Spojené státy chtějí vetovat rezoluci OSN proti znásilňování jako válečné zbrani

23. 4. 2019

čas čtení 2 minuty

Spojené státy vyhrožují, že budou vetovat rezoluci OSN bojující proti užívání znásilňování žen jako válečné zbrani. Nelíbí se jim užité formulace týkající se porodů a sexuálního zdraví. Německá mise u OSN doufá, že bude rezoluce v úterý přijata na mimořádném zasedání Rady bezpečnosti OSN, které bude jednat o sexuálním násilí ve válkách.

Avšak z rezoluce už byl odstraněn jeden z jejích nejdůležitějších prvků, totiž vytvoření oficiálního mechanismu pro monitorování a zaznamenávání zvěrstev, protože USA, Rusko a Čína se postavily proti vytvoření nové monitorovací instituce.

 
 
I po odstranění oficiálního mechanismu pro monitorování a zaznamenávání zvěrstev dále Spojené státy hrozí, že budou rezoluci vetovat, protože obsahuje fornulace o podpoře obětí z klinik pro plánování rodičovství. V posledních měsících zaujala Trumpova vláda fundamentalistické stanovisko a odmítá souhlasit s jakýmikoliv dokumenty, které se zmiňují o sexuálním zdraví či o zdraví po porodech. Odmítá také slovo "gender", protože prý je to zástěrka pro levicovou podporu transgenderových práv.

Pokud v Radě bezpečnosti OSN nedojde k dohodě, členské státy se mají vrátit k dříve schválenému textu, avšak USA daly najevo, že už pro není není přijatelný ani jazyk rezoluce z roku 2013 o sexuálním násilí.

Evropské státy, vedené Německem, Británií a Francií, odmítají odstranit z rezolucí formulace týkající se plánování rodičovství a zdravotních klinik pro ženy, protože se obávají, že by to znamenalo zrušení práv žen, vydobytých za mnoho desetiletí.

"Až do vzniku Trumpovy vlády jsme vždycky mohli spoléhat na Američany, že nám pomohou," řekl nejmenovaný evropský diplomat. "Teď přešli Američané na druhou stranu. Teď je to nesvatá aliance USA, Ruska, Svaté stolice, Saúdské Arábie a Bahrainu, která se snaží zlikvidovat dosavadní pokrok."

Bez formálního monitorovacího mechanismu je rezoluce nesmírně slabá.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 




0
Vytisknout
7448

Diskuse

Obsah vydání | 25. 4. 2019