Skončí kapitalismus a západní demokracie, protože se staly příliš složitými?

30. 12. 2016

čas čtení 3 minuty

Pro většinu lidí je jednadvacáté století prostě chaos. Přestože jsme byli přesvědčováni, že účelem států a vlád je, aby zjednodušily složitost života, nekonečná marketizace a privatizace, které nyní definují politiku po celé planetě, jen skutečnosti stále více zesložiťují, píše John Harris.

Americký myslitel David Graeber definoval svůj "železný zákon liberalismu": "Každá tržní reforma, každá vládní iniciativa, jejímž účelem je zjednodušit byrokracii a podpořit tržní síly, nakonec vždycky vede k zvýšení početu předpisů, míry papírování a celkového počtu byrokratů, zaměstnávaných vládou."

Přitom nerostou příjmy lidí. Automatizace už likviduje miliony pracovních příležitostí. V tom samozřejmě leží obrovské možnosti pro povstalce proti establishmentu, kteří dnes definují politický zeitgeist. Tito povstalci proti establishmentu pohlédnou na nezvládnutelný labyrint obchodu, technologie, pohybu obyvatelstva, mezinárodních dohod a všeho ostatního, a začnou skandovat nejjednodušší odpovědi: "Převzít zpět kontrolu!" "Učiňme Ameriku znovu velikou!"

Varování je obsaženo v knize amerického antropologa a historika Josepha Taintera The Collapse of Complex Societies (Rozklad složitých společností). Tainter argumentuje, že složité společnosti zprvu přinášely obrovský hospodářský prospěch, ale ten pak poklesl, protože systémy začaly být příliš komplikované a přestaly to zvládat. Stále větší břemeno uvalované na občany nepřicházelo s většími odměnami, a tak se lidé začali zlobit.

Příčinou rozkladu římského impéria a dalších podobných civilizací byly "revolty a místní separatismus" v době, kdy společnosti už nedokázaly o nic moc víc než pracně udržovat dosažený status quo. Došlo k devalvaci měny, "mosty a silnice přestaly být udržovány". To, co se stane, je často spojeno s rychlými klimatickými změnami.

"Jednodušší minulost se zdá atraktivnější než dnešní složitá realita a tak lidé hlasují v důsledku svých nejasně zformulovaných frustrací," říká Tainter. "Volí jednoduchost a lokálnost oproti složitosti. Volí místní totožnost oproti internacionalismu. Politikové získávají podporu veřejnosti tím, že toto podporují. Tainter se však optimisticky domnívá, že by technologické schopnosti naší doby, energetcké zdroje a naše znalosti hospodářství a historie měly znamenat, že naše civilizace přežije, přestože "staré společnosti shledaly, že krize tohoto typu jsou neřešitelné."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vzhledem k tomu, že jste na těchto stránkách, máme na vás malou prosbu. Britské listy čte hodně lidí, ale na jejich provoz přispívá jen zlomek čtenářů. Zvlášť v nynější zhoršující se mezinárodní situaci jsme přesvědčeni, že věcné informace a analýzy, které BL přinášejí do českého prostředí, hrají nezastupitelnou roli. Server se však nedá provozovat zadarmo. Prosíme, přispějte finančně na jeho provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
9100

Diskuse

Obsah vydání | 3. 1. 2017