Biden spustí "stínové" brífingy ke koronaviru, Trump je podle něj "neschopen vést"

25. 3. 2020

čas čtení 1 minuta
Přední kandidát Demokratické strany na úřad prezidenta Spojených států bude kvůli přístupu Bílého domu k pandemii koronaviru vysílat vlastní brífingy. Tento krok následuje po mnoha zavádějících Trumpových tvrzeních, když prezident až donedávna hrozbu zlehčoval.


Navzdory izolaci ve svém domě v Delaware americký prezidentský kandidát a bývalý viceprezident Joe Biden zahajuje "stínové" brífingy k pandemii koronaviru.

Biden vede před senátorem Sandersem v soupeření o to, kdo se v listopadu postaví Trumpovi v prezidentské volbě. Bývalý viceprezident uvádí, že stínové brífingy jsou nezbytné, aby pomohly informovat a chránit Američany, s ohledem na prezidentova opakovaná nepravdivá tvrzení a zlehčování zdravotní hrozby na jeho vlastních tiskových konferencích - na nichž se zařazuje do davu a nepředstavuje model pro žádoucí praxi sociálního distancování.

Po celé týdny Trump zlehčoval potřebu sociálního distancování a zvyšování počtu testů v boji s šířením koronaviru. Experti tvrdí, že prezident opakovaně pronášel nepravdivá tvrzení, včetně toho, že lék proti malárii bude používán jako vakcína proti koronaviru. Zdravotničtí experti tvrdí, že lék není proti chorobě COVID-19 tak účinný a v USA je ho nedostatek.

Trump také tvrdil, že kdokoliv může být na virus testován, navzdory faktu, že přetrvává celostátní nedostatek testovacích sad.

V sobotu Biden na Twitteru obvinil prezidenta, že "s celou svou reakcí" přichází opožděně a vyzval k větší "naléhavosti a ambici" při řešení zdravotní krize.

Prezidentovi příznivci naopak obvinili Bidena, že využívá mimořádné situace k vlastním politickým cílům.

Mezitím v americkém Senátu pokračují jednání o masivním stimulačním balíku k záchraně zpomalující ekonomiky, který by měl mít objem 1-2 biliony dolarů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6480

Diskuse

Obsah vydání | 27. 3. 2020