vlny obětí. Birmingham je jedním z center nákazy, zřejmě proto, že mnozí starší muslimové nerespektovali zákaz shromažďování a nedokázali se obejít bez návštěvy modlitebny.

- Chlapci z Los Angeles, zřejmě prvnímu teenagerovi, který v USA zemřel na koronavirus, byla odepřena léčba na pohotovostní klinice, protože neměl zdravotní pojištění. Neměl žádné zdravotní problémy. V pátek, než zemřel, byl na mejdanu s přáteli.

- Donald Trump a John Kerry se projednou shodli, že blbec Thomas Massie, republikánský senátor z Kentucky se neodpovědně pokusil zablokovat balík ekonomické podpory pro USA v hodnotě více než 2 bilionů dolarů.

- Britští poslanci a organizace hájící práva žen apelují na britské hotely, aby zpřístupnily své prázdné pokoje ženám ohroženým domácím násilím. V situaci karantény jsou tisíce žen domácím násilím vážně ohroženy, argumentují.

- Boris Johnson má koronavirus, prokázal test. Bude v izolaci v Downing Street, prý má "mírné" příznaky. Bude "dál řídit akce" proti pandemii:


- Britská vláda nařídila všem komunálním úřadům, aby do víkendu zajistily ubytování pro všechny bezdomovce.

- Miliony lidí budou v nadcházejících dnech v Británii potřebovat potravinovou pomoc. Jinak hrozí hladomor, varují charitativní organizace. Koronavirová pandemie odhalila nestabilitu potravinového systému. 17 milionů lidí je v kategorii ohrožených osob, protože jsou buď starší, mají zdravotní problémy, nebo jsou těhotné. 860 000 lidí už mělo problémy se získávání potravin před touto krizí. ZDE 

- Počet nakažených osob v USA je vyšší než 82 000. Vzrostl tak ve čtvrtek nad počet nakažených v Číně a v Itálii. Centry nákazy jsou New York, New Orleans a další centra. Nemocnice v USA jsou zahlcovány nemocnými a hrozí nedostatek zásob, zdravotníků i lůžek.

- Američané dostanou do tří týdnů finanční podporu, uvedl ministr financí Steve Mnuchin.

- Kanada  ve čtvrtek zaútočila na americký návrh chránit společnou hranici armádou.

- Čínský prezident Xi Jinping  v telefonním rozhovoru s Donaldem Trumpem apeloval na zlepšení vzájemných vztahů. Vzájemné verbální útoky jsou k ničemu. "Spolupracovat přináší oběma stranám prospěch, bojovat proti sobě poškozuje obě strany. Spolupráce je jedinou možností," řekl. ZDE https://www.theguardian.com/world/2020/mar/27/china-prepares-to-seal-itself-off-from-the-world-to-stem-imported-coronavirus-cases

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1243407157321560071?s=20

- Mexický prezident Andres Manuel Lopez Obrador ve čtvrtek naléhal na Mexičany v USA, aby nejezdili do Mexika.

- Brazilský prezident Jair Bolsonaro ve čtvrtek zrušil zákaz bohoslužeb - náboženská činnost je podle něho prý životně důležitou službou.

- Čína zaznamenala svůj první domácí případ nákazy za tři dny a 54 nových dovezených případů nákazy.

- Jihokorejské úřady žádaly obyvatelstvo v pátek, aby zůstalo doma a neúčastnilo se velkých shromáždění. Počet nových případů nákazy se tam pohybuje kolem 100 denně.

- Maďarský premiér Viktor Orbán oznámil omezení pohybu obyvatel, podobně jak platí v mnoha západoevropských zemích.
- V Británii zemřelo dalších 115 lidí poté, co byly jejich testy na koronavirus pozitivní. Celkový počet mrtvých v Británii je 578, ovšem nezaznamenává to případy, kdy lidé zemřeli mimo nemocnice, a jejich nákaza tak nebyla oficiálně potvrzena.

- V Itálii zemřelo ve čtvrtek dalších 662 osob, celkem tedy 8165. Počet případů nákazy v Lombardii vzrostl o 2500, což je větší nárůst než v předchozích dnech.

- Španělsko prodloužilo lockdown do 12 dubna, počet mrtvých stoupl na 4089.

- Německé nemocnice s volnou kapacitou přijmou nejméně 47 koronavirových pacientů z Itálie na signál celoevropské solidarity.

- Počet případů ve Švýcarsku vzrostl na 10 000.

- Vladimír Putin doufá, že Rusko zvládne koronavirus do  dvou až tří měsíců. Ruské úřady suspendovaly mezinárodní lety, nařídil většině obchodů v Moskvě uzavřít své dveře a zrušil některé bohoslužby.

- V Lisabonu klinika pro automobilisty nabízí pětiminutový test na koronavirus okny projíždějících automobilů. Portugalské úřady posilují testující infrastrukturu.

- Slovensko plánuje dramaticky zvýšit testování na koronavirus.

Předchozí průběžné zpravodajství je ZDE





CERGE: Lidé si myjí ruce příliš rychle a nedokonale

28. 3. 2020

čas čtení < 1 minuta

Lidé si myjí ruce příliš rychle a nedokonale

27. 3. 2020 Nová studie s využitím behaviorální ekonomie o prevenci proti nákaze

Mytí rukou je efektivní cestou, jak bránit šíření infekčních nemocí. Platí to i pro aktuální epidemii koronaviru. Ačkoliv mytí rukou často považujeme za automatické, studie ukazují, že lidé si ruce nemyjí tak často, jak je třeba, a myjí si je nedostatečně. Behaviorální ekonomové tento problém a jeho řešení znají díky výzkumům o prevenci. Jejich poznatky shrnuli ve studii pro projekt IDEA anti COVID-19 Michal Bauer a Julie Chytilová.

Podrobnosti ZDE

Nenásilné akce v čase koronaviru

27. 3. 2020

čas čtení 4 minuty

Lidová hnutí jsou konfrontována s výzvou, jak praktikovat sociální distancování a přitom dál jednat ve prospěch prosazení svých požadavků, píší Jonathan Pinckney a Miranda Riversová.

Prázdniny ve stínu zombie apokalypsy

27. 3. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Významný segment českého učitelského stavu projevuje dlouhodobý sklon bránit se změnám. Novoty, nedejbože zahraničního původu, mívají u podstatných částí pedagogů špatnou pověst. Přednost obecně dostává práce vykonávaná tak, "jak jsme byli zvyklí". K tomu na extrémním okraji přistupuje i politická agenda protlačovaná Klausem juniorem a jeho spojenci. - V době koronavirové ovšem základní dispozice tolika učitelů prochází náročnou zatěžkávací zkouškou.

COVID-19 je varování přírody určené naší samolibé civilizaci

27. 3. 2020

čas čtení 4 minuty


Žili jsme v bublině, v bublině falešného pohodlí a popírání problémů. V bohatých státech jsme začali věřit, že jsme se dokázali povznést nad hmotný svět. Bohatství, které jsme nashromáždili - často na úkor druhých - nám zakrývalo skutečnost. Žili jsme za zástěnami, pohybovali jsme se jen mezi bublinami - svého domu, automobilu, kanceláře a nákupního střediska - a přesvědčili jsme se, že nám nic nehrozí, že jsme dosáhli bodu, o který usilují všechny civilizace - že jsme se odřízli od hrozeb přírody, píše George Monbiot.

Teď ta membrána praskla a zjišťujeme, že jsme nazí a rozčílení, protože biologie, o níž jsme si mysleli, že jsme ji vyhnali ze svých životů, se nám do nich bouřlivě navrátila.

Příroda nám vyslala varovný signál, říká šéfka OSN pro životní prostředí

27. 3. 2020

čas čtení 4 minuty



Ničení divoké přírody a klimatická krize ohrožují lidstvo. Covid-19 je jasné varování, říkají experti


Příroda nám posílá pandemií koronaviru a pokračující klimatickou krizí varovný signál, konstatuje šéfka OSN pro životní prostední Inger Andersen.

Andersenová varuje, že lidstvo vyvolává příliš mnoho tlaku na přírodu. Má to škodlivé dopady. Nedokáže-li lidstvo se starat o tuto planetu, znamená to, že se planeta nebude starat o lidstvo.

Ve Wuchanu se pozůstalým předávají tisíce uren: Čína o rozsahu epidemie lhala

27. 3. 2020

čas čtení 1 minuta


Dlouhé fronty a obrovské množství uren obshujících popel mrtvých, které se nyní distribuují pozůstalým v pohřebních ústavech ve Wuchanu vyvolávají otázky o skutečném rozsahu koronavirové krize, upozorňuje Bloomberg.

Rodinám osob, které na koronavirus zemřely, bylo nyní dovoleno si vyzvednout urny s popelem svých mrtvých příbuzných v osmi pohřebních ústavech ve Wuchanu. V důsledku toho začaly kolovat na čínských sociálních sítích fotografie tisíců uren.

30464

Problém čtyř krizí

27. 3. 2020 / Jiří Papoušek

čas čtení 6 minut

 

Aneb Co se stane, když se potká černá labuť s šedým nosorožcem

Nepřipadá vám, že těch krizí, které sužují v tuto jednu chvíli Česko (a zároveň i lidstvo) je vážně už trochu moc? Když počítám jen ty nejakutnější, docházím nejméně ke čtyřem naléhavým krizím, ale vím, že bych mohl počítat ještě dál.

Krize 1. COVID-19, nejviditelnější a nejhmatatelnější . Tomuto typu maléru se přezdívá „černá labuť“, jelikož jde o něco neobvyklého a překvapivého.

Krize 2. Ekonomická krize (zatím předpokládaná), přichází v závěsu za krizí 1 a vyrůstá z karanténních opatření.

V důsledku karantény se výrazně zvyšuje domácí násilí proti ženám

27. 3. 2020

čas čtení 8 minut

tisková zpráva


Současná pandemie nemoci COVID-19 zasáhla celou společnost. Nedopadá však stejnou měrou na ženy a na muže. Naopak ještě více prohlubuje stávající nerovnosti a nejkrutěji dopadá na ty již tak zranitelné a znevýhodněné. Ženy s malými dětmi častěji pracují na živnostenský list nebo jinou než zaměstnaneckou smlouvu a bezprostředně je tak ohrožuje výpadek příjmu. Ženy také častěji pracují ve zdravotnictví a ve službách, které nyní potřebujeme více než kdy jindy, a jsou tak více ohrožené nákazou. Globální pandemii je potřeba řešit urgentně, ale s citlivým přihlédnutím k rozdílným dopadům krize i ochranných opatření na životy žen a mužů, apeluje Česká ženská lobby.

Hybris

27. 3. 2020 / Jana Bryjová

čas čtení 3 minuty

Sme slobodní, máme možnosti, poznatky a schopnosti. Sme nesení lákavými a podmaňujúcimi výzvami archetypu Hrdinu. Prekonávame prekážky, rúbeme lesy, presúvame toky riek, vypúšťame jedy do ovzdušia, morí a oceánov. Dobývame svet. Pripíname si Ikarove krídla a letíme omámení vlastnou rozpínavosťou v ústrety jeho osudu. Nevenujeme pozornosť topiacemu sa vosku na našich krídlach.... uniká nám, že napĺňame odvrátenú stránku /karikatúru/ archetypu hrdinu.

Jungovský analytik Edward F. Edinger vo svojej knihe Já a archetyp hovorí o stave inflácie keď si človek prisvojuje niečo čo mu neparí. Rozpína sa do nerealistickej veľkosti , dôležitosti a domýšľavosti.

Monitor Jana Paula: Maska z dámských kalhotek, aneb může být člověk jiný?

27. 3. 2020 / Jan Paul

čas čtení 7 minut

 

Musím přiznat, že maska z kalhotek není můj nápad. Před pandemií mohla být happeningovou provokací, nyní ale dostává jiný význam, ovšem použít lze jen ty poctivě ušité, sexy kalhotky mnoho nechrání. Mezi humorem, kterým nejen česká společnost čelí něčemu, co si do nedávna nedovedla představit, a pesimistickými představami co bude dál, se klene oblouk solidarity, a to je dobré, nadějné. V tomto smyslu se dá epidemie Covid 19 brát jako požehnání, protože lidé opět nově zjišťují a mohou zjistit starou a zapomenutou pravdu, totiž že jsou lidé. Psycholožka Jana Bryjová ve svém článku https://blisty.cz/art/99274-prilezitost.html zmiňuje odcizenost člověka sobě samému, a poukazuje na to, jak důležitá je funkce rodiny a výchova dětí. 

Prosíme podepište petici za propuštění Asadových politických vězňů, ohrožených koronavirem

27. 3. 2020

čas čtení 2 minuty




Vážení přátelé,

jeden syrský lékař zahájil kampaň požadující okamžité propuštění desetitisíců vězňů, zadržovaných v přeplněných, špinavých a nevětraných celách v nelidských Asadových věznicích. Jsou to lidé, kteří byli uvězněni proto, že řekli něco veřejně proti syrskému režimu anebo že se pokusili hájit lidská práva. Jejich imunitní systém je vyčerpán systematickým mučením a špatným zacházením. Tito lidé jsou extremním způsobem ohroženi, pokud dojde k Sýrii k vypuknutí epidemie koronaviru.

Rozhovor Britských listů 266. Koronavirus: Tohle je krize, která bude mít dopad jako druhá světová válka

20. 3. 2020

čas čtení < 1 minuta



Znamená dopad pandemie koronaviru na ČR, že skončí česká divadla, české galerie, česká kultura? A jak to bude s obětmi exekutorů, chudými lidmi a lidmi pracujícími na volné noze? Co se stane se zaměstnanci podniků, které zkrachují? O epochálním politickém, sociálním a kulturním dopadu koronavirové krize, která potrvá možná rok, možná déle (vydrží lidé být tak dlouho v izolaci?) hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík s politologem Jiřím Pehem. Rozhovor se bude vysílat na Regionalnitelevizi.cz ve středu 25. března 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE
 

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Jak se stala Jižní Korea globálním vzorem pro porážku koronaviru

27. 3. 2020

čas čtení 4 minuty



Reportér Channel 4 News: Jižní Korea byla nakažena koronavirem v tutéž dobu jako Itálie. Obě země utrpěly explozivní množství nákazy. Ale jak se počet infekcí a úmrtí drasticky zvyšoval v Itálii, Jižní Korea najednou epidemii úspěšně potlačila.

Profesor Hoon-Sang Lee: Myslím, že bychom měli být ve velmi silném stavu pohotovosti.

Reportér: Professor Hoon-Sang Lee je poradce jihokorejské vlády.

Profesor Hoon-Sang Lee: Vláda byla schopna reagovat velmi rychle a identifikovat a izolovat pacienty.

Reportér: Velmi rané masové testování bylo tajnou zbraní Jižní Koreje.



Profesor Hong-Sang Lee: Jižní Korea byla schopa realizovat masové testování. V rané fázi epidemie je testování daleko důležitější, ale později, možná, musíte realizovat snahy epidemii částečně neutralizovat.

Španělská policie zpívá a tančí dětem v karanténě

27. 3. 2020

čas čtení 1 minuta

"Raz, dva, tři. Malá Joan tancuje...". Za rytmu kytary a s blikajícími majáčky vozů pět místních policistů z Mallorky na Baleárských ostrovech přijelo pobavit cesítky dětí, které jsou již déle než týden zavřeny doma, poté co španělská vláda ve snaze omezit pandemii koronaviru vyhlásila stav ohrožení, informuje Lucía Bohórquezová.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Rozhovor Britských listů 265: Koronavirus: POZOR na šíření lží

19. 3. 2020

čas čtení 1 minuta


Právě jsme se dověděli, že jacísi podvodníci inzerují prostřednictvím řetězových emailů zaručeně účinný lék proti koronaviru, který si prý lidé mají koupit. Ve vzniklé krizi v důsledku pandemie koronaviru se zintenzivnila komerční manipulace veřejnosti konspiračními teoriemi, strašáky a nesmysly. Například se šíří konspirační teorie, že koronavirus byl vytvořen záměrně, i když jsou k dispozici spolehlivé informace, že tomu tak není. Celé je to nebezpečné a destabilizuje to společnost. Co proti tomu dělat? O tom hovoří Jan Čulík v tomto Rozhovoru Britských listů s Bohumilem Kartousem, redaktorem BL a mluvčím Českých elfů, kteří systematicky upozorňují na lži a podvody, jimiž je manipulována česká veřejnost. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 20. března 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE
 

Švýcarský antropolog: Pandemie koronaviru se odstraní detekcí nakažených a jen jejich izolací - ne středověkou karanténou po celé zemi

26. 3. 2020

čas čtení 8 minut


Musíme samozřejmě dodržovat, co nám úřady nařídí, ale nesmíme si zakázat samostatné myšlení a uvažování. A to nám dokazuje, že celostátní blokace společenského života a setkávání lidí je hysterická, středověká pitomost, argumentuje švýcarský lékařský antropolog Jean-Dominique Michel v pozoruhodném článku.

Jsme obětí viru, který je důsledkem kombinace lidské idiocie (zadržování divokých zvířat v těsných klecích na nezdravých trzích) a vynalézavosti životních forem. Ten virus přeskočil hranici biologických druhů a už se ho nikdy nezbavíme.

Nebezpečná je také sebemedikace, zejména v souvislosti s lékem, o němž bude řeč později.

Koronavirus je ale jen úplně obyčejná epidemie.

Západním společenstvím otřásá krize nevídaných rozměrů, jež může způsobit jeho naprostý rozvrat

Donald Trump představuje největší riziko v boji s pandemií koronaviru 2. část

26. 3. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 8 minut

Ve svém předchozím textu z 13. března jsem konstatoval, že největším rizikem v boji proti pandemii COVID-19 představuje americký prezident Donald Trump. Za tímto tvrzením si i nadále stojím. Na paty mu sice vydatně šlape jeho brazilský klon Jair Bolsonaro; jenže co naplat: případný rozvrat Spojených států by měl lavinový efekt po celém světě, neboť světovým trhům stále vévodí dolar. Jistěže, můžeme donekonečna obviňovat Čínu (či přesněji tamní autoritářský státní kapitalismus) z toho, že může za rozšíření epidemie do všech koutů světa, a obsesivně se zaobírat čínskými čachry v naší malé kotlině. Jenže jak přední odborníci, tak i redakční úvodník listu The New York Times z 24. března soudí, že bychom se měli z úspěchů a neúspěchů Číny poučit (v tradičních západních médiích navíc nikdo neřeší, jestli k nám Peking nákazu zavlekl). Podle aktuální studie Imperial College London se díky tvrdé karanténě a striktnímu společenskému odstupu v čínském Wu-chanu prozatím podařilo epidemii zkrotit a lidé by se brzy mohli vrátit k normálnímu životu. Měli bychom si spíše klást otázku, proč je autoritářský režim v zemi, kde žije více než miliarda lidí, při potlačování virové nákazy schopnější než „otevřené“ západní společnosti v čele s USA a Velkou Británií, jež měly k dispozici cenné informace od čínských odborníků ve značném předstihu, aniž by čínská ekonomika zkolabovala?

O důležitosti optimismu a dějinách medicíny

26. 3. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Ve veřejném prostoru se objevuje řeč o Marshallově plánu a Rooseveltově Novém údělu. Prý uděláme v odpovědi na covid něco podobného, nastartujeme ekonomiku velkými penězi od státu. Jenže oba tyto projekty byly postaveny na tom, že lidi chodí do práce, doufají v lepší svět, mohou se sdružovat, bavit, utrácet své peníze v hospodách, na koncertech. Prostě dávat jiným živobytí. Jejich děti mohly chodit do školy.

Hledají se účinné léky na COVID-19

26. 3. 2020 / Michal Giboda

čas čtení 5 minut




Téměř 15% pacientů postižených nemocí COVID-19 trpí těžkými klinickými příznaky. Řešením je účinná, cílená léčba, která zatím schází. Místo čekání na nově syntetizované léky, u kterých schvalovací procedury v různých státech světa mohou trvat měsíce až léta, se hledají léky, které jsou již registrované, schválené pro léčbu jiných onemocnění a jsou bez vedlejších příznaků.

Průběžné zpravodajství:

Počet mrtvých přesáhl 21 000

26. 3. 2020

čas čtení 8 minut

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- V Itálii zemřelo na nákazu koronavirem 39 zdravotníků. 5000 jich bylo nakaženo. "Někteří mrtví byli lékaři na začátku této bouře, kdy jsme byli nepřipraveni." K léčení pacientů nakažených koronavirem je zapotřebí izolačních místností s negativním tlakem vzduchu, jenže takových místností je v italských nemocnicích málo. V Číně bylo 70 procent zdravotníků vystaveno obrovskému stresu, 50 procent z nich mělo deprese, 44 procent úzkostné stavy a 34 procent nemohlo spát.  ZDE  

- Koronavirem bylo už nakaženo přes půl milionu lidí, podle oficiální registrace 526 000. Zemřelo jich 23 720. Jenže, ukazuje se, že například v Británii a jistě i jinde se do toho nepočítají mrtví, kteří zemřeli mimo nemocnice, a nebyli tedy testováni na koronavirus.

- Británie zaznamenala největší počet nových mrtvých za posledních 24 hodin. Celkem zemřelo 578 osob, za posledních 24 hodin 115. Oficiálně je potvrzeno 11 658 nákaz.

- V Británii (ale zřejmě i jinde) dochází k daleko většímu počtu domácího násilí a týrání, jak jsou partneři nuceni spolu trávit na malém prostoru bytu veškerý svůj čas, na což většina lidí není zvyklá.

- Slavný rumunský spisovatel a disident Paul Goma (84) zemřel v Paříži na koronavirus. Byl přijat do nemocnice před týdnem a zemřel ve středu.

- Tim Galley, 47, byl nalezen mrtvý doma ve Walesu. Neměl žádné zdravotní potíže, proto nechtěl obtěžovat zdravotnictví. 10 dní poté, co se nakazil 14. března na party, ho sousedi našli doma mrtvého. ZDE 

- Čína od tohoto víkendu uzavírá hranice cizincům. Leteckým společnostem bude dovoleno provozovat jen jednu linku do jediné země s jediným letem za týden. Goma se narodil r. 1935 a od roku 1952 ho pronásledovala komunistická policie. V roce 1977 napsal hněvivý otevřený dopis Ceauseskovi. Byl zatčen, ale bylo mu dovoleno vystěhovat se do Francie. Napsal velké množství románů a povídek, hlavně o jeho zkušenostech za totality.

- V Kosovu v důsledku kontroverze ohledně koronaviru padla vláda. Vznikl ústavní chaos.

- Britský minsitr financí Rishi Sunak oznámil, že britská vláda bude vyplácet lidem, pracujícím na volné noze, zdanitelný grant založený na jejich předchozím výdělku za poslední tři roky, až do hranice 80 procent, do výše 2500 liber  (75 000 Kč) měsíčně. Platby budou vypláceny po tři měsíce. Nárok na ně budou mít lidé, kteří vydělávají méně než 50 000 liber ročně a kteří v roce 2019 podali daňové přiznání.

- Dvě různé skupiny brazilských vědců poukazují na to, že se koronavirus šíří v Brazílii rychleji, než se původně usuzovalo, a zdůraznily význam testování a sociální izolace. London School of Hygiene and Tropical Medicine upozorňuje, že oficiální čísla nakažených v Brazílii zaznamenávají jen 11 procent případů. Brazílie zaznamenala oficiálně 2589 nákaz a 63 úmrtí. Vláda přestala zveřejňovat údaje o počtech nakažení po 21. březnu.

- MMF apeloval na skupinu G20, aby zdvojnásobila krizové financování. Onlinová schůzka skupiny G20 vydala mlhavé obecné prohlášení. Na žádost MMF, aby skupina G20 zdvojnásobila své financování na 2 biliony dolarů skupina nereagovala.

- V Irsku bojují proti koronaviru pošťáci. Přislíbili, že během roznášení pošty budou kontrolovat situaci starých a zranitelných lidí. Budou se jich ptát, zda potřebují potraviny či léky.

- Francie evakuuje pacienty nakažené koronavirem z Alsaska vysokorychlostním vlakem. Má to ulevit tamějším nemocnicím, které vlnu nemocných nezvládají.

- Egypt deportoval novinářku z Guardianu za to, že informovala o vědecké studii z University of Toronto, že v Egyptě je větší množství nákazy koronavirem, než co vláda přiznává.

- Bývalý brazilský prezident Luis Inacio da Silva (Lula) požaduje, aby prezident Bolsonaro odstoupil nebo byl odvolán v důsledku problematického způsobu, jímž se staví ke koronavirové krizi. V Brazílii zatim zemřelo 59 osob a je nakaženo více než 2500 lidí. Bolsonaro tvrdí, že pandemie je jen "fantastický výmysl" a "mediální hysterie".  Avšak mnozí jsou proti svržení Bolsonara, protože namítají, že se pak bude prezentovat jako "oběť spiknutí".

- Členské země EU kritizoval Brusel, že se v první etapě koronavirové krize "staraly jen samy o sebe".

- Světová zdravotnická organizace vidí "povzbuzující známky" v Evropě, především v důsledku snižující se míry infekcí v Itálii.

- Španělsko zaznamenalo dalších 655 mrtvých, celkem tedy více než 4000. Avšak počet mrtvých už neroste tak rychle jako dříve.

- Indie oznámila ekomomický stimulus v hodnotě cca 20 miliard dolarů pro lidi, kteří jsou postiženi uzamčením země. "Nechceme, aby nikdo hladověl," řekl indický ministr financí. Vláda bude občanům rozdávat zadarmo 5 kilogramů základních obilnin, pšenice či rýže a kilogram luštěnin pro všechny rodiny s nízkým příjmem. Bude během nadcházejících tří měsíců krmit 800 milionů lidí.

- V Íránu se infekce šíří rekordním způsobemn. Za posledních 24 hodin zemřelo dalších 157 osob, celkem v Íránu zemřelo 2234 osob. Za posledních 24 hodin bylo registrováno 2389 nových nakažených. Před pěti dny byl denní počet nových nakažených méně než 900.

- Počet mrtvých v USA dosáhl 1046. Počet registrovaných infekcí je 70 000. Senát schválil balík ekonomické pomoci v hodnotě 2,2 biliony dolarů.

- Moskva oznámila, že uzavírá všechny restaurace, bary, parky a obchody kromě obchodů s potravinami a kromě lékáren. Už druhý den zveřejnilo Rusko rychlý růst počtu nákaz. Primátor Moskvy Sergej Sobjanin také nařídil uzavření některých vládních úřadů, naléhal na Moskvany, aby nechodili do kostelů a požádal ostatní Rusy, aby při dnech volna příští týden nejezdili do Moskvy. Vláda také zastavila mezinárodní lety, kromě repatriačních letů pro Rusy. Za posledních 24 hodin potvrdilo Rusko 182 nových případů nákazy koronaviry, celkem má Rusko 840 případů. 3 lidé zemřeli, i když vládne podezření, že tisíce dalších případů bylo chybně diagnostikováno jako zápal plic. - Putinův televizní  projev o vážném nebezpečí koronaviru je ZDE.

- Ve Finsku bude izolován celý region kolem Helsinek.

- V Británii zemřel na koronavirus první vězeň. Bylo mu 84 let.

- Trump je posedlý představou, že do čtrnácti dnů chce sociální distancování v USA zrušit, jeho zdravotnický poradce Anthony Fauci varuje, že se virus v takovém případě vrátí.

- Guvernér New Yorku Andrew Cuomo signalizoval, že sociální distancování zřejmě začíná fungovat, ale počet nákaz a úmrtí v New Yorku roste.

- Více než milion Kaliforňanů se registrovalo jako nezaměstnaní.

- Trumpova vláda ignorovala oficiální americké vládní předpisy pro pandemie:


- V Číně byly zaznamenány nové případy nákazy, 67 za posledních 4 hodin,  všechny jsou ze zahraničí.

- Počet mrtvých překročil 21 000.

- Americké úřady budou dopravovat domů až 50 000 Američanů ze zahraničí.

- V Británii se přihlásilo 400 000 dobrovolníků na pomoc státnímu zdravotnictví.

- V Británii je nyní oficiálně registrováno 1500 nových  případů. Celkem bylo zaznamenáno 9529 případů, počet úmrtí je 465.

- Míra infekcí se v Itálii třetí den zpomalila.

- Náměstek španělského prmiéra je nakažen koronavirem.

- OSN zahájila globální humanitární projekt proti pandemii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Předchozí průběžné zpravodajství  ZDE 
 

Uklidněte se a panikařte!

26. 3. 2020

čas čtení 4 minuty

Ve své nové knize „Pandemie! – Covid-19 třese světem“ si Slavoj Žižek mj. všímá nesmyslnosti politiky tzv. státní suverenity tváří tvář hrozbám pandemie a potřeby koordinace na nadnárodní úrovni.

Když jsem naznačil, že koronavirová epidemie může vdechnout nový život komunismu, tak bylo mé tvrzení dle očekávání zesměšněno. Ačkoliv se zdá, že silový přístup čínského státu k této krizi zafungoval – anebo alespoň zafungoval mnohem lépe než to, co se teď děje v Itálii, tak stará autoritářská logika komunistů u moci  také jasně ukázala svá omezení. Jeden příklad byl strach přinést špatné zprávy mocným (a veřejnosti), který převážil samotné výsledky. To byl ten důvod proč byli zatýkáni ti, kteří jako první informovali o novém viru, přičemž existují zprávy o tom, že něco podobného se děje i teď, když epidemie ustupuje.

Nevěřte, že antabus léčí COVID, nejsou žádná data z klinických testů

26. 3. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Dostalo se ke mně přes Facebook, že v jakémsi pořadu Jaroslava Duška, který je nyní už smazaný, bylo zmíněno, že lékem na covid by mohl být antabus (účinná látka tohoto léku je disulfiram) a glukonát měďnatý.

Vyrazilo mi to dech, neboť přesně takovou kombinaci jsme úspěšně použili na myším modelu v našem článku v Nature pro potlačení experimentálních tumorů. A přesně takovou kombinaci už dlouho (deset let) navrhuji pro klinické testy u pacientů s metastazujícími rakovinami prsu a plic – a v některých klinických testech u onkologických pacientů se taková kombinace už používá. Výsledky bohužel neznáme.

Na koronavirus daleko častěji umírají muži než ženy. Důvodem je kouření?

26. 3. 2020

čas čtení 2 minuty

 

Je dobře známo, že COVID-19 diskriminuje věkově, diskriminuje nemocné lidi a také muže. Muži propadají nákaze častěji než ženy a také častěji na COVID-19 umírají.

Ta situace byla poprvé zaznamenána v Číně, kde bylo zjištěno, že na COVID-19 zemřelo 2,8 procent mužů, ale jen 1,7 procent žen.

Tento vzorec se opakuje ve Francii, v Německu, v Íránu, v Itálii, v Jižní Koreji i v Japonsku.

Naši lidi, dejme si pozor

26. 3. 2020 / Richard F. Vlasák

čas čtení 4 minuty

Dobrý den a ahoj,

jsem vystudovaný historik a theolog, tedy člověk cvičený ve schopnosti číst znamení doby. To, že mi rodiče vychováním, ale i společnost prostředky umožnili vystudovat, splácím svou službou. Tedy i následujícími řádky.

Vidím řadu nebezpečí i výzev, před nimiž budeme stát, až zdravotní krize přejde v krizi ekonomickou. Nesmí se ale stát, aby byla krizí společenskou. Nesmí se stát, abychom v průběhu týdnů a měsíců zapomněli, co jsme se naučili - solidaritě, otevřenosti a ohleduplnosti.

Priority americké společnosti

26. 3. 2020 / Lukáš Kraus

čas čtení 1 minuta

Policie v Los Angeles chce zavřít obchody se zbraněmi, aby se předešlo hromadění munice a zbraní v domácnostech. K tomuto opatření se má přistoupit z toho důvodu, že v mnoha městech Američané davově hromadí zbraně ze strachu z koronaviru. Jo, Američané umí žít.

Kdy se podaří Evropě účinně čelit pandemii COVID-19?

26. 3. 2020 / Vladimír Wagner

čas čtení 12 minut

 Je vysoce pravděpodobné, že hlavním důvodem nemožnosti Evropy čelit efektivně pandemii, je neschopnost překročit stín ideologické zaslepenosti a politikaření.


Nedávné články na Britských listech ukazují, že řada lidí stále nechápe vážnost situace. A zdá se, že si vážnost situace pořád neuvědomuje i řada politiků nejen v Evropě. Pořád se se u nich objevuje zavírání očí před fakty a racionálním pohledem i ideologická zaslepenost a politikaření. Pokusil bych se to trochu více rozebrat i v kontextu dvou včerejších článků na Britských listech.

O podstatě jevu jménem koronavirus

26. 3. 2020 / František Ryšánek

čas čtení 21 minut

Dobrý den pane Čulíku,

nejsem pravidelným platícím abonentem - přesto mě pár článků BL z  poslední doby poňouká k reakci, která by asi patřila do diskusí pod  jednotlivými tématy, píše František Ryšánek.

Nejsem odborník na medicínu, biochemii, ani epidemiologii. Součástí mého vzdělání jsou středoškolské základy biologie a trocha statistiky a ekonomie. V popisu práce mám diagnostiku elektroniky a  regulačních systémů, takže mám řekněme sklon se ve věcech nimrat a  pátrat po podstatě jevů, ptát se na ohavné principielní podrobnosti.

Pokud se týče tématu "důležitou roli hraje počáteční infekční dávka"  - v článku a debatě pod ním mi chybí následující vysvětlivka:

Donald Trump: Sežeňte si to sami!

Přístup vládních orgánů k pandemii v Číně, Jižní Koreji, Itálii a USA

26. 3. 2020

čas čtení 5 minut

Krize odhaluje hodně o charakteru osobnosti. Totéž lze prohlásit o charakteru národa. Trumpův vzkaz guvernérům ohledně zdravotnického vybavení, které zachraňuje lidské životy (Sežeňte si to sami!), je chmurná výpověď o státu bez garantované zdravotní péče.

Podívejme se na několik zemí - Čínu, Jižní Koreu, Itálii a Spojené státy – abychom viděli, jak různorodost odpovědí na současnou koronavirovou krizi ukazuje to nejlepší a nejhorší, co tyto politické systémy mohou nabídnout, konstatuje John Feffer.

Válka v Jemenu: 14 milionů lidí potřebuje okamžitou pomoc a polovina nemocnic je mimo provoz, zatímco ve světě zuří pandemie

26. 3. 2020

čas čtení 3 minuty

Jemen je zemí s 28 miliony obyvatel. Přestože Mezinárodní měnový fond tento stát stále uvádí jako 162. na světě, co se příjmu v přepočtu na jednoho obyvatele týče, jde určitě o zastaralý údaj. Ve skutečnosti je Jemen vedle Jižního Súdánu a Eritreje jednou z nejchudších zemí na světě. Saúdskoarabská válka s tímto národem chudobu během posledních pěti let výrazně prohloubila, píše Juan Cole.

Harvardská univerzita: Sociální izolace bude zřejmě nutná až do roku 2022

25. 3. 2020

čas čtení 2 minuty

 

Každá osoba nakažená koronavirem jím na začátku infekce nakazí v průměru další 2-3 osoby. Tomu říkají epidemiologové "reprodukční číslo". Chřipka má reprodukční číslo 1.06-3.4. Španělská chřipka, na niž zemřelo 50 - 100 milionů lidí, měla podle jedné studie reprodukční číslo 1.8. Odhaduje se, že COVID-19 má reprodukční číslo 1.4-3.9.

Inkubační doba - tedy doba od nákazy po objevení příznaků - je pro COVID-19 asi pět dnů, i když to může trvat až 14 dní, než se příznaky objeví.

Pokud jste nakažení, je pravděpodobné, že nakazíte další 2-3 přátele nebo rodinné příslušníky. Do měsíce tak vznike 244 dalších případů nakažených a za dva měsíce 59 604 případů nakažených.

Problém je, že virus se také šíří od lidí, kteří nemají žádné příznaky, a to asi v 10 procentech případů. Proto je důležité sociální distancování.

Sociální distancování ve Wuchanu vedlo k poklesu reprodukčního čísla z hodnoty 2.35 téměř na 1.  To znamenalo, že se infekce přestala rychle šířit, protože každý nakažený jí nakazil jen jednu další osobu.

Bez sociálního distancování by v Británii zemřelo 510 000 lidí, v USA 2,2 milionů lidí.

V Itálii se nákaza rozšířila více, protože má starší obyvatelstvo a v rodinách tam spolu žije několik generací. Avšak i v Itálii zafungovalo sociální distancování. Město Lodi zavedlo sociální distancování už 24. února, zatímco Bergamo až 8. března.  7. března měla obě města každé asi 800 případů nákazy, ale do 13. března počet nákaz v Bergamu stoupl na 2300, zatímco v Lodi byl poloviční: 1100 - a počet infekcí tam byl daleko nižší.

Potíž je, že při zrušení karanténních opatření se virus zase začne šířit. Proto zřejmě bude nutno znovu a znovu zavádět karanténní opatření, aby nebylo zdravotnictví zahlceno.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

27678

Koronavirus ukazuje, že jsme se celou dobu báli špatně

25. 3. 2020

čas čtení 1 minuta

Tohle není čas, kdy bychom mohli žít okamžikem. Pokud přemýšlíme o nynějšku, naše mysli mohou být zahlceny informacemi a uvědoměním si dvou ohavných jistot. Že kvůli koronaviru mnoho lidí zemře - a že dojde k vážné recesi ovlivňující ty, kdo žijí, napsal Oliver Callan.

Bolsonaro požaduje ukončení karantény a opakuje, že COVID 19 je jen "chřipečka" a výmysl médií

25. 3. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 5 minut

 

Miliony Brazilců vehementně protestují už pátý den proti konspiračním teoriím brazilského prezidenta a proti jeho popírání nebezpečí koronaviru


Nevzdává se. Populistický ultrapravicový brazilský prezident Jair Bolsonaro jde proti světovému konsensu, že COVID-19 je vážná pandemie. V televizním projevu tento bývalý armádní kapitán se znovu zapřísahal, že bude bojovat proti ochranným opatřením, zavedeným místními úřady, a žádal, aby obchody a školy znovuzahájily svůj provoz.


Bolsonaro:
Živobytí našich rodin musí být chráněno. Musíme se vrátit k normálnosti. Je několik státních a městských úřadů, které musejí zrušit svou politiku spálené země, jako je zákaz dopravy, uzavírání podniků a masové karantény. V mém případě, díky mé minulosti sportovce, kdybych byl nakažen, mně by to nutně nevadilo. Nepocítil bych nic jiného než v nejhorším případě malou chřipečku.

Pro obyvatele Městské části Praha 1

25. 3. 2020

čas čtení 6 minut

Vážení spoluobčané,

současná situace v souvislosti s šířením nebezpečného viru a s přijatými opatřeními vlády se dotýká nás všech a Praha 1 jde situaci naproti. Snažíme se dělat vše v oblasti prevence proti dalšímu šíření viru SARS-CoV-2 a také minimalizovat dopady na obyvatele Prahy 1. Věnujte, prosíme, pozornost následujícímu sdělení:

1) AKTUÁLNÍ INFORMACE – WEBOVÉ STRÁNKY A SOCIÁLNÍ SÍTĚ

Veškeré informace, přijatá opatření, kontakty, poskytované služby jsou pravidelně aktualizovány na našich webových stránkách www.praha1.cz nebo na našem Facebooku.


Průběžné zpravodajství:

V Británii stále častěji umírají na koronavirus i mladší lidé

25. 3. 2020

čas čtení 9 minut

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Počet mrtvých překonal hranici 20 000. Celkem už zemřelo 20 499 osob. Po světě je registrováno 451 355 případů nákazy. 112 982 lidí se uzdravilo.

- Idiot, který lízal záchodovou mísu, je nyní v nemocnici s nákazou koronavirem. Prostřednictvím TikToku se v USA a v Británii mezi mladými lidmi rozšířila idiotská móda lízat záchodové mísy, kliky aut a držadla ve vozidlech veřejné dopravy.
- V Británii zemřela na koronavirus jednadvacetiletá dívka, která neměla žádné zdravotní problémy. ZDE

- Zemřel náměstek britského velvyslance v Budapešti (37). "Minulý týden mi řekl, že má koronavirus, ale že je v pořádku."


- V Londýně zemřela na koronavirus šestatřicetiletá matka tří dětí, poté, co jí zdravotníci sdělili, že "není prioritou".  ZDE

- Praxe sociálního distancování, tedy osobní izolace, bude zřejmě nutná až do roku 2022. Vyplývá to ze studie Harvardské univerzity ZDE.

- OSN požaduje, aby státy začaly chránit vězně a osoby zadržované i v jiných uzavřených prostorách.

- Guvernér New Yorku Andrew Cuomo varoval, že bude muset zavřít parky, protože se tam lidé stále srocují.

- Na koronavirus zemřeli další čtyři italští lékaři. Celkem bylo v Itálii už nakaženo koronavirem 5000 zdravotníků.

- V Británii umírají  na koronavirus stále častěji lidé kolem čtyřiceti a padesáti, bez předchozích nemocí. Nejmladším obětem, které zemřely, bylo 18 a 33 let. ZDE 

 - V Británii má být do několika dní k dispozici všem domácí test na koronavirus, podobný domácímu testu na těhotenství. Člověk se píchne do prstu a test do 15 minut sdělí, zda je nakažen. Miliony těchto testovacích zařízení mají být do několika dnů k dispozici.

- Venezuelský prezident Nicholas Maduro navrhl občanům, že řešením proti koronavirové epidemii je pít víc čaje.

- Argentina má přes noc 86 nových případů koronaviru a 2 nová úmrtí. Celkem je v Argentině oficiálně registrováno 387 nákaz.

- Saúdská Arábie má za posledních 24 hodin 133 nově potvrzených případů nákazy a jednu další smrt. Celkem tam je nakaženo 900 osob.

- Rusko odložilo hlasování o ústavním dodatku, který má umožnit Putinovi vládnout do roku 2036. Plebiscit se měl konat 22. dubna.

- Infekce v Itálii se už třetí den zpomalují.

- V Belgii bylo přijato do nemocnic 434 osob, je to za posledních 24 hodin nárůst o 50 procent. Belgie má 4937 nakažených, je to nárůst o 668 případů za posledních 24 hodin. Zemřelo 178 osob.

- Koronavirus v létě nezmizí, varoval Úřad Evropské unie pro zvládání nemocí. ZDE 

- Britští vědci jsou si nyní "víceméně jisti", že státní zdravotnictví epidemii koronaviru zvládne, řekl v Dolní sněmovně profesor Neil Ferguson z Imperial College. Jeho názory jsou důležité, protože byl vedoucím autorem studie, která vedla britskou vládu k uzamčení země. Nápor na britské zdravotnictví podle něho vyvrcholí do dvou až tří týdnů. Koronavirem bude nakaženo asi 10 procent Londýňanů. Až různé státy ve světě uvolní svá karanténní opatření, budou muset spoléhat na strategie testování a zjišťování kontaktů. Je možné, že v létě epidemie trochu oslábne, ale ne víc než o 10-20 procent. Většina lidí, kteří zemřou, budou na konci svého života. Ferguson vyjádřil skepsi ohledně studie Oxfordské univerzity, že virem už byla napadena polovina britského obyvatelstva.

- Anglický princ Charles (71) je nakažen koronavirem a má "mírné příznaky". Je v karanténě.

- Šéf holandského institutu pro veřejné zdraví řekl v parlamentě, že karanténní opatření v zemi, zdá se, fungují. Po uzavření restaurací a škol roste počet infekcí lineárně, nikoliv exponenciálně.

- Španělsko má nyní druhý největší počet mrtvých na světě, za Itálií. Více než Čína. Za posledníchj 24 hodin tam zemřelo 738 osob. Celkem ve Španělsku zatím zemřelo 2424 osob, be srovnání s Čínou, kde zemřelo 3285. V Itálii už zemřelo 6820 osob. Ve Španělsko za posledních 24 hodin stoupl počet infekcí o 20 procent na 47 610.

- Írán zavádí sociální distancování a zákaz cestování.

- Přísná opatření v Číně tam ukončila epidemii koronaviru a země by se mohla vydat na cestu k normalitě, konstatovala zpráva Imperial College na University of London. V Číně je možné zrušit sociální distancování, aniž by se epidemie obnovila.

- Omezení pohybu způsobují, že uprchlíci a lidé vyhnaní z domovů nedostávají humanitární pomoc, varovala Norská rada pro uprchlíky.

- Předáci Evropské unie vyzývají k vytvoření "skutečného evropského centra pro zvládání krizí". Ve čtvrtek budou šéfové evropské sedmadvacítky jednat na internetu. Nahradí to bruselský summit, který měl jednat o ekonomice. Čtvrteční jednání bude věnováno koronaviru, dopadu na lidi, zdravotnictvím a ekonomice. Vedoucí představitelé EU schválí "ambicioznější a širší systém pro zvládání krizí".

- 70 procent lidí v sedmi nejbohatších ekonomikách světa očekávají, že jim poklesne příjem.

- 170 000 dobrovolníků se přihlásilo v Británii na pomoc zdravotnictví.
-Vědečtí poradci francouzského prezidenta Macrona doporučili, že uzamčení země má trvat nejméně šest týdnů. Francie provádí 9000 testů každý den, do konce týdne to bude zvýšeno o dalších 10 000 testů denně.

- Rusko vyzvalo celý svět, aby během pandemie koronaviru přerušil regionální válečné konflikty a respektoval humanitární pauzu. Hovoří o tom v prohlášení, vydaném v úterý 24. března na stránkách ruského ministerstva zahraničních věcí. Ruské MZV varuje, že lidé ve válečných oblastech nemají přístup k zdravotnické pomoci, a proto pokračování konfliktů by mohlo vést k vzniku humanitární katastrofy celosvětového rozsahu. ZDE  - Obdobnou výzvu publikovalo OSN.

- Celkový počet nakažených překročil 423 000 osob. 18 916 lidí zemřelo, 108 578 osob se uzdravilo. Počet nakažených rychle roste v USA, je jich tam nyní více než 55 000.  V Thajsku stoupl počet nakažených za posledních 24 hodin o 107, celkem je tam 934 nakažených.

- Šéfové amerického Senátu se dohodli o balíku v hodnotě 2 bilionů dolarů pro stimulaci ekonomiky. Trump tvrdí, že chce zemi znovu otevřít "do velikonoc", navzdory varování expertů.

- Čínský premiér Li Keqiang, druhý nejmocnější předák v zemi, varoval místní vlády, aby neutajovaly případy koronaviru. V Číně poklesl počet dovážených infekčních osob a počet místních infekcí je na nule.

- V Indii bylo zavedeno 21denní uzamčení země.

- Australští lékaři byli varováni, aby nepředepisovali lék proti malárii hydroxychlorokvin a chlorokvin, poté, co někteří Američané na jeho požití zemřeli.

- Filipínští partyzáni uvedli, že budou dodržovat příměří, k němuž vyzvala OSN.

- Nový Zéland vyhlásil stav celonárodní krize. V zemi s 5 miliony obyvatel je více než 200 případů nákazy. Země byla uzamčena na nejméně čtyři týdny.

- Rabíni v Izraeli udělali výjimku pro Velikonoce: Rodiny a přátelé se nemusejí setkávat kolem jednoho stolu. Tradiční večeře se na místo toho bude konat prostřednictvím video konference na Zoomu.

- Charitativní organizace Detention Action žaluje britskou vládu, aby propustila stovky lidí se zdravotními problémy, zadržované v imigračních vazebních střediscích v Británii.

- Afghánistán zaznamenal za posledních 24 hodin 33 nových nákaz a jednu smrt. Celkem tam dosud zemřely dvě osoby. Celkový počet nákaz je 75.

- Vlády v Africe požadují suspendování splátek mezinárodních dluhů.

- Brazilská média informují, že dvě jména byla vymazána ze seznamu pacientů, zveřejných nemocnicí, která testovala Bolsonara na koronavirus. Někteří spekulují, že to znamená, že jak Bolsonaro, tak jeho manželka jsou nakaženi.

Podrobnosti v angličtině ZDE 

Předchozí přehled průběžného zpravodajství ZDE  

Hyeny. Kdy zasáhne policie?

25. 3. 2020

čas čtení 1 minuta

Dobrý den,

po dlouhé době jsem navštívil Vaše stránky a narazil na článek o eshopu Essens a jejich přípravku, píše čtenář Josef Hájek.

Těchto hyen, které se snaží vydělávat na současné situaci je mnohem více. Už před prvním případem Covidu u nás jsem upozorňoval majitele jiného webu , že jím inzerovaný přípravek s názvem Elixír je podvod. Po několika emailech uznal, že přípravek na bázi medu s přidáním některých rostliných produktů nemůže zastavit či vyléčit Covi,d jak bylo inzerováno. Bohužel na stránkách je inzerován https://www.greenlion.cz/eshop/elixir-crystal-950g stále pouze cena vzrostla a k názvu Elixír bylo přidáno Crystal
 
Nyní se objevil další skvělý obchodní trik-prodává 5 ks látkových roušek za 950,-Kč

Co říci k srovnání s tím, že roušky mnoho lidí šije zdarma.

(Neúplný) výčet čínských lží o koronaviru

25. 3. 2020

čas čtení 3 minuty

Příběh pandemie koronaviru dosud vzniká. Ale již v tomto časném okamžiku můžeme vidět různé momenty, kdy by odlišná rozhodnutí snížila závažnost onemocnění, jemuž nyní čelíme. Patrně jste slyšeli různá varianty tvrzení, že "čínské úřady popíraly, že by virus mohl být přenesen z člověka na člověka, dokud nebylo příliš pozdě," připomíná Jim Geraghty.

Obrat Vladimíra Putina: Vystoupil v televizi s vážným varováním ohledně koronaviru. Od 28.3. na týden (!) ruší v Rusku práci

25. 3. 2020

čas čtení < 1 minuta

Velmi vážně v tomto projevu varuje Rusy, že zemi hrozí katastrofa. "Berte to vážně, týká se to každého z vás." Oznámil celou řadu sociálních opatření, zvýšení přídavků na děti, odložení splátky dluhů, finanční pomoc lidem, kteří přijdou o zaměstnání. Od 28. března do 5. dubna (pouhý týden!) se v Rusku nebude pracovat, ale všichni zaměstnanci dostanou plat.

"Zůstaňte doma!" apeluje Putin.

(Pro lepší srozumitelnost si pusťte ruské titulky.)


Hospodaření OSBL za únor 2020

29. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

V únoru 2020 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 55 630.42 Kč, výdaje byly 66 931.50 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Koronavirus | Oligarchie | PPF | Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
78578