Jak se kvůli Číně svět zastavil

25. 3. 2020

čas čtení 4 minuty
Zatímco planeta zápasí s pandemií COVID-19, Peking má v úmyslu využít příležitosti, kterou sebou neštěstí přináší, píše Gordon Watts.


Jak se lokální infekce na vlhkém trhu v čínském Wu-chanu během dvou měsíců změnila v globální pandemii ohrožující životy miliony lidí a zastavující život v mnoha státech?

Zatímco více než 150 zemí od Asie přes Evropu a Severní až po Jižní Ameriku bojuje s neviditelným nepřítelem, otázka stále trvá.

"Opožděné, neadekvátní a kusé zveřejňování informací Pekingem zrychlilo globální šíření viru. Čínské manipulování informace dál znesnadňuje úsilí o reakci. Nyní, zatímco svět zápasí s pandemií a jejími lidskými, ekonomickými a sociálními náklady, Peking manévruje tak, aby ´využil příležitosti´, kterou krize nabízí," uvádí zpráva konzultantské firmy Horizon Advisory, která sleduje čínské vládní a ekonomické aktivity.

10. prosince byla z Wu-chanu hlášena první oficiální oběť nového viru. Nezaručilo to ani jediný odstavec v přísně kontrolovaných státních médiích, navzdory zprávám o infekci z listopadu.

Když případů začalo přibývat, lékař Li Wen-liang a ředitel hlavní nemocnice ve Wu-chanu Aj Fen vyvolali poplach. Ale místo aby se dočkali ocenění, byli úřady za varování před možnou epidemií pokáráni.

Li byl později obviněn z "nepravdivých komentářů na internetu" a bylo mu ze strany bezpečnostních služeb vyhrožováno obviněním.

Pak 31. prosince wu-chanská zdravotní komise upozornila nemocnice na "zápal plic s neznámou příčinou", když bylo hlášeno 27 případů. Nakonec byla o záhadné nemoci vyrozuměna Světová zdravotnická organizace.

"Po SARS jsme utratili jsme 730 milionů juanů (103 milionů dolarů) na vybudování systému hlášení a včasného varování pro CDC. V případě ptačí chřipky a moru fungoval dobře, ačkoliv měly mnohem menší rozsah než koronavirus," uvádí Jang Kung-chuan, bývalá zástupkyně ředitele čínského Centra pro kontrolu infekčních chorob.

"Po celý prosinec, když docházelo k epidemii, zjišťovala jsem, že systém nebyl aktivován. Byla jsem v té době velmi překvapena. To skutečně ukazuje spoustu problémů, k nimž dnes v Číně dochází," uvedla bez dalších detailů pro list South China Morning Post.

"Systém včasného varování" byl vyřazen po neúspěšných pokusech zastavit šíření koronaviru SARS v letech 2002-2003.

Na čínských chatech se objevily požadavky ohledně svobody projevu, než legie čínských cenzorů zasáhly ve snaze vyhubit disent.

Bývalý vysoký stranický představitel Čao Š'-lin zveřejnil 23. února otevřený dopis prezidentovi, přičemž upozornil na "tuhou sociální kontrolu" a "cenzuru informací", které vedly k "devastujícímu nezvládnutí vypuknutí koronaviru".

"Kvůli lidské chybě jsme ztratili nejdůležitější ´zlaté okno´, kdy jsme mohli bojovat s epidemií - čas kolem [čínského] Nového roku, zejména začátkem a v polovině ledna. To vedlo k velmi bouřlivému šíření epidemie. Náklady za tento omyl jsou enormní. Poučení, která si musíme z toho vzít, jsou nevýslovně bolestná. Ztráty jsou nezměřitelné," uvedl Čao.

Takřka měsíc po publikaci dopisu hovoříme o pandemii zahlcující Evropu, Severní Ameriku a další části světa, včetně Asie.

Dosud bylo infikováno přes 337 000 lidí po celém světě, přičemž počet mrtvých se vyšplhal přes 14 000. V Číně bylo infikováno 81 000 lidí a počet mrtvých dosáhl takřka 3 300.

"Čelíme globální zdravotní krizi nepřipomínající nic v pětasedmdesátileté historii OSN - krizi šířící lidské utrpení, infikující globální ekonomiku a převracející lidské životy naruby. Pokud necháme virus šířit se jako požár, zejména v nejzranitelnějších regionech světa, zabije miliony lidí," uvedl Antonio Guterres, generální tajemník OSN během videokonference.

"Globální recese - zřejmě rekordních rozměrů - je takřka jistá. Mezinárodní organizace práce právě ohlásila, že dělníci po celém světě mohou do konce roku na příjmech ztratit až 3,4 bilionu dolarů," uvedl Guterres minulý týden.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9228

Diskuse

Obsah vydání | 27. 3. 2020