Kdy začnou politikové napravovat krajinu, aby netrpěla suchem?

5. 8. 2018 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta
Počítám že horečnaté plány vlády na téma "sucho-voda" odplaví první záříjové plískanice a vrátíme se zpět k osvědčeným uprchlíkům.

EDIT: Koukám že to bylo vesměs vzato jako bonmot do parných dnů. Bohužel to ale myslím zcela vážně.

Pustit se do věci jako je náprava krajiny destruované po mnoho desítek let, (například) v ní obnovit malý vodní cyklus totiž potřebuje politickou vizi a velkou odvahu, neboť je to nevděčné. Bude to chtít spousty peněz a v průběhu realizace se kdekomu šlápne na kuří oko. Vše bude navíc nejednoznačné, protože výsledek se nedostaví hned - spíš to bude trvat mnoho let, možná i desítky - a odpůrci budou říkat, že korelace není kauzalita, že se vyhazují desítky miliard, které by se daly vyhodit na něco jiného. Lobby bude křičet, že to poškodí to a ono, že si stát nemá hrát na poručíme větru dešti, že jeden rok je sice teplo ale příští zas bude chladno a podobně.
Každá politická reprezentace, která do toho půjde, na tom bude tratit. Která se toho odváží?

Nevidím žádnou. U vládních stran, kdy je heslem "každý den dobrý", se ani nemusíme bavit. Ale i u ostatních nevidím moc ochotu k řešením s výsledky za několik desítek let, krátkodobě bez efektu. Každý myslí jen na příští volby a ani se tomu moc nedivím, když polovina stran překonává práh do sněmovny s odřenýma ušima.

A proč jsem zmínil uprchlíky? Protože to je úplně nejsnazší vládnutí. Nic nás to nestojí, stačí pár proklamací o bezpečnosti a politický efekt se dostaví okamžitě. A tak my tu žijem.

0
Vytisknout
7655

Diskuse

Obsah vydání | 7. 8. 2018